Пређи на садржај

Пређи на садржај

Животоважна течност — вода

Животоважна течност — вода

Животоважна течност — вода

САМАРИЋАНКИ која је узимала воду с бунара, Исус је говорио о води која извире да би пружила вечни живот (Јован 4:14). Премда је вода о којој је он говорио симболична, дословна вода јесте неопходна за живот, и заузима друго место по важности, одмах иза кисеоника. Човек може живети неколико седмица без хране, али само око пет дана без воде!

Скоро три четвртине наше телесне тежине чини вода. На пример, мозак се састоји од 75 до 85 посто воде, а у мишићима на њу одлази 70 посто. Осим тога, вода нам помаже да сваримо и апсорбујемо храну, јер преноси хранљиве састојке до ћелија. Она односи токсине и друге штетне материје, подмазује зглобове и дебело црево и помаже у регулисању телесне температуре. Али, да ли сте знали да пијење довољно воде утиче и на губитак тежине?

Пијте воду да бисте смршали

Као прво, вода нема калорија, не садржи масти нити холестерол, а уз то има и мало натријума. Као друго, смањује апетит. Као треће, вода помаже телу у разлагању нагомилане масноће. Како? Када бубрези немају довољно воде, они не могу добро да раде. Тада припомаже јетра, али то онда умањује њену способност да ефикасно разложи масти. Стога масноћа остаје нагомилана у телу и ви добијате на тежини. Зато, како каже др Доналд Робертсон с Југоисточног баријатријског центра за исхрану у Скотсдејлу у Аризони, САД, „уношење довољне количине воде пуно значи за губитак тежине. Ако они који покушавају да смање килажу не пију довољно воде, тело не може добро да разложи масти“.

Тачно је да је задржавање воде у телу често одговорно за добијање на килажи. Зато многи код којих постоји склоност ка задржавању воде мисле да је решење у томе да је мање пију. Међутим, дешава се сасвим супротно. Када тело осети да нема довољно воде, оно покушава да задржи сваку капљицу тако што ствара залихе воде у стопалима, шакама и ногама. Зато нутриционисти препоручују да пружимо телу оно што му је потребно — довољно воде. И не заборавите, што више соли уносите, то ћете више воде задржати да би се со разградила.

Пружите воду свом телу

Преко коже, плућа, црева и бубрега сваког дана се у просеку изгубе 2 литре воде. Само путем дисања изгубимо око пола литре воде дневно. У случају да ту воду не надокнадимо, дехидрираћемо. Неки знаци дехидрације су главобоља, умор, бол у мишићима, тамна мокраћа, неподношење врућине и сува уста и суве очи.

Колико онда воде треба да пијемо? Др Хауард Флакс, специјалиста за гојазност, каже: „Минимум за здраву особу је осам до десет чаша на дан. Још више вам је потребно ако пуно вежбате или живите у топлим крајевима. Такође, гојазне особе треба да пију по једну чашу више на сваких 10 килограма изнад нормалне тежине.“ Међутим, неки кажу да је довољно да пијете воду када осетите жеђ, мада ако сте веома жедни можда сте већ мало дехидрирали.

Могу ли друга пића заменити воду? Премда су сокови од воћа и поврћа разблажени водом добри, они нису без калорија. Такође, течности у којима има пуно шећера и млека повећавају потребу тела за водом, будући да је вода неопходна да би се све то сварило. Исто тако, алкохолна пића и напици с кофеином попут кафе и чаја заправо су благи диуретици, због чега је неопходно пити више воде да би се надокнадила течност која се избаци. Једноставно не постоји замена за ту драгоцену течност, воду. Стога, зашто не бисте одмах попили једну чашу воде?

[Оквир⁄Слика на 13. страни]

Како пити више воде

● Носите флашу с водом.

● Пијте по једну чашу уз сваки оброк.

● Пијте пре, током и после вежбања.

● Правите паузе за воду, а не за кафу.

● Да би вода из чесме имала лепши укус, исцедите лимун или користите филтер.

[Извор слике на 12. страни]

Слика: www.comstock.com