Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да заштитите своју децу

Како да заштитите своју децу

Како да заштитите своју децу

„Родитељи су најважнији фактор у заштити деце од злоупотребе супстанци. Они својој деци морају пружити добар пример и потребне информације“ (ДОНА ШАЛЕЈЛА, СЕКРЕТАР АМЕРИЧКОГ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ).

КАО родитељ, дакле, ви сте прва линија одбране у рату против дроге. Нажалост, не схватају сви родитељи важност те улоге. „Мој отац је увек био заузет“, присећа се Иренеу, један младић из Бразила. „Само би понекад попричао с нама. Никад нам ништа није говорио о дроги.“

За разлику од овог случаја, запазите чега се присећа Александрос, један други младић из Бразила: „Када су се приказивале емисије о дроги, отац је позивао моју браћу и мене у собу да бисмо их одгледали. Скретао нам је пажњу на ужасно стање у ком су били наркомани. Понекад би нас питао да ли смо видели друге младе у школи који узимају дрогу. Таквим приступом нас је упозорио на опасности од дрогирања.“

Да ли сте ви разговарали с децом о опасностима од дроге? Можда ћете у ту сврху морати да се мало информишете. Хришћански родитељи могу помоћи деци да схвате да им коришћење забрањених дрога шкоди и у духовном погледу. Библија нас подстиче да се чувамо од сваке прљавштине, било телесне, било духовне (2. Коринћанима 7:1). Редован библијски студиј с децом може бити и те каква заштита за њих. a

„Поверљив пријатељ“

Такође је важно да изградите поверење код своје деце. Јехова је „поверљив пријатељ“ својој земаљској деци (Јеремија 3:4NW). Да ли сте и ви поверљив пријатељ свом детету? Да ли стварно слушате кад вам се дете обрати? Да ли дете осећа слободу да вам каже који га проблеми муче? Да ли сте бржи да осудите уместо да похвалите? Одвојте време да упознате своје дете. Да ли оно има неко своје друштво? Ко су та деца? Чак и сама Библија упозорава: „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). Немојте се устезати да поставите јасне границе или да на љубазан начин пружите дисциплину. Библија каже: „Карај сина свога, и даће ти мира, и донеће души твојој уживања“ (Пословице 29:17).

Осим тога, немојте потцењивати опасности с којима се суочава ваше дете. Неки родитељи можда једноставно не претпостављају да би њихова деца могла да се дрогирају, будући да долазе из угледне породице. Али, како објашњава др Жозе Енрике Силвеира: „Нарко дилер ће радо склапати пријатељства с децом утицајних људи зато што то за њега значи добар посао.“ Да, ако неко дете из уважене породице може да се дрогира, често његов пример могу следити и остали млади.

Зато, будите реални. Сазнајте који су неки рани показатељи узимања дроге. На пример, да ли вам је дете наједном постало повучено, депресивно, нељубазно или својеглаво? Да ли се без разлога повлачи од старог друштва или од чланова породице? У том случају можда имате разлога за забринутост.

Нажалост, упркос хвале вредним напорима родитеља, неки млади ипак подлегну притиску и пробају дрогу. Шта да урадите ако се то деси вашем детету?

Када дете узима дрогу

„Кад су родитељи то открили“, каже Иренеу, „брат је већ неколико месеци узимао дрогу. Пошто никада нису помишљали да би неко од њихове деце могао једног дана да се дрогира, одмах их је ухватила паника. Испрва, једино што је оцу могло да падне на памет била је употреба силе да би казнио брата.“

Када родитељи открију да дете узима дрогу, велика је вероватноћа да ће прва реакција бити гнев, разочарање и осећај неуспеха. Међутим, један документ који је издало Америчко министарство просвете саветује следеће: „Не паничите! И не кривите себе. Важно је да сада останете прибрани [и] да установите шта се дешава... Дрогирање је навика с којом се може прекинути. Зависност од дроге је болест која се може излечити.“

Да, будите љубазни и одлучни како ситуација не би постала још гора. Ако се превише разљутите или разочарате, то може успорити опоравак вашег детета. На крају крајева, ви желите да помогнете детету да постане одговорна одрасла самостална особа. Стога издвојте потребно време да бисте отворено попричали с дететом с циљем да му помогнете да увиди какве користи има ако се не дрогира. Настојте да сазнате шта је у срцу вашег хировитог детета и будите спремни да слушате (Пословице 20:5).

Иренеу се присећа и следећег: „Касније су родитељи променили тактику и почели да саветују брата. Такође су му ограничили изласке и премештали га у друге разреде како се не би свакодневно виђао са истим друговима из школе. Почели су да надгледају с ким се дружи и да њему и осталим члановима породице поклањају више пажње.“

Осмотрите како су још неки родитељи успешно интервенисали када су открили да њихова деца узимају дрогу.

