Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Јехова је моја утеха“

„Јехова је моја утеха“

„Јехова је моја утеха“

ГОРЊЕ речи су превод званичног гесла шведског краља Чарлса IX. Оно је на латинском гласило: „Iehovah solatium meum“. Он је био један од неколико краљева из владарске лозе у Шведској из периода од 1560. до 1697, који су на новцу, медаљама или у личним слоганима користили Божје име на хебрејском или латинском. Чарлс IX је такође основао и Краљевски ред Јехове. На дан свог крунисања 1607, Чарлс је носио огрлицу звану Јеховин ланац.

Зашто су ти монарси практиковали овакве обичаје? Изучаваоци верују да је на њих утицао калвинистички покрет у тадашњој Европи, као и поштовање према Библији. Као добро образованим ренесансним владарима, очигледно им је био познат латински облик Божјег личног имена, Јехова. Неки су несумњиво схватили да се то име на хиљаде пута појављује у Библији на изворном хебрејском.

Многи докази потврђују да се у различитим деловима Европе током XVI и XVII века име Јехова често појављивало на кованом новцу и ордењу, као и на јавним установама и црквама. Божја изјава, која је записана у Изласку 3:15, очигледно је била општеприхваћена и поштована: „Јехова... је моје име у вечности.“

[Слике на 31. страни]

ЛАНАЦ И ОРДЕН КРАЉЕВСКОГ РЕДА ЈЕХОВЕ из 1606, израђени од злата, емајла, кварца и граната

КРАЉ ЕРИК XIV 1560-1568.

КРАЉ ЧАРЛС IX 1599-1611. (брат Ерика XIV)

КРАЉ ГУСТАВ II АДОЛФ 1611-1632. (син Чарлса IX)

КРАЉИЦА КРИСТИНА 1644-1654. (ћерка Густава II Адолфа)

[Извори]

Ланац: Livrustkammaren, Stockholm Sverige; ковани новац: Kungl. Myntkabinettet, Sveriges Ekonomiska Museum