Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мит који и даље постоји

Мит који и даље постоји

Мит који и даље постоји

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФРАНЦУСКЕ

ВОЛЕ га деца из целог света. Пре неколико година, француска пошта је добила скоро 800 000 писама за њега — углавном од деце узраста између три и осам година. С густом белом брадом и црвеном одећом с белим крзном, изгледа да је симпатични Деда Мраз (Божић Бата) главна атракција током празника. Можете ли онда замислити да је једна таква лутка била спаљена? Управо то се десило пре нешто више од 50 година у Дижону у Француској. Тамо је Деда Мраз био „погубљен“ 23. децембра 1951. наочиглед око 250 деце.

Шта је згрешио? Новине France-Soir су известиле да је о његовом погубљењу „донета одлука у договору са свештенством, које је осудило Деда Мраза као узурпатора и јеретика“ и оптужило га за „паганизовање Божића“. Чин погубљења је представљао „сликовит приказ“ објављеног саопштења. „Религиозна осећања код деце не смеју се пробудити лажима, јер то нипошто није начин на који она треба да се образују.“

Неки свештеници су били мишљења да обичаји који су повезани с Деда Мразом удаљавају људе од „правог хришћанског значења“ Христовог рођења. Чак је и у издању часописа Les Temps Modernes од марта 1952. етнолог Клод Леви-Страус назвао веровање у Деда Мраза „једним од највећих основа паганства код савременог човека“ и навео је да народ подржава цркву у јавном осуђивању овог веровања. Леви-Страус је такође приметио да Деда Мраз вуче порекло од краља који се бирао специјално за период Сатурналија. Празник Сатурналија се у древном Риму славио од 17. до 24. децембра. Током те седмице, зграде су се украшавале зеленилом а људи су размењивали поклоне. Као и за време Божића, и Сатурналије су биле пропраћене весељима.

Како сада, након више од 50 година од када је била спаљена лутка Деда Мраза, католици у Француској гледају на њега? Тај далеки наследник римских Сатурналија важан је део Божића колико и приказивање Исуса у јаслама. Каткад ће неки свештеник рећи да Деда Мраз представља облик комерцијализма који искључује Христа из Божића. Међутим, било која недоумица око паганских корена Деда Мраза у већини случајева нестаје зато што га јавност оберучке прихвата.

[Извор слике на 13. страни]

DR/© Cliché Bibliothèque nationale de France, Paris