Пређи на садржај

Пређи на садржај

Видите снажног нилског коња!

Видите снажног нилског коња!

Видите снажног нилског коња!

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КЕНИЈЕ

ЗРАЦИ благог вечерњег сунца обасјавају велико језеро у пространом кенијском резервату Масај Мара. Док сунце залази на хоризонту, на води се види загаситозлатни одсјај. Са извесне раздаљине, лаганим кораком се приближавају крда зебри и гнуа. Наједном, у великом страху, животиње застају и упиру поглед ка повећем заобљеном објекту на површини воде близу обале. Након што снажно ускомеша воду, ова „громада“ зарања и нестаје из видокруга. Животиње су управо опазиле једно опасно створење које живи у води — нилског коња.

Једино је слон већи од нилског коња који се може наћи у барама, рекама и језерима источне Африке. У пуној зрелости, нилски коњ може бити до четири метра дугачак и један и по метар висок у пределу плећа. Може бити тежак око четири тоне. Влада опште мишљење да се реч „бехемот“, која се налази у књизи о Јову, односи на нилског коња. Уопште не чуди што Библија за ову масивну животињу каже да су јој кости „као бакрене цеви“ и упоређује их са ’гвозденим полугама‘ (Јов 40:10-13).

С дебелом глатком кожом и на први поглед незграпан, округласти нилски коњ би сигурно лоше прошао на неком такмичењу у лепоти. Ноге нилског коња су кратке, због чега се човек пита како уопште могу да носе то огромно тело. Али немојте потценити снагу тих здепастих ногу. Нилски коњ може да трчи брже од човека. У води може да престигне мали чамац који покрећу весла или чак мотор.

Живот у води

Нилски коњи су друштвене животиње, и обично живе у групама од њих 10 до 15, које предводи главни мужјак, мада су виђене и веће групе од око 150 нилских коња. То су животиње које живе и на копну и у води, а из воде излазе — углавном ноћу — да би јели бујну вегетацију крај обале. Углавном избегавају да се удаљавају од воде. Међутим, неки нилски коњи у потрази за храном током сушног периода знају да пређу и по 10 километара.

Није сасвим јасно како нилски коњи обележавају своју територију. Неки сматрају да је необична навика разбацивања измета по околини помоћу репа начин да се остави утисак на женке или да се заплаши супарник. Када су нападнути, они ће рзати попут коња, а када се боре, онда ће рикати. Гласно фрктање се чује чак и када су ове животиње под водом. Мужјак предводник се оглашава мукањем.

Нилски коњ је по цео дан делимично или потпуно у води, за шта је његово велико тело добро прилагођено. Премда можда није тако вешт пливач попут других животиња које живе и на копну и у води, нилски коњ може остати и до 15 минута под водом! Његове ноздрве, очи и уши налазе се у истој равни, што омогућава да му остатак тела буде скривен под водом. Управо ту, под водом, нилски коњ обавља неколико активности — укључујући удварање и парење.

Након бременитости од око осам месеци, женка рађа једно теле у плићаку. Оно сиса и док је на сувом и док је у плићаку. Премда снажни, нилски коњи су добри родитељи и изненађујуће су нежни према својој принови. Да, задивљујућа је слика видети мајку која плута на површини воде с младунчетом на леђима. Наравно, наизглед доброћудна животиња ће се разгоропадити ако ико покуша да јој скине бебу с леђа!

Кожа нилског коња је веома добро прилагођена за живот у води. Када животиња изађе на суво дешавају се значајне промене. Поткожне жлезде излучују једну не тако густу, али веома слану слуз загаситоцрвене боје. Када се посматра из далека, нилски коњ делује као да се презнојава у крви. Међутим, та слуз штити кожу и у води и на сувом. У древним афричким заједницама, кожа нилског коња се секла у траке и из ње се цедило уље. Затим су се те траке увртале и сушиле како би се добио озлоглашени бич, који се користио у борбама око територије. a Grzimek’s Animal Life Encyclopedia примећује да је након обраде — која траје најмање шест година — кожа нилског коња „тврда као камен и дебела око четири и по центиметра“.

Импозантан, али опасан зев

Уста су нешто што се сигурно одмах уочи код нилског коња. Ова животиња користи своју пола метра широку губицу да би пасла у близини воде. Међутим, уста му не служе само за јело. Када отвори вилицу под углом од 150 степени, то више није само чељуст већ упозоравајућа демонстрација агресивности. Да би се сачувало све мање станиште долази до озбиљних борби између супарника. Отворена уста откривају огромне доње очњаке. Ово одбрамбено оружје може бити и 30 центиметара дугачко.

Уста нилског коња не представљају опасност само за друге нилске коње него и за људе. Ниједан људски покушај да се живи у миру с нилским коњем није уродио плодом. Ова животиња ће изненада напасти оне који се превише приближе њеној територији. Осим тога, ако је рањен, нилски коњ је још раздражљивији, и самим тим у стању да још више науди било ком уљезу. Разљућени нилски коњи су својим огромним чељустима чак превртали чамце.

Нилски коњ је на сувом бруталан као и у води. На пример, крајње је опасно бити између воде и нилског коња који пасе. У неким крајевима Африке, нилски коњи су напали неопрезне мештане када су сматрали да им је био пресечен пут до воде. Ова животиња улива страх и код људи и код животиња, и према њој се мора поступати с највећим опрезом и поштовањем.

Хоће ли нилски коњ опстати?

Када је сам на пашњаку, нилски коњ се не може одбранити од лавова. Па ипак, изгледа да је његов највећи непријатељ човек. „Људи су веома много смањили и број нилских коња и величину подручја на ком они живе“, каже World Book Encyclopedia. „Велики број њих убију ловци, а и земљорадници су направили њиве од многих подручја на којима су некада пребивали нилски коњи.“

Да, човеково заузимање станишта нилских коња присилило је ову животињу да пређе на једно мало подручје, чиме им је ограничено слободно кретање и размножавање. На сву срећу, Створитељ обећава да ће под владавином свог Краљевства повратити одговарајућу равнотежу између људи и животиња, тако да „нити ће квара нити штете бити“ у обновљеном Рају на земљи (Исаија 11:9).

[Фуснота]

a Нилски коњ се на свахилију зове кибоко, што значи „бич“.

[Извор слике на 25. страни]

Elizabeth DeLaney/Index Stock Photography