Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро — свет без дроге

Ускоро — свет без дроге

Ускоро — свет без дроге

Можете ли да замислите свет без дроге?

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР Уједињених нација Кофи Анан позвао је све земље да раде на стварању таквог света. Он је изјавио следеће: „Морамо предузети нове и одважне кораке да бисмо се ухватили у коштац с тим злом, с том пошасти која је увукла у замку толико наше деце.“

Премда се светске вође слажу да треба смањити производњу и дистрибуцију незаконитих дрога, то је невероватно тежак задатак. Хенадиј Удовенко из Украјине, који је председавао једном посебном седницом Генералне скупштине Уједињених нација, навео је да „с процењеном зарадом од преко 400 милијарди долара годишње, трговина наркотицима спада међу најпрофитабилније илегалне послове... и може да корумпира или дестабилизује светско финансијско тржиште“. Он је додао да је проблем с дрогом „постао глобална појава и да ниједна земља не може бити сигурна што се тиче те опасности“.

Није лако замислити свет у којем дрога неће представљати опасност. Људске владавине су показале да не могу да је искорене. Међутим, нико не може спречити Свемоћног Бога у његовој намери да створи рај на земљи у којем ће све емоционалне, физичке и духовне потребе бити задовољене (Псалам 145:16; Лука 23:43; 2. Петрова 3:13). Према пророку Исаији, Божја реч се ’не враћа њему празна а да није вољу његову извршила и намеру његову испунила‘ (Исаија 55:11).

Нада у та обећања већ данас може донети огромне користи. Рецимо, Едмундо се раније дрогирао. Али пошто је оберучке прихватио библијско обећање о праведном новом свету, био је потакнут да преиспита свој живот. Едмундо сада каже: „Стварно сам глупо траћио време.“ Пошто жели да задржи Божје одобравање, сада је подстакнут да се држи подаље од дроге. Да, спознање о Богу и његовим обећањима може нас покренути да ’обучемо нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:24).

Многи људи који су били укључени у злоупотребу дроге такође се сада радују блиском односу са Створитељем. Следеће псалмистине речи за њих имају посебно значење: „Грехова младости моје не помињи ни преступа мојих! По милосрђу своме опомени се мене, по доброти својој, Јехова! Добар је и праведан је Јехова; зато он показује грешницима пут“ (Псалам 25:7, 8). Како је само утешно за родитеље хировите деце да знају да се она могу променити! Уз марљив труд, родитељи могу помоћи деци да се изборе с пошасти у облику дроге и да се ’чврсто ухвате правог живота‘ који ће постати стварност у Божјем новом свету (1. Тимотеју 6:19).

[Слике на 10. страни]

Нада у живот у Божјем новом свету подстакла је многе који су се дрогирали да промене живот