Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Узнемиравање путем текстуалних порука

„Сваки четврти тинејџер је жртва застрашивања путем компјутера или мобилног телефона“, каже лондонски The Guardian. Један извештај британског добротворног друштва Национални дом за децу, показао је да је 16 посто младих узраста између 11 и 19 година „примило претеће текстуалне поруке преко својих мобилних телефона“, док је даљних 11 посто било узнемиравано или преко соба за ћаскање на Интернету или преко електронске поште. То добротворно друштво каже да та деца „или о томе ником не говоре и пате у себи, или се поверавају особама које ни саме не знају како да с тим изађу на крај“. Оно саветује младе да не дозволе да их застрашују, већ да некој одговорној особи од поверења кажу шта им се догађа; да буду веома опрезни када је у питању давање броја телефона и адресе електронске поште; и да их промене ако је потребно. Оно такође саветује да „ако примите поруке које вас узнемиравају, забележите датум и време и пријавите их полицији“, каже The Guardian.

Биљке које „говоре“

Истраживачи са Института за примењену физику при Бонском универзитету у Немачкој усавршили су ласерске микрофоне који могу „ослушкивати“ биљке. Ти микрофони хватају звучне таласе које ствара гас етилена, који биљке ослобађају када су под стресом. Научник с Бонског универзитета др Франк Кинеман каже: „Што је нека биљка више изложена стресу, то је јачи сигнал на нашем микрофону.“ У једном случају је један на изглед здрав краставац „практично вриштао“, према подацима које је показивао тај инструмент. „Једно темељније истраживање је показало да се на њему развила плесан, али ти симптоми још нису били видљиви.“ У ствари, потребно је осам или девет дана како би се оформиле видљиве мрље од плесни, и пољопривредници је тек тада могу открити. „Прислушкивањем биљака“, каже лондонски The Times, „могуће је развити систем за рано откривање штеточина и болести. Познавање нивоа стреса код воћа и поврћа може такође помоћи да складиштење и транспорт буду ефикасни.“

Никотин и SIDS

Изгледа да су истраживачи из Француске и Шведске открили зашто пушење повећава ризик од синдрома изненадне смрти одојчета (SIDS), извештава француски дневни лист Le Figaro. Истраживања која су спроведена на животињама показала су да изложеност никотину може ометати рефлексе дисања током сна. „Недостатак кисеоника у ткивима (хипоксија) током сна, до ког може спонтано доћи током кратког застоја у дисању (апнеа), обично изазива јак кардио-респираторни надражај, као и буђење. Али, ако дође до поремећаја ове одбрамбене реакције, апнеа и хипоксија се погоршавају, што може довести до престанка дисања“, каже се у том извештају. Научници сматрају да се ова одбрамбена реакција код људи може пореметити услед сталне изложености никотину који се током трудноће преноси путем крви с мајке пушача на плод. Последица може бити „смањена способност рефлексног дисања и буђења као реакција на застој дисања у сну, и самим тим повећан ризик од изненадне смрти одојчета.“ SIDS, каже Le Figaro, „остаје у Француској главни узрок смртности у првој години живота“.

„Еротска“ поп култура

Посредством моде, реклама, средстава јавног информисања и шоу-бизниса, „савремена поп култура агресивно искоришћава људску опсесију сексом“, каже пољски недељник Polityka. Модни креатори кажу да „мода подстиче еротику, а еротика подстиче моду“. Основна идеја је да ’што се више откривате, то ћете пре бити примећени‘. Такође, секс и еротика у рекламирању „чине да се нека реклама лакше упамти“, и тако поспешују продају, каже др Ева Шчесна, стручњак за културну семиотику (знаци и симболи) с Варшавског универзитета. „Границе онога што се сматра да еротски стимулише знатно су се помериле“, додаје она. Како каже Polityka, искуство је показало да би рекламери ради новца прешли сваку границу пристојности.

Развој медија у Индији

У Индији је према једном истраживању које је водио Национални савет за проучавање читалачке публике, број читалаца новина у трогодишњем периоду, од 1999. до 2002, порастао са 131 милион на 155 милиона. Број људи који у тој држави читају штампу — када се сабере број читалаца новина, часописа и месечника — износи 180 милиона. Међутим, пошто је од индијског становништва које броји преко милијарде више од 65 процената писмено, постоји велика могућност да се број читалаца повећа. Број гледалаца телевизије износи 383,6 милиона, док је број слушалаца радија 680,6 милиона. Нешто више од 6 милиона људи сада има приступ Интернету, у поређењу са 1,4 милиона 1999. Отприлике половина индијских домова сада се претплатила на кабловску и сателитску телевизију, што је за три године пораст од 31 посто.

Све више киднаповања

„Пре петнаест година, киднаповање једва да је постојало [у Мексику]“, извештава The News који излази у главном граду Мексика. „Али, 1980-их је почео да расте криминал, и чини се да је економска криза из 1994-95, довела до коренитих промена у Мексику, претварајући киднаповање — и уопште криминал — у једну све развијенију индустрију.“ Изгледа да нико није имун на киднаповање. „За отмицу девојака се обично тражи откуп од 500 долара. Једну девојчицу од 12 година из Тихуане киднаповали су... студенти с циљем да прибаве новац за школовање; а неки људи су ишли толико далеко да су лажирали своје киднаповање како би добили новац од своје породице или послодаваца“, кажу горе наведене новине. „[Киднаповање] постаје саставни део живота. Мексико постаје средина у којој се брзо плати откуп, а полиција ретко обавести.“ У ствари, како кажу жртве, стручњаци за безбедност, па чак и судски записи, „полиција је често умешана у киднаповања, а правосудни систем је немоћан и корумпиран, што углавном значи да ти полицајци неће бити ухапшени“.

Језичке вештине се погоршавају

„Око 20 посто ученика у основним и средњим школама ретко чита књиге из задовољства, а око 80 посто професора средњих школа закључило је да се код ученика погоршало знање јапанског језика“, каже јапански дневни лист The Yomiuri Shimbun. Истраживачи с тамошњег државног Института за истраживање образовне политике анкетирали су „2 120 ученика од четвртог разреда основне школе до друге године средње школе и 259 наставника из основних и средњих школа“, каже се у том извештају. Они су открили да је то што „[ученици] мање читају довело до слабијег разумевања текста, фонда речи и способности писања“. Многи анкетирани наставници сматрају да је узрок томе слаба навика читања одраслих, укључујући и наставнике с којима су ученици у контакту. Они су такође „истакли штетан утицај видео-игара“.

Више смртних случајева услед загађења ваздуха него у саобраћају

„Светска здравствена организација извештава да због загађења ваздуха годишње умре три милиона људи. Ово је три пута више од броја особа које сваке године погину у саобраћајним несрећама“, каже се у извештају Института за политику Земље. Владе улажу много напора како би смањиле број несрећа на путевима, али „обраћају много мање пажње на смртне случајеве који се десе једноставно при вожњи. Иако смрт срчаних и плућних болесника због удисања загађеног ваздуха можда није тако драматична као смрт у аутомобилској несрећи, са упаљеним светлима и сиренама, ипак она није ништа мање реална“, каже се у том извештају. „Загађивачи ваздуха, укључујући и угљен-моноксид, озон, сумпор-диоксид, азот-оксид и материје које садрже сићушне честице“ — сви они настају сагоревањем фосилних горива као што су угаљ и бензин.