Пређи на садржај

Пређи на садржај

Реално решење — да ли постоји?

Реално решење — да ли постоји?

Реално решење — да ли постоји?

ИЗГЛЕДА као да ће злочини увек бити саставни део савременог друштва. Упркос добронамерним напорима социјалних радника, особља криминалистичких служби и стручног особља за рехабилитацију криминалаца, свет постаје све опасније место. Постоји ли неко решење?

Библија говори да ће доћи до велике промене. Та промена се неће десити захваљујући напорима људских влада. Сви људски владари имају ограничења, без обзира на то колико су им циљеви узвишени. Они једноставно немају моћ и средства да искорене узроке злочина нити да остваре трајну сигурност у свету.

Промену о којој говори Библија извршиће наш Створитељ. Као Творац свемира, он има моћ и законско право да уради оно што је ван људског домашаја. Библија каже да „Он кнезове у ништа обраћа, и таштину од судија земаљских он прави... с велике силе и моћи његове“ (Исаија 40:23-26). Које промене Бог обећава и како нам оне дају реалну наду у бољи свет?

Псалам 37:10 нам преноси Божје обећање: „Још мало и нестаће бездушника. Погледаћеш на место његово, и њега већ неће више бити.“ Бог намерава да уклони оне који су непоправљиво зли и не намеравају да се промене. Међутим, он неће уништити све људе. Онима који настоје да буду кротки, понизни и мирољубиви, псалмиста обећава: „Уздај се у Јехову, држи се пута његова, и он ће те уздигнути да земљом владаш, и... видећеш пропаст бездушника.“ Кад више не буде злих, они који преживе радоваће се „изобиљу мира“ — свету ослобођеном свих облика криминала (Псалам 37:11, 34).

Потребна је промена у мислима и срцу

Да би се решио проблем злочина једном засвагда, није довољно само уништити зле и сачувати добре људе. Злочин је често последица погрешног обликовања човековог срца и мисли. Међутим, Божја владавина ће баш у том погледу надмашити све остале. Она ће обезбедити практичну поуку и образовање како би се људи обликовали тако да воле праведност. Исаија 54:13 каже: „Синови ће твоји ученици Јеховини бити, велику ће срећу синови ти имати.“

Исход ће бити и те како задовољавајућ! Библија сликовито говори о променама које ће се десити код људи који су некад можда имали особине налик животињским. Она каже: „Вук ће с јагњетом заједно боравити и пантер ће с јаретом лежати; теле, лавић и гојна стока заједно ће бити.“ Зашто? „Јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:6, 9). Међутим, ви и ваша породица не морате чекати будућност да бисте извршили такве промене. Како?

Већ сада можете извући корист

Данас постоје људи који чине промене које су потребне да би се припремили за свет без злочина. Они већ сада облаче нову личност, онакву какву Бог жели код људи који ће живети у његовом новом свету (2. Петрова 3:13). Они то чине тако што примењују библијска начела у свом животу. Запазите ову интересантну мисао из Библије: „Да се обновите у сили која покреће ваш ум, и да обучете нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности“ (Ефешанима 4:23, 24).

У Колошанима 3:12-14 се даље описују позитивне особине које многи људи искрена срца сада развијају. Ту пише: „Као Божји изабрани, свети и вољени, обуците се у самилосну нежну наклоност, љубазност, понизност, благост и дуготрпљивост. Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме ако неко има разлог за притужбу на некога. Баш као што је Јехова драговољно опростио вама, тако чините и ви. А поред свега тога, обуците се у љубав, јер је она савршена веза јединства.“

Да ли желите помоћ како бисте развили нову хришћанску личност? Милиони широм света већ изграђују нову личност прихватајући помоћ Јеховиних сведока. На састанцима који се редовно одржавају у Дворанама Краљевства и на великим конгресима, чак и они који су некад били окрутни криминалци уче како да постану мирољубиве особе. a Ако желите да извучете корист из таквог изванредног библијског образовног програма, не оклевајте да ступите у контакт са издавачима овог часописа. Биће им драго да вам помогну да будете међу људима који се сада припремају да живе у Божјем новом свету без злочина.

[Фуснота]

[Слике на 10. страни]

Милиони се поучавају за живот у свету без злочина