Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хипноза да ли је за хришћане?

Хипноза да ли је за хришћане?

Гледиште Библије

Хипноза да ли је за хришћане?

„Нека се не нађе у тебе... бајач“ (ПОНОВЉЕНИ ЗАКОНИ 18:10, 11)

ХИПНОЗА је одувек била предмет многих расправа и полемика. a Чак је и стручњацима на овом пољу тешко да објасне шта је у ствари хипноза. Углавном се сматра да је то промењено стање свести, или транс. Већину људи, ипак, више занима шта се хипнозом постиже него шта она заиста јесте.

Током последњих година, постало је уобичајено да лекари у неким земљама препоручују хипнозу као терапију. На пример, часопис Psychology Today наводи: „Хипнотерапија може излечити главобољу, ублажити порођајне болове, помоћи код прекидања с пушењем; послужити као замена за анестезију и побољшати навике учења — све то без нежељених последица.“ С друге стране, многи хипнозу доводе у везу са спиритизмом и окултизмом.

Какво је библијско гледиште о хипнози? Наравно, Библија није медицински приручник, и не говори директно о хипнози. Ипак, начела која се налазе у Божјој Речи могу нам помоћи да разумемо какво је Божје гледиште о томе.

Постоји ли веза између хипнозе и окултизма?

Да ли је тврдња да је хипноза повезана са окултизмом само плод нечије маште? Ту идеју можда подржавају приче засноване на фантазији које се презентују у филмовима и романима, па ипак, веза између хипнозе и спиритизма стварно постоји. Говорећи о хипнози, Encyclopedia of Occultism and Parapsychology објашњава: „Њена историја је нераскидиво повезана са окултизмом.“ Религиозни транс, који је током историје био део врачања и магије, углавном се сматра једном врстом хипнозе. Такође, када су у име својих лажних богова покушавали да лече болести, свештеници у древном Египту и Грчкој доводили су друге у неку врсту хипнотисаног стања.

У енциклопедији која је претходно цитирана стоји: „Чак се и данас многе појаве везане за хипнозу сврставају у ’спиритизам‘.“ Иако је тешко утврдити у којој су мери различити облици хипнозе повезани с окултизмом, чињеница је да Бог отворено осуђује све облике спиритизма (Поновљени закони 18:9-12; Откривење 21:8). Према томе, хришћани не могу игнорисати то што хипноза очигледно није у складу с Писмом.

Како хипноза утиче на понашање

Шта рећи о утицају који хипноза врши на ум и понашање особе? Да ли су с тим повезане неке опасности? Нешто што би свакако требало узети у обзир јесте чињеница да хипнотисана особа не може баш много да контролише своје понашање. Хипнотизери у представама искоришћавају то наводећи добровољце да раде нешто што иначе не би радили, чак и да се понашају као да су пијани.

О овом приказивању хипнозе у оквиру јавних представа, The Encyclopedia Americana каже: „Хипнотисана особа се обично спремно подлаже чак и индиректним сугестијама и склона је да попусти својим несвесним нагонима који су иначе врло прикривени, и док је под хипнозом за њу више не постоје никаква морална ограничења која је поставило друштво или она сама.“ Collier’s Encyclopedia наводи: „Хипнотисана особа с пуном пажњом слуша сугестије хипнотизера и спремна је да поступа у складу с тим сугестијама јер потпуно усмерава све своје умне способности на то.“

Да ли то звучи безопасно? Да ли је за праве хришћане препоручљиво да дозволе да други утичу на њихов ум посредством хипнозе? То би било у супротности с Павловим упозорењем: ’Своја тела дајте као жртву живу, свету, прихватљиву Богу, свету службу уз снагу свог разума. И не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља‘ (Римљанима 12:1, 2).

Да ли би хришћанин могао да ’задржи чисту савест‘ ако би дозволио да под нечијим утицајем дође у стање у ком не може да има потпуну контролу над својим мислима или жељама, или чак над својим поступцима? (1. Петрова 3:16). Библија нас саветује ’да свако зна како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части‘ (1. Солуњанима 4:4). Сасвим је јасно да особа која је хипнотисана не може да поступа у складу с овим саветом.

Нада у савршено здравље

Јеховини сведоци имају у виду горе наведена библијска начела, те зато избегавају технике које укључују хипнозу и аутохипнозу. Они су послушни заповести која се налази у Поновљеним законима 18:10, 11: „Нека се не нађе у тебе... бајач.“ За оне који се суочавају са здравственим проблемима, постоје многе друге врсте лечења које их не излажу опасностима од окултизма нити их доводе у ситуацију да неко други манипулише њиховим умом.

Због тога што избегавају поступке који су у супротности с библијским начелима, хришћани се могу надати да ће живети заувек у Божјем праведном новом свету. Тада ће човечанство уживати у савршеном здрављу тела и ума и неће прибегавати хипнози (Откривење 21:3, 4).

[Фуснота]

a Хипноза се дефинише као „вештачки створено сну слично стање свести у коме је својевољна делатност мишљења и хтења, услед извесног ограничавања свести, смањена или посве искључена, тако да је особа доведена у такво стање нарочито подесан предмет за сугестије“ (Лексикон страних речи и израза од Милана Вујаклије).