Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто се вредности мењају

Зашто се вредности мењају

Зашто се вредности мењају

„Које су ствари најважније у животу?“

Путем Галупове анкете на ово питање је одговорило 50 000 људи у 60 земаља. Најчешћи одговор у скоро свим деловима света био је „срећан породични живот“ и „добро здравље“.

НА ПРВИ поглед, изгледа да људи широм света цене исти узвишени скуп вредности. Ипак, ситуација није баш тако ружичаста. Некада су се људске вредности темељиле на традиционалним верским и моралним начелима. Међутим, ствари се брзо мењају. Истраживач Мариса Ферари Окијонеро за стање у Италији каже: „Млади живе према вредностима које су све мање под утицајем родитеља, традиције и религије.“ Исто се може рећи и за људе широм света, како младе тако и старе.

Професор Роналд Инглхарт, координатор истраживачког пројекта званог Истраживање светских вредности, каже: „Све већи број доказа сведочи да се светска гледишта мењају из корена.“ Шта доводи до таквих промена? Професор Инглхарт тврди: „Ове промене су одраз економских и технолошких промена.“

На пример, Галупова анкета је открила да се у богатим земљама, међу стварима које се сматрају најважнијим у животу, посао „котира прилично ниско“. Али, у земљама у развоју, имати посао је нешто најважније! Да, када су људи сиромашни, преживљавање од данас до сутра представља приоритет. Са економским развојем земље, људи дају предност стварима као што су здравље, срећан породични живот и изражавање властите личности.

Захваљујући технолошким напрецима, ове нове вредности утичу на земље у развоју. Часопис The Futurist запажа: „Наша уверења и вредности обликује оно што видимо и чујемо.“ Зато мас-медији имају огроман утицај на вредности у западном свету. The Futurist каже: „Ови медији врше утицај у глобалним размерама.“

Стога, које промене видимо у ставовима и понашању људи? Како те промене вредности утичу на вас и вашу породицу?