Пређи на садржај

Пређи на садржај

Владавина која заступа Божје вредности

Владавина која заступа Божје вредности

Владавина која заступа Божје вредности

ЗАМИСЛИТЕ свет са само једном владавином за људе свих раса и језика. Замислите владу која је добро позната по томе што штити најузвишеније вредности и по томе што је искоренила ратове, мржњу, криминал, сиромаштво, загађење, болести, па чак и смрт!

’Дивно, али немогуће‘, можда кажете. Не, није немогуће. Заправо је неизбежно. Исус Христ је обећао такву владавину. Он је учио своје следбенике да се моле за њу: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи‘“ (Матеј 6:9, 10).

Можда су вам познате речи ове молитве, коју милиони људи широм света знају или су је негде чули. Али, да ли сте икада пажљиво размислили о томе шта ове речи заиста значе? Запазите да се ово Краљевство доводи у везу с Божјом вољом која ће бити на земљи. Шта је онда Божје Краљевство? Шта је Божја воља за земљу?

Шта је Божје Краљевство

Према једној дефиницији, краљевство је владавина којом управља краљ. Божје Краљевство је средство помоћу кога ће Јехова Бог изразити свој суверенитет над целим универзумом. То је краљевска владавина с његовим Сином, Исусом Христом на челу. Што се тиче Божје воље за земљу, она је на једноставан и јасан начин изражена у Псалму 37:10, 11: „Још мало и нестаће бездушника. Погледаћеш на место његово, и њега већ неће више бити. Али смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира.“

Зато, ако вас обузима осећај безнадежности због тога што су се критеријуми овог света срозали, немојте клонути духом. Библија обећава да ће ускоро наступити велике промене што се тиче вредности и стања у свету. Обећање да ће Божје Краљевство ускоро владати над земљом и заступати Божје вредности јесте чврст темељ за наду.

Ако изградимо поверење у све што се обећава да ће бити под Божјим Краљевством, то може оснажити наш осећај сигурности. Размислите о вредностима које ће се остварити под владавином тог Краљевства: „Ходите и видите дела Јеховина, чудеса што учини на земљи! До краја земље ратове прекиде, те лук преби и копље саломи и огњем кола бојна сажеже“ (Псалам 46:9, 10). Какво дивно обећање о миру и сигурности!

Пророчанство које се односи на Краља Божјег Краљевства, Исуса Христа, у Псалму 72:12-14 каже: „[Он] ће... избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове, и скупа ће крв њихова бити пред очима његовим.“

Библијске вредности

Запазите неке вредности које Библија унапређује: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Ево још једне: „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6).

Библија нам такође говори да смо сви одговорни за то по којим вредностима живимо. Осмотрите Проповедника 12:1: „Уживај младићу за младости своје, и нек се весели срце твоје док си млад; и иди куд те срце твоје води и куда очи твоје гледају; али знај да ће те за све то Бог пред суд свој звати.“ Да смо одговорни за своја дела, очигледно је из речи у Пословицама 2:21, 22: „Јер у земљи живеће праведни и поштени у њој ће остати. Бездушници ће се истребити из земље, неверници ће се ишчупати из ње.“

Ова дивна нада у праведну владавину показује колико је корисно да развијемо блиско пријатељство с Богом! Дружење с другима који исто тако желе да буду поданици Божјег Краљевства помоћи ће нам да будемо међу онима који ће доживети владавину овог славног Краљевства и плодове величанствених вредности које ће оно унапређивати.

[Слика на 10. страни]

Смерни ће „чувати земљу“ и „уживаће у изобиљу мира“(ПСАЛАМ 37:11)