Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гојазност — глобална епидемија?

Гојазност — глобална епидемија?

Гојазност — глобална епидемија?

„ГОЈАЗНОСТ, често сматрана последицом савременог начина живота у богатим, развијеним земљама, такође се јавља и у земљама у развоју“, извештава британски медицински часопис The Lancet. У њему пише да нутриционисти сада упозоравају на „глобалну епидемију“ болести повезаних с гојазношћу као што су дијабетес, висок крвни притисак, рак и кардиоваскуларна обољења.

Пошто се у Кини у протеклих осам година утростручио број гојазних мушкараца и удвостручио број гојазних жена, сада је тамо стопа хипертензије слична стопи те исте болести у Сједињеним Државама. Више од 50 посто свих нових случајева дијабетеса појављује се у Индији и Кини. Број оболелих од дијабетеса у Египту једнак је броју оболелих од исте болести у Сједињеним Државама, а половина жена у тој земљи сада је гојазна. У Мексику у свим друштвеним слојевима и у свим крајевима земље, гојазност је све чешћа појава услед чега је и све више оболелих од дијабетеса. Чак и у врло сиромашним земљама супсахарске Африке све више људи пати од гојазности и дијабетеса.

Иако је брза храна богата мастима можда одговорна за гојазност у неким земљама, главни узрок је већа количина шећера коју произвођачи додају храни „како би била укуснија“. Сем тога, исхрана у Азији и Африци се састоји од веће количине масноћа које дају већу калоријску вредност. Модерна технологија у фабрикама и пољопривреди доводи до тога да се при производњи троши мање физичке снаге. Људи желе да раде мање и да имају више слободног времена. Сада када су компјутер и телевизија толико популарни, радници све мање вежбају, а „е-пошта је означила крај непосредном размењивању порука и устајању да се поразговара с колегама“.

Пошто је гојазност такође све чешћа код школске деце, посебно у срединама где се занемарује рекреација и физичка активност, хитно је потребно да наставници буду свесни да исхрана утиче на успех у школи. Гејл Харисон, из Школе за здравствену заштиту при Калифорнијском универзитету, упозорава да је уз локалне превентивне мере, „важан и општи план рада за превенцију на глобалној основи, уз развој стратегије, стручног знања и инфраструктуре“ како би се изашло на крај са епидемијом гојазности и с њом повезаним болестима.