Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јести без прибора за јело

Јести без прибора за јело

Јести без прибора за јело

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ГАНЕ

МНОГИ људи користе кашику, виљушку и нож како би принели укусну храну устима. Други, као на пример они који су одрасли на Оријенту, у ту исту сврху користе пар штапића. Међутим, постоји храна за коју неки кажу да је укуснија када се једе прстима. Помислите на ребарца и пилетину с роштиља, погачице, ролате и мексички тако.

Али, шта рећи за супу? Да ли бисте могли да је једете прстима? ’То је немогуће!‘, можда бисте рекли. ’Она је врућа и масна, и немогуће ју је задржати у руци.‘ У многим афричким земљама људи имају навику да супу једу прстима, док је Азијци једу штапићима. Упознаћемо вас с једним специјалитетом из Гане и пријатним доживљајем једења без прибора за јело.

Фуфу и супа од кикирикија

Фуфу се прави од куваних брашнатих банана које су у блиском сродству са обичним бананама и од касаве — то јест маниоке — биљке с кртоластим корењем која се узгаја свуда у тропским крајевима. Брашнате банане и касава се ољуште, оперу и кувају док се не размекшају. Након што се процеде, оне се заједно излупају тучком у авану док се не створи једна уједначена, густа маса. Када се добро измеша и када смекша, ова маса се обликује у лоптице.

Супа од кикирикија се прави од издробљеног кикирикија, меса или рибе, парадајза, црног лука, бибера и других зачина. Месо или риба се издинстају и зачине па се затим додају вода и издробљен кикирики. Поврће се измеша и дода у супу, затим се све заједно промеша и добро скува. Онда се лоптица фуфуа послужује у чинији у коју се сипа врућа супа од кикирикија.

Техника

Сада када је припремљено ово укусно јело, како ћете успети голим рукама да га пренесете до уста? Па, то је само питање праве технике.

Прво, наравно, добро оперите руке. Затим умочите прсте десне руке у супу. Али пазите! Ако нисте навикли, супа вам може бити преврућа!

Сада откините мало фуфуа користећи палац, кажипрст, средњи и домали прст. Држите залогај фуфуа у супи и благо га притисните палцем како бисте начинили мало удубљење у ком ће се задржати мало супе.

Затим подигните руку с тим залогајем. Окрените при том ручни зглоб и прсте према устима док и даље држите прсте у истој равни с ручним зглобом. Чинећи то, спречићете да вам супа цури низ руку.

Мало погните главу и када принесете руку устима, употребите средњи и домали прст како бисте ставили фуфу и супу право у уста. Уживајте у јелу, али опет будите обазриви. Сада можда морате изаћи на крај с љутином папричице у устима, пошто су гански специјалитети углавном прилично зачињени!

Мораћете да понављате исти поступак док не поједете сав фуфу. Друге састојке, као што су комади меса, једите одвојено од фуфуа. А ако је остало нешто супе, можете је појести служећи се руком.

Доживљај

Неки Гањани кажу да приликом јела желе да укључе свих пет основних чула. Ви чујете док се храна кува и осећате њен мирис. Видите је и осећате њен укус док једете. Али, да бисте укључили и пето чуло, треба да је додирнете и осетите.

Без обзира на ваше порекло, можете бити уверени да је наш Створитељ, Јехова Бог, заинтересован за „све врсте људи“ (1. Тимотеју 2:4). Захваљујући томе постоје разни занимљиви обичаји. Чак и ако нисте навикли да једете супу без прибора за јело, то за вас може бити изванредан и укусан доживљај.