Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је материјализам?

Шта је материјализам?

Гледиште Библије

Шта је материјализам?

ЉУДИ се рађају са склоношћу према духовним стварима и с потребом да обожавају Бога. Међутим, човек је створен од материјалних елемената и има материјалне потребе и способност да ужива у материјалним стварима. Неки хришћани имају обиље материјалних добара. Да ли то обавезно указује на материјализам и недостатак духовности? С друге стране, да ли сиромашни имају мање изгледе да буду материјалисти и веће изгледе да буду духовно настројени?

Сигурно бисте се сложили да материјализам укључује много више од самог поседовања великог богатства или обиља ствари. Осмотрите следеће библијске примере о томе шта је заправо материјализам и како да избегнете опасности које материјализам представља за духовност.

Они су били богати и славни

У библијским временима неки од верних Божјих слугу били су богати и славни.На пример, Аврахам „беше богат стоком, сребром и златом“ (Постање 13:2). Јов је био познат као онај који „беше највиђенији од свих синова Истока“, јер је имао доста стоке и велики број слугу (Јов 1:3). Израелски краљеви, на пример Давид и Соломон, поседовали су огромно богатство (1. Летописа 29:1-5; 2. Летописа 1:11, 12; Проповедник 2:4-9).

У првом веку је било богатих хришћана у скупштини (1. Тимотеју 6:17). Лидија је била позната као „продавачица пурпура из града Тијатире која је обожавала Бога“ (Дела апостолска 16:14). Пурпурна боја и одећа те боје биле су веома скупе и обично резервисане за појединце на положају или богаташе. Зато је и сама Лидија вероватно била у извесној мери богата.

С друге стране, неки верни обожаваоци Јехове из библијских времена били су веома сиромашни. Због природних катастрофа, непредвиђених догађаја или смртног случаја, неке породице су запале у сиромаштво (Проповедник 9:11, 12). Сигурно је онима који су били у оскудици било тешко да посматрају друге како уживају у богатству или материјалним поседима! Чак и тада, било би погрешно ако би осудили богате као материјалисте или ако би закључили да су они без богатства потпуније служили Богу. Зашто? Осмотрите шта је корен материјализма.

Љубав према новцу

Један речник дефинише материјализам као „заокупљеност материјалним стварима или стављање нагласка на материјалне ствари уместо на интелектуалне или духовне вредности“. Дакле, корен материјализма лежи у нашим жељама, приоритетима и главним интересовањима у животу. Ово јасно доказују следећа два библијска примера.

Јехова је дао снажан савет Варуху, који је служио као секретар пророка Јеремије. Варух је вероватно био сиромашан због околности које су владале у Јерусалиму и због тога што је блиско сарађивао с Јеремијом који није био омиљен. Па ипак, Јехова је рекао: „Ти ли ћеш тражити велике ствари! Не тражи их.“ Можда је Варух почео да тежи ка материјализму и да постаје заокупљен богатством или материјалном сигурношћу других. Јехова је подсетио Варуха да ће га Он избавити од уништења које долази на Јерусалим, али да неће сачувати његову имовину (Јеремија 45:4, 5).

Исус је испричао поређење о једном човеку који је на сличан начин био заокупљен материјалним стварима. Овај човек се усредсредио на своје богатство уместо да употреби оно што има како би проширио своју службу Богу. Богаташ је рекао: „Срушићу своје житнице и саградићу веће... и рећи ћу својој души: ’Душо, имаш много добара на залихи за много година; почивај, једи, пиј, уживај.‘“ Затим је Исус рекао: „Али Бог му рече: ’Безумниче, ове ноћи тражиће твоју душу од тебе. Ко ће онда имати оно што си сакупио?‘ Тако пролази онај ко себи скупља благо а није богат пред Богом“ (Лука 12:16-21).

Која је поента ова два извештаја? Они нам помажу да схватимо да неко није материјалиста зато што има много, већ зато што даје приоритет материјалним стварима. Апостол Павле је рекао: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст. Јер је љубав према новцу корен свих штетних ствари, и тежећи за том љубављу неки су одвучени од вере и проболи су себе многим болима“ (1. Тимотеју 6:9, 10). Особа упада у проблеме ако пошто-пото жели да се обогати и ако има љубав према материјалним стварима.

Потребно је самоиспитивање

Хришћани пажљиво избегавају замку материјализма без обзира на своје економско стање. Моћ богатства је преварна и може угушити духовност (Матеј 13:22). Материјалне ствари могу одвући нашу пажњу од духовних ствари пре него што тога постанемо свесни, што доноси жалосне последице (Пословице 28:20; Проповедник 5:9).

Стога хришћани треба да испитују своје приоритете и предмет интересовања у животу. Било да имају мало или много у материјалном погледу, духовно настројене особе ће тежити да следе Павлов савет да се не уздају „у несигурно богатство, него у Бога, који нам све богато даје за уживање“ (1. Тимотеју 6:17-19).