Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откривена тајна минијатурног уха

Откривена тајна минијатурног уха

Откривена тајна минијатурног уха

„У протеклих десет година, биолози су открили један нови механизам који животињама омогућава да одреде одакле долази звук“, каже Science News. „То откриће је резулат посматрања једне паразитске муве која се прикрада цврчцима пратећи звук, иако јој је глава много мала за било који до тада познати механизам за лоцирање звука.“ Такви механизми су обично условљени већим раздаљинама између бубних опни.

Према једној студији која је недавно спроведена на америчком Универзитету Корнел, „женке мува које припадају врсти Ormia ochracea тачно одређују место одакле долази звук, са одступањем од два степена угла — што је прецизност коју имају сове“, иако је размак између њихових бубних опни отприлике само један милиметар! Прецизност мувиног слуха која је налик совиној, може да се припише једном генијално смишљеном слушном апарату.

Инсектове бубне опне су спојене једним мостом који је од таквог материјала да омогућава да се обе мембране као једна целина истовремено њишу напред-назад — попут неке клацкалице. Када звук који ствара цврчак стигне до муве, вибрације које допру до бубне опне која је ближа цврчку готово се одмах преносе на другу бубну опну, ублажавајући њену реакцију на исте звучне таласе. Дакле, она мембрана која је ближа цврчку јаче вибрира. То омогућава муви да одреди положај цврчка и да се устреми на потенцијалну мету.

Која је практична корист овог открића? Истраживачи верују да би оно могло да им помогне у изради бољих микрофона и слушних апарата. Слушни апарати би се могли направити тако да „примају звуке првенствено из правца ка ком је окренута особа која га носи“, каже се у том извештају. Заиста, колика се мудрост очитује у Јеховином задивљујућем стварству! (Јов 42:2).

[Извори слика на 31. страни]

R. Hoy/Cornell University

Две горње фотографије: R. Wyttenbach/ Cornell University