Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Бубањ с хиљаду лица“

„Бубањ с хиљаду лица“

„Бубањ с хиљаду лица“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ СЕНЕГАЛА

„ОН УРЛА, цичи, плаче и вришти. Он шапуће и пева... То је бубањ с неограниченим опсегом тонова, бубањ с хиљаду лица.“ Шта је побудило машту овог писца? Афрички ручни бубањ звани џембе.

У неким западноафричким племенима свирање на бубњевима је незамисливо без џембеа. Ритмови џембеа прате све догађаје сеоског живота, од венчања, смрти и рођења, до празника, жетве па чак и куповине нове одеће.

Џембе може бити различитог облика и величине. У ствари, Буркина Фасо, Гвинеја, Мали и Сенегал имају сопствени стил џембеа. Овај инструмент се прави од пуног дрвета које се издуби и обликује у шупљи ваљак за бубањ. Неки су скромно украшени док су други детаљно изрезбарени.

Када је ваљак завршен, вешт израђивач бубњева претвара тај дрвени оквир у јединствен музички инструмент. Он прво издуби ваљак длетом, затим га струже и шмиргла док не буде тачно одређене величине која ће производити жељени звук. Такође, мајстор може да га изнутра премаже палминим уљем и остави да се суши на сунцу. То је заштита за дрво.

Опна на џембеу је од козје коже, а разапета је на његовом врху и причвршћена једним металним прстеном. Она стоји захваљујући мрежи канапа која се везује за друга два прстена. Колико чврсто мајстор затеже те канапе? Све зависи од тога какав звук жели да произведе. Док подешава звук бубња, он га повремено проверава тако што удара свој омиљени ритам.

Џембе очарава како Африканце тако и туристе. Заиста, када једном чујете свирку врсних музичара, тешко да ћете заборавити „бубањ с хиљаду лица“.