Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувајте се смртоносних пипака!

Чувајте се смртоносних пипака!

Чувајте се смртоносних пипака!

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ АУСТРАЛИЈЕ

БИЛО је дивно летње јутро на северу Квинсленда у Аустралији — идеалан дан за купање у пријатној води да би се побегло од врућине. Али тог јутра је радио-станица у Таунзвилу емитовала честа упозорења да је смртоносна медуза Chironex fleckeri примећена у оближњим водама и да свако ко тог дана иде на купање треба да буде на опрезу.

Један млади брачни пар није знао за упозорења с радија. Они су спокојно седели у плићаку плавог Пацифичког океана када је та жена, која је била у 34. седмици трудноће, изненада вриснула. Скочила је и покушала да скине неколико медузиних пипака са својих бедара и стомака. Након што јој је помогао да изађе на обалу, њен супруг који је такође био ожарен, избезумљено је отрчао по помоћ. Кад се вратио, што је било само неколико минута касније, његова жена је изгледала као да је престала да дише, а лице, руке и ноге су јој помодрели. На сву срећу, захваљујући томе што је одмах дато вештачко дисање и што су брзо стигла кола хитне помоћи, та млада жена је преживела. Такође је преживела и њена беба, која се родила неколико недеља касније.

Сваке године, та медуза ожари на стотине купача. Неколико њих је умрло у року од једног минута након што су били ожарени. Није онда ни чудо што купачи у трен ока напусте плажу када се примети ова медуза! Њени дуги пипци, којих код крупнијих примерака има између 40 и 60, могу бити веома опасни.

Постоје ли икакве мере предострожности?

Неки избегавају да пливају у океану када се појави та медуза. Али за оне који се усуде да се купају током топлијих месеци, можда би било најбоље да користе ронилачко одело како би избегли тај болан сусрет.

Дуж многих плажа на северу Аустралије редовно се патролира и кад се примете ове медузе, оне се углавном хватају мрежом. Сем тога, преко локалног радија се емитују честа упозорења. Упркос овим мерама предострожности, увек постоји опасност да се нађете у њеној близини. Оне вероватно полажу јаја у заливима и рекама. Када достигну зрелост, изгледа да више воле плаже.

На сву срећу, кад ова медуза ожари, то обично није смртоносно. Много зависи од дужине контакта с њеним пипцима, затим од количине отрова који је испустила, од њене зрелости, као и од старости и здравственог стања жртве. Па ипак, уколико се одмах не примени терапија, након само једног минута може наступити смрт због престанка рада срца. Узрок томе је што се на пипцима налазе низови жарних ћелија које се одапињу као стреле када дођу у додир с другим створењима. Ово је наравно начин на који оне долазе до хране, као што су на пример шкампи.

Ова медуза има осам очију помоћу којих, иако су окренуте према унутрашњости провидног тела, може открити неку препреку као што је човек или грабљивица. То не значи да она намерно напада људе. Не, јер ако има довољно времена, она заобилази препреку. Она то чини користећи звоно које је у облику кутије и које се понаша попут меха, увлачећи и извлачећи воду.

Људи направе проблем јер воле да се залете или нагло скоче у воду, не дајући јој тако времена да избегне сударање. Када њени пипци дођу у контакт с људском кожом, одмах реагују — припију се уз кожу и испуштају отров. Бол који жртва осети веома је јак. Многобројне ћелије које се зову нематоцисте убризгавају отров који се врло брзо апсорбује. Ако жртва трчи или се батрга, убрзава се апсорбовање отрова. Други озбиљан проблем је што иако се пипци одвоје од тела, они се прилепе за тело жртве и ако жртва покуша да их уклони, они испуштају још више отрова.

Постоји ли противотров?

Да, постоји, и брзо давање одређеног противотрова спасава многе животе. Годинама се погрешно мислило да је у хитном случају за успоравање убризгавања отрова најбоље да се ти пипци који су прилепљени уз жртву намажу метил-алкохолом. Међутим, савремена истраживања су открила да метил-алкохол у ствари стимулише ослобађање отрова.

Сада се сматра да је сирће, које је јефтино и веома доступно, најбоље средство за натапање пипака. Сирће потпуно умртвљује нематоцисте и спречава њихово избацивање. Међутим, данас је већина саветовалишта у зонама где постоји опасност од појављивања ове медузе поставило на видним местима боце са сирћетом, као и јасно уочљиве знакове упозорења с мора.

Стога, премда пливање у топлим тропским водама Аустралије може бити освежавајуће, чак окрепљујуће, нека пливачи буду на опрезу када се та медуза појави!

[Оквир⁄Слика на 27. страни]

ЈЕДНОСТАВНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД МЕДУЗИНИХ ПИПАКА

• Пливајте само на оним плажама којима се патролира

• У време када има пуно ових медуза, носите ронилачко одело

• Имајте при руци кутију прве помоћи, укључујући и сирће

• Ако сте ожарени, немојте покушавати да скинете пипке

• Ако код жртве дође до престанка рада срца или ако жртва престане да дише, треба одмах применити реанимацију

[Слика на 26. страни]

Пипци медузе Chironex fleckeri у гро-плану

[Извор]

Љубазношћу Surf Life Saving Queensland