Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је порнографија штетна

Колико је порнографија штетна

Колико је порнографија штетна

СВЕ врсте информација о сексу лако су доступне путем телевизије, филмова, музичких спотова и Интернета. Да ли је ово непрестано наметање материјала повезаног с порнографијом и сексом безопасно, у што би многи желели да нас увере? a

Утицај порнографије на одрасле

Без обзира на то шта кажу они који је оправдавају, порнографија врши снажан негативан утицај на гледиште људи о сексуалним односима и о опхођењу између полова. Истраживачи из Националног завода за истраживања на подручју породице и образовања закључили су да су „они који гледају порнографију у све већој опасности од тога да се код њих појаве настрани сексуални нагони“. Према њиховом извештају, „међу мушкарцима који редовно гледају порнографски материјал веома је раширен ’мит о силовању‘ (уверење да жене дају повод за силовање и да уживају у њему, као и да су силеџије нормални људи)“.

Неки истраживачи кажу да стално гледање порнографије може угушити осећај задовољства у нормалним брачним интимностима и ометати учествовање у њима. Др Виктор Клајн, специјалиста за лечење зависности од секса, запажа да порнографија све више узима маха. Уколико се не контролише, чак и само повремено гледање порнографије може прерасти у гледање још абнормалнијег порнографског материјала. А то, према његовим речима, може водити до настраних сексуалних радњи. С тим се слажу и научници који се баве проучавањем људског понашања. Др Клајн каже да „тако може доћи до било ког облика настраног сексуалног понашања... које чак ни изузетно јако осећање кривице не може прекинути“. На крају ће особа можда покушати да оствари неморалне фантазије засноване на порнографији, што често има ужасне последице.

Тај поремећај се може развијати постепено и неприметно, закључује Клајн. Затим додаје: „Он се развија и шири попут рака. Ретко кад се зауставља, и јако тешко се лечи. Мушкарци који су зависници поричу постојање тог поремећаја и одбијају да се суоче с њим, што је уобичајена реакција која се може и очекивати. То скоро увек доводи до проблема у браку, понекад до развода, а некад и до прекидања других присних односа.“

Штета коју наноси младима

Статистички подаци показују да порнографски материјал углавном користе дечаци између 12 и 17 година. У ствари, многи млади првенствено на основу порнографије стичу сексуално образовање. Последице тога су веома забрињавајуће. „Трудноћа тинејџерки и сексуално преносиве болести попут сиде уопште се и не спомињу у порнографском материјалу, што ствара погрешно уверење да понашање које је у њему приказано нема никакве штетне последице.“

Неки истраживачи кажу да изложеност порнографији може да омета нормалан развој мозга код деце. Др Џудит Рајзман, председница Института за медијско образовање, каже: „Вршена су посматрања у вези с тим како несвесно реаговање мозга на порнографске слике и звуке утиче на нормално функционисање нервног система. На основу тих посматрања запажено је да гледање порнографије изазива реакцију која у биолошком смислу утиче на мозак тако да он искључује информисани пристанак — што је штетно по дечји ’пластични‘ мозак [подложан утицају] јер угрожава њихово поимање стварности, а тиме и њихово ментално и физичко здравље, њихову добробит и тежњу за срећом.“

Последице по брак

Порнографија обликује ставове и утиче на понашање. Њена порука делује привлачно првенствено зато што је чиста фантазија тако да изгледа много узбудљивија него што заиста јесте. (Видите оквир „Чију ћеш поруку прихватити?“) „Особе које користе порнографски материјал развијају нереална очекивања што нарушава њихов брак“, запажа се у једном извештају.

Порнографија може разорити поверење и отворену комуникацију, што су битне ствари у браку. Пошто се порнографија углавном гледа у тајности, она за собом повлачи превару и лагање. Брачни партнери се осећају изневерено. Они не разумеју зашто више нису привлачни свом брачном другу.

Духовна штета

Порнографија наноси озбиљну духовну штету. За једну особу која настоји да развије добар однос с Богом, порнографија може представљати велику сметњу. b Библија повезује полну похоту с лакомством и идолопоклонством (Колошанима 3:5). Особа која је лакома жели нешто толико јако да то постаје главна преокупација у њеном животу која засењује све остало. Заправо, зависницима од порнографије је њихова сексуална жеља важнија од Бога. Тако је она за њих попут неког идола, а Јехова Бог заповеда: „Нећеш имати других богова пред лицем мојим“ (Излазак 20:3).

Порнографија нарушава брачне односе који почивају на љубави. Апостол Петар, који је и сам био ожењен, подстицао је хришћанске мужеве да додељују част својим женама. Уколико неки муж не поступа тако, то ће представљати препреку молитвама које он упућује Богу (1. Петрова 3:7). Да ли би се неко ко потајно гледа бестидне жене уопште могао опходити с поштовањем према својој сопственој жени? Како би се она осећала кад би сазнала за то? И како би на то гледао Бог који ће ’свако дело на суд изнети‘ и који ’испитује духове‘? (Проповедник 12:16; Пословице 16:2). Како би неко ко гледа порнографију уопште могао очекивати да ће Бог слушати његове молитве?

Тежња за задовољавањем себичних прохтева без обзира на цену својствена је корисницима порнографског материјала. Стога они који гледају порнографију постају безосећајни. Та навика поткопава одлучност хришћанина да остане честит и морално чист пред Богом. Апостол Павле је написао: „Ово је Божја воља... да се уздржавате од блуда; да би свако од вас знао како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части, не у лакомој полној похоти... да нико не иде тако далеко да... повређује права свог брата и задире у њих“ (1. Солуњанима 4:3-7).

У порнографији се нарочито искоришћавају жене и деца. