Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади и дрога

Млади и дрога

Млади и дрога

„Да ли су морали да умру?“

Ово питање је освануло на насловној страни бразилског часописа Veja. Уз те речи су стајале и слике младих особа пријатног, нимало необичног изгледа које су дрогирање платиле животом.

УПРКОС добро познатим опасностима, људи се и даље дрогирају, а она и даље уништава животе. Процењује се да дрога кошта Сједињене Државе 100 милијарди долара годишње у виду трошкова здравствене неге, смањеног радног учинка, изгубљених плата и криминала. Али најдебљи крај можда извлаче млади — деца. Према једном истраживању у Бразилу о којем је било речи у новинама Jornal da Tarde, 24,7 посто младих између 10 и 17 година већ је пробало неку врсту дроге.

Премда задњих година тинејџери у Сједињеним Државама мање узимају дрогу, алармантан број младих и даље постаје зависан од ње. Осмотрите пример средњошколаца. Према једном истраживању, 37 посто њих је прошле године у најмању руку пробало марихуану. Сваки пети ју је користио и прошлог месеца. Скоро сваки десети је током прошле године пробао екстази. Преко 6 посто њих је пробало LSD.

Извештаји из целог света су забрињавајући. Британско министарство националне статистике извештава да је „прошле године дрогу користило 12 посто ученика између 11 и 15 година... Убедљиво се највише користио канабис [марихуана]“. Нарочито је узнемирујућа чињеница да је „више него једној трећини (35 посто) понуђена једна или више дрога“.

Један извештај чије је састављање спонзорисала Европска унија такође открива да „опијање до тачке тровања постаје све уобичајеније“ међу младима. Тај извештај такође каже да је „опијање повезано с разним краткорочним негативним појавама као што су несрећни случајеви, насиље и тровање, а такође и са социјалним проблемима и проблемима у развоју“. Из Јапана долази један извештај да су „дроге које тинејџери из Јапана најчешће користе органска једињења, која воде до коришћења друге дроге“.

Зато уопште не чуди што је генерални секретар УН Кофи Анан рекао: „Дрога разара наше друштво, подстиче криминал, шири болести попут сиде и уништава нашу омладину и будућност.“ Често су људи који се дрогирају одговорни за злочине као што су трговина дрогом и убиства. Осим тога, многи због дрогирања постају жртве насиља — бивају повређени — или се упуштају у опасне, непланиране полне односе. Ако мислите да је ваша породица имуна на то, размислите још једном! У једном извештају америчке владе било је речено: „Дрога није проблем само сиромашних, мањина или становника центра града... Наркомани долазе из свих друштвених слојева и из свих делова земље. Дрога погађа свакога.“

Па ипак, родитељи често не примете опасност све док не буде прекасно. Осмотрите случај једне девојке из Бразила. „Пила је алкохол“, каже њена сестра Режина. a „Сви у породици су мислили да то није ништа озбиљно. Али то је водило до тога да је са својим момцима почела да експериментише с дрогом. Пошто су родитељи увек мислили да проблеми које је она правила нису ништа посебно, њено стање је измакло контроли. Неколико пута је нестала. Сваки пут када би било пронађено тело неке мртве девојке, полиција је звала оца да види да ли је то она! То је много потресало породицу.“

Светска здравствена организација наводи пет основних разлога због чега би млади могли да буду привучени дроги:

(1) Желе да се осећају као одрасли и да сами доносе одлуке

(2) Желе да се уклопе

(3) Желе да се опусте и разоноде

(4) Желе изазове и да буду бунтовни

(5) Желе да задовоље своју радозналост

Даљњи значајни фактори који повећавају вероватноћу да млада особа крене тим погубним путем јесу лак приступ дроги и притисак вршњака. „Родитељи ми никад ништа нису рекли о дроги. Наставници у школи јесу споменули тај проблем, али нису залазили у детаље“, објашњава Луиз Антонио, један младић из Бразила. На подстрек школских другова, он је почео да се дрогира са 14 година. Касније, када је желео да прекине, његови „другари“ који су га снабдевали дрогом присилили су га претећи му ножем да настави с том навиком!

Да ли сте свесни чињенице да и ваша деца могу бити у опасности? Шта сте предузели да бисте их заштитили од дроге? У следећем чланку биће осмотрени неки начини на које родитељи могу заштитити децу.

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Истакнути текст на 4. страни]

„Дрога разара наше друштво, подстиче криминал, шири болести попут сиде и уништава нашу омладину и будућност“ (КОФИ АНАН, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УН)

[Извор слике на 3. страни]

© Veja, Editora Abril, May 27, 1998