Пређи на садржај

Пређи на садржај

Успех изнад свих очекивања

Успех изнад свих очекивања

Успех изнад свих очекивања

„ЗНАЛА сам да мој професор историје не воли Јеховине сведоке, мада нисам знала зашто“, каже 17-годишња Ребека из Немачке. Због тога је оклевала када је професор тражио добровољца који би одржао предавање пред разредом. Ипак, скупила је храбрости затражила одобрење да одржи предавање о прогонству Јеховиних сведока под нацистичким режимом током Другог светског рата. Професор је био задовољан тим предлогом.

Разреду се допало њено излагање и узели су укупно 44 примерка часописа и брошура на ту тему. Након тога, Ребека је поклонила професору материјал који је истражила, укључујући и бројне књиге и видео-касете које су написале или издале особе који нису Сведоци. Међу њима је била и једна видео-касета о прогонству Јеховиних сведока у Источној Немачкој током Хладног рата. Она га је посебно заинтересовала јер му је та тема била непозната.

Ребека је тада сазнала зашто њен професор није волео Јеховине сведоке. Он је објаснио да је ишао у школу с једним Јеховиним сведоком. Тај младић је мало говорио о својим веровањима и о томе како живи као Сведок. Зато је професор закључио да су Сведоци чудни и решио да нема никакве везе с њима. Али, након Ребекиног излагања променио је гледиште. „Сада имам много бољи однос с професором“, каже она. „Такође сам научила да ми млади морамо слободније да говоримо другима о својој вери.“

Али то није био крај приче. Професор је испричао својим колегама о Ребекином изванредном предавању. Неколико дана касније, професор етике је замолио Ребеку да одржи једно друго предавање, али не пред разредом већ у једној веома посебној прилици — на годишњој школској комеморацији поводом ослобођења затвореника из концентрационог логора Аушвиц на крају Другог светског рата. Било је присутно приближно 360 ученика, као и десетак професора. На крају тог говора, присутни су узели 50 брошура, а школа је затражила још 150 примерака како би их касније поделила.

Ребека је постигла много више од онога шта је очекивала. Дала је добро сведочанство о својој вери не само свом разреду већ и читавој школи. А и њен професор је отклонио сумње које је раније имао о Сведоцима.

[Слика на 14. страни]

Нацисти су погубили Хајнриха Фундиса на гиљотини. У концентрационим логорима је погубљено на стотине Сведока

[Слика на 14. страни]

Многим Јеховиним сведоцима је понуђена слобода ако потпишу документ којим се одричу своје вере

[Извор]

Courtesy of United States Holocaust Memorial Museum

[Слика на 15. страни]

Деца, попут Бертолта Мевеса, била су присилно одвојена од својих родитеља

[Слика на 15. страни]

Овај видео-запис је прича о храбрости Јеховиних сведока у нацистичкој Немачкој

[Слика на 15. страни]

На затворске униформе се пришивао љубичасти троугао да би се знало ко је Јеховин сведок