Пређи на садржај

Пређи на садржај

Армија у походу!

Армија у походу!

Армија у походу!

„Живимо у Белизеу у једном селу у изградњи које је окружено бујном вегетацијом. Једног јутра, око девет часова, наша кућа се нашла на путу једној правој правцатој армији. Мрави су, у потрази за пленом, нагрнули испод врата и кроз сваку пукотину. Није нам преостало ништа друго него да изађемо из куће на сат-два док мрави не буду сами отишли. Кад смо се вратили, у кући више није било ни једног јединог инсекта.“

МНОГИМА који живе у тропским земљама као што је Белизе, ово је сасвим уобичајена појава и уопште није непријатна. То је један начин на који се станари ослобађају кућних штеточина као што су бубашвабе и друга гамад. За њима не остаје никакав неред.

Занимљиво је што се овде споменути мрави називају мрави ратници због тога што живе и поступају попут војника. a Уместо да граде мравињаке, ове номадске војске од више стотина хиљада мрава граде привремене биваке. Мноштво мрава чврсто повезује ноге како би се формирао живи зид око краљице и њеног легла. Из бивака се у дугачким колонама шаљу извиђачке групе које одлазе у потрагу за храном, која се састоји од инсеката и ситних животиња, као што су гуштери. Вође ове извиђачке трупе умеју да изведу и нешто налик нападу с крила како би ухватили жртву у замку. Овај феномен се дешава када се, у недостатку мирисног трага који прате, мрави предводници заустављају и не иду даље. Мрави иза њих неумољиво навиру напред, те долази до гомилања мрава на предњим деловима колона и зато њихово даље напредовање личи на кретање с крила.

Армија мрава делује у циклусима од по 36 дана — маршира неких 16 дана, а затим остаје стационирана наредних 20 дана, током којих краљица полаже јаја. Након тога, глад нагони колонију на поновни марш. Те колоне током похода буду широке и до 10 метара, а на њиховим ободима се нађу пауци, шкорпије, бубе, жабе и гуштери у бегу, а иза њих следе птице, које лове ове бегунце али очигледно не и мраве.

Мрави, који се у Библији у Пословицама 30:24, 25 описују као ’[„инстинктивно“, NW] мудри‘, представљају једно од чуда стварања.

[Фуснота]

a Овај чланак говори о врсти из рода Eciton, из Средње и Јужне Америке.

[Слика на 31. страни]

Мрав ратник

[Извор]

© Frederick D. Atwood

[Слика на 31. страни]

Формирање моста повезивањем ногу

[Извор]

© Tim Brown/www.infiniteworld.org