Успешне интервенције

„То је нешто најгоре што нам се десило“, објашњава Марсело, који живи у Сао Паулу у Бразилу. „Моја жена и ја нисмо приметили ништа чудно у понашању наша два сина. Они би често јели у ресторанима с групом других младих за које смо мислили да их добро познајемо. Нисмо могли да верујемо када нам је један пријатељ рекао да наши синови узимају марихуану. Међутим, када смо их питали, одмах су признали да је то истина.“

Шта је Марсело предузео? „Жена и ја нисмо могли да сакријемо разочараност“, признаје он. „Али премда смо осуђивали то што се дрогирају, нисмо показивали да сумњамо у њих као личности. Договорили смо се да нам од тада па надаље циљ буде да помогнемо синовима да се отргну од дроге. Отворено смо разговарали о томе шта намеравамо да предузмемо и оба сина су прихватила наше услове. Они би наставили да се школују и наставили би да раде. Више не би сами излазили. Више им нисмо само у посебним приликама показивали да их волимо — свакодневно смо то чинили. Пошто сам ја зидар, водио сам их са собом кад год сам могао. Почели смо више да се шалимо и више смо проводили времена у разговорима о будућности и потреби да имамо здраве циљеве у животу.“ Марсело и његова жена су тако успели да помогну својим синовима да се ослободе дроге.

Осмотрите искуство још једног оца из Бразила. Његов син Роберто се присећа: „Када је отац открио да се мој брат дрогира, он га није грубо критиковао нити га је кажњавао. Уместо тога, поставио се као пријатељ и тако је задобио његово поверење. Упознао је његове другове и места на која је често излазио, и почео је да разговара с братом о томе да ли су му уопште потребни дрога и такви пријатељи. Отац му је рекао да не жели да проводи бесане ноћи трагајући за њим.“ У том настојању да му се помогне, у потпуности га је подржала и маћеха. И отац и маћеха су били свесни да немају времена за губљење и одлучили су да му помогну код куће. (Видите оквир „Добијање помоћи“.)

Немојте се предати!

Подизање породице у овим ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ може бити и исцрпљујуће и изазовно (2. Тимотеју 3:1). Међутим, никад не треба да запоставите своје личне емоционалне и духовне потребе (Матеј 5:3). Велика се истина налази у следећим речима из Пословица 24:10: „Ако клонеш ти у дан тескобе, снага твоја само је тескоба.“ Пуно снаге се може добити из дружења с правим хришћанима. На састанцима у Дворани Краљевства Јеховиних сведока можете наћи подршку и охрабрење (Јеврејима 10:24, 25).

Да, помагање члановима породице да имају веру у Бога може бити најбољи начин на који ћете се заштитити од дроге. Наравно, Бог не присиљава младе да обавезно воде неки одређени начин живота. Али ипак пружа здрав савет. Према Псалму 32:8, Бог каже: „Уразумићу те и показаћу ти пут којим да идеш, световаћу те и око ће моје на теби бити.“ Као небески Отац који нас воли, Бог жели да заштити младе од емоционалне, физичке и духовне пропасти (Пословице 2:10-12). Будите уверени да ће Бог пружити помоћ и подршку и родитељима који су одлучни да одгајају децу „у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4).

Међутим, изазови одгајања деце у данашњем свету понекад могу изгледати превелики. Има ли икаквог олакшања на видику?

[Фуснота]

a Јеховини сведоци су објавили информације које могу помоћи родитељима да осмотре с децом теме попут опасности од дроге. На пример, видите 33. и 34. поглавље у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања.

[Истакнути текст на 8. страни]

„Дрогирање је навика с којом се може прекинути. Зависност од дроге је болест која се може излечити“ (АМЕРИЧКО МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ)

[Оквир на 6. страни]

Добијање помоћи

Неки родитељи могу закључити да би за њихово дете било најбоље ако би са узимањем дроге прекинуло под медицинским надзором. Лична је одлука коју ће врсту лечења родитељи изабрати. Међутим, будући да квалитет пружене неге у рехабилитационим клиникама веома варира, мудро је да родитељи пре избора неке конкретне методе лечења подробно испитају ствари. Према психијатру Артуру Гери де Андради, професору са Универзитета Сао Пауло у Бразилу, само 30 посто оних који се лече на клиникама успеју да се излече од зависности од дроге. Према томе, родитељи се морају активно занимати за опоравак своје деце, чак и када су у то укључени медицински стручњаци.

[Оквир⁄Слике на 7. страни]

Помоћ за опоравак зависника од дроге

Да ли си ти млада особа која покушава да престане са узимањем дроге? Ако јеси, утврдићеш да ти читање Библије и примењивање онога што „читаш може помоћи у томе. Можда ће ти посебно користити ако будеш читао Псалме, јер су у њима изражене многе болне емоције које можда и ти сада проживљаваш. Такође ће ти помоћи и ако излијеш своје најскривеније мисли у искреној молитви Богу (Филипљанима 4:6, 7). Почећеш да осећаш да он заиста брине о теби и да жели да успеш. Али пошто Бог никога не присиљава да иде против сопствене слободне воље, неопходно је да стварно желиш да се ослободиш дроге. Псалмиста Давид, коме је Бог пуно пута пружио подршку, рекао је следеће: „Поуздах се у Јехову, и он се саже к мени и чу вапај мој; и извади ме из јаме пропасти, из дна блатне баре, и на камен ноге ми постави, и утврди стопе моје“ (Псалам 40:2, 3). Они који данас желе да се ослободе нечистих навика и да му служе добијају исту подршку.

[Слика на 5. страни]

’Отац нас је упозоравао на опасности‘ (Александрос)

[Слика на 8. страни]

Одвојте време да бисте указали деци на физичке и духовне опасности од дрогирања

[Слика на 8. страни]

Пазите с ким вам се дете дружи

[Слика на странама 8, 9]

Решавањем ствари на смирен начин може се избећи погоршавање ситуације