Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Цена рада после школе

Све већи број младих у Немачкој ради не само преко распуста већ и током школске године. „У целој земљи, најмање једна трећина ученика од 13 година или више ради у просеку дуже од три сата недељно“, извештава се у часопису Der Spiegel. У немачкој покрајини Хесе, између 50 и 80 посто средњошколаца имају неки додатни посао. Ретко кад је потребно да ови млади помогну својој породици да састави крај с крајем. Уместо тога, они желе да имају ствари као што су најновији мобилни телефон, фирмирана гардероба и ауто, као и осећај независности који им пружа посао. Али, све има своју цену. Није редак случај да ученици дремају у клупи зато што су претходног дана радили до касно у ноћ или чак до зоре“, запажа педагог Томас Милер. „Уместо образовања које ће им требати у будућности, они желе тренутни луксуз.“ Један други педагог Кнут Дитман додаје: „Чим развију потрошачки менталитет, ученици прихвате лоше оцене или чак понављање разреда као нормалну појаву.“

Велики мајмуни у опасности

„Уколико човек не предузме одлучну акцију, џунгла ће као станиште великих мајмуна за 30 година скоро нестати“, извештава новинска агенција Ројтерс. На недавном Самиту о Земљи одржаном у Јоханесбургу у Јужној Африци, представници Уједињених нација су изјавили: „Ако изградња путева, рударска насеља и друге инфраструктуре наставе да напредују садашњим темпом, у Африци ће до 2030. године остати релативно нетакнуто мање од 10 посто преосталог станишта великих мајмуна“. Због све мањег станишта, популација великих мајмуна већ се знатно смањила. Процењује се да тренутно има 200 000 шимпанзи у односу на неких 2 000 000 пре једног века, и остало је свега неколико хиљада горила које живе у низијама и неколико хиљада горила које живе у планинском подручју. Ројтерс извештава да „УН заједно са истраживачима, конзерваторима, владама и мештанима раде на припремању планова за опоравак у двадесетак земаља у којима живе велики мајмуни“.

ТВ обликује мишљење о историји

„Британци сматрају да је смрт Дајане, принцезе од Велса, најзначајнији догађај у националној историји у току протеклих 100 година, значајнији од избијања Другог светског рата или победе женског права гласа“, извештава лондонски The Times. У једном истраживању за Историјски ТВ канал, преко 1 000 особа је замољено да изабере десет догађаја из британске историје који су им били најзначајнији током протеклих 100 година. За смрт принцезе као најзначајнији догађај гласало је 22 посто, за избијање Другог светског рата 21 посто, а за женско право гласа 15 посто. Када су у питању светски догађаји, 41 посто је изабрало нападе 11. септембра, 19 посто бацање атомске бомбе на Хирошиму и 11 посто рушење Берлинског зида. The Times коментарише да је за већину људи „историја углавном оно што су у најскорије време видели на телевизији“.

Веза између развода и успеха у школи?

Недавна студија коју је спровео Француски национални институт за демографска истраживања показује да деца разведених родитеља имају лошији успех у школи од деце чији родитељи живе заједно, извештава француски дневни лист Le Monde. Деца чији се родитељи раздвоје пре него што она достигну зрело доба напусте школу у просеку шест месеци до годину дана раније него она чији родитељи остану у браку, без обзира на њихову социјалну и културну позадину. Чак и у богатим породицама, где огромна већина деце успешно заврши средњу школу, код деце из растурене породице двапут је већа вероватноћа да неће стећи диплому средње стручне спреме. У Француској 40 посто бракова заврши разводом.

Колатерална штета од наркотика

Током протеклих неколико месеци, у Перуу је умрло пет особа чија је смрт била директна последица пијења воде са извора у џунгли који су били затровани у процесу узгајања коке и производње кокаина, извештава се у новинама El Comercio из Лиме. Поред других отровних хемикалија, за производњу кокаина користе се керозин, сумпорна киселина и амонијак. „Ови људи су умрли због тога што су пили воду са извора или потока у које су трговци дрогом бацили високотоксичне хемијске отпатке“, каже се у овом извештају. Чак је и полиција за борбу против наркотика, која конфискује и уништава скривене лабораторије за дрогу, претрпела штету при контакту са отровним остацима. Многи други становници џунгле такође су „задобили трајна органска оштећења“ зато што су пили затровану воду. „Нажалост, највећи део ових насељеника није ни свестан опасности у којој се многи од њих налазе“, рекао је Џонатан Џејкобсон из Канцеларије за борбу против нарко бизниса при америчкој амбасади у Лими. „Нема сумње да су то људи који чак немају ништа са узгајањем коке или њеном прерадом.“

Безалкохолна пића у мексичкој исхрани

Мексико је после Сједињених Држава највећи потрошач флашираних безалкохолних пића у свету, а безалкохолна пића су међу десет најзаступљенијих производа у мексичкој исхрани и конзумира их 60 посто породица, извештавају новине Reforma. Ово забрињава здравствене стручњаке који би волели да виде како породице купују млеко, воће, поврће и друге намирнице које су од виталног значаја за раст и развој деце. Уместо тога, превелики део породичног буџета троши се на производ који „организму не пружа никакве хранљиве састојке, већ садржи велику количину угљених хидрата који при дуготрајној употреби доприносе гојазности“, извештава се у овим новинама. У остале последице велике потрошње безалкохолних пића, нарочито кола̂, спадају зубни каријес и остеопороза, наводи се у овом извештају.

Када таблете узрокују још јаче главобоље

„Неуролог Мајкл Антони процењује да и до 10 посто особа које имају главобоље пати због ’претеране употребе аналгетика‘ који проузрокују главобољу“, изјављује се у сиднејским новинама The Daily Telegraph. „Уместо главобоље једном недељно, претераним ослањањем на лекове који се продају без рецепта могу се проузроковати свакодневне главобоље.“ Професор Антони, који сарађује са Универзитетом у Новом Јужном Велсу, открио је да „пацијенти који претерано користе таблете за главобољу немају довољно серотонина“, супстанце која спречава ширење крвних судова. „Нижи ниво серотонина проузрокује проширење артерија, а то доводи до главобоља“, запажа професор. Особама које болују од мигрене, Антони саветује да користе лекове које је преписао доктор уместо таблета које се купују без рецепта, додајући: „Ако [пацијенти] узимају лекове [против болова] више од три пута недељно, па чак и једну дозу три пута недељно, онда ће за неколико месеци имати још јаче главобоље.“

Ублажавање јутарње мучнине

„Процењује се да између 70 и 80 посто трудница пати од јутарње мучнине“, наводи се у аустралијским новинама Sun-Herald. Када се пробуде ујутру, жене у раној трудноћи пате од мучнине која је често пропраћена повраћањем. Сумња се да је један од узрока овог стања и повишени ниво прогестерона током трудноће, који може створити вишак желудачних киселина. Осим тога, „због осетљивијег чула мириса труднице могу бити склоне гађењу“. Иако не постоји универзалан лек за јутарњу мучнину, ове новине препоручују избегавање топлих места пошто топлота може изазвати мучнину, затим одмарање преко дана, довољно сна и мирисање пресеченог лимуна. „Покушајте да пре одласка у кревет једете обичан бисквит или цереалије без додавања млека или сличног. Увек се полако дижите из кревета“, додаје се у новинама. „Редовно узимајте оброке богате протеинима.“ Ове новине су навеле да „постоји и добра страна јутарње мучнине. Недавна истраживања показују да ређе долази до побачаја код мајки које су патиле од мучнине“.