Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дијабетес — „тихи убица“

Дијабетес — „тихи убица“

Дијабетес — „тихи убица“

КАДА је имао 21 годину, Кен је осетио необјашњиву и неутољиву жеђ. Такође је морао често да мокри — на крају сваких двадесетак минута. Убрзо су му отежале руке и ноге. Стално је био уморан, а вид му је постао мутан.

До прекретнице је дошло када је Кен добио неки вирус. Преглед код доктора открио је да он није боловао само од грипа — имао је и дијабетес мелитус тип 1 — скраћено, дијабетес. Овај хемијски поремећај нарушава способност организма да искористи одређене хранљиве састојке, пре свега шећер у крви познат као глукоза. Кен је провео шест недеља у болници док се ниво шећера у крви није стабилизовао.

Ово се десило пре 50 година, и током тог периода лечење се знатно побољшало. Упркос томе, Кен још увек болује од дијабетеса и није једини. Процењује се да широм света има више од 140 милиона људи са овим обољењем и према Светској здравственој организацији тај број ће се до 2025. године можда и удвостручити. Сасвим је разумљиво што су стручњаци забринути због све веће заступљености ове болести. „С обзиром на велики број случајева дијабетеса који се појављују, ово може бити почетак епидемије“, каже др Робин С. Голанд, заменица начелника једног центра за лечење у Сједињеним Државама.

Осмотрите ове кратке извештаје из разних делова света:

АУСТРАЛИЈА: Према Аустралијском међународном институту за дијабетес, „ова болест представља један од најизазовнијих здравствених проблема 21. века“.

ИНДИЈА: Најмање 30 милиона људи има дијабетес. „Пре отприлике 15 година нисмо имали скоро ниједног пацијента млађег од 40 година“, каже један доктор. „Данас свака друга особа с дијабетесом има испод 40 година.“

СИНГАПУР: Скоро трећина становника између 30 и 69 година има дијабетес. Многа деца — нека млађа и од 10 година — имају ову болест.

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ: Приближно 16 милиона људи болује од дијабетеса, а сваке године се открије око 800 000 нових случајева. Милиони имају ову болест, али то још не знају.

Лечење је много теже зато што особа може да болује од дијабетеса дуже време пре него што се то утврди. „Пошто су рани симптоми релативно благи“, бележи часопис Asiaweek, „дијабетес често прође неопажен.“ Зато се може рећи да је ова болест тихи убица.

С обзиром на све већи број случајева и озбиљност овог обољења, наредни чланци ће размотрити следећа питања:

● Шта проузрокује дијабетес?

● Како се особе које имају дијабетес могу изборити с том болешћу?

[Оквир⁄Слика на 4. страни]

Шта стоји иза имена

Израз „дијабетес мелитус“ потиче од грчке речи која значи „протицање“ и од латинске речи која значи „слатко као мед“. Ове речи одговарајуће описују ово обољење, будући да кроз тело оболеле особе вода пролази једноставно као да само протиче — од уста преко уринарних органа и затим ван организма. Осим тога, и урин је сладак јер садржи шећер. Заправо, пре открића ефикаснијих техника, један тест на дијабетес се радио тако што се пацијентов урин сипао поред мравињака. Ако би се мрави окупили, то би указивало на присуство шећера у урину.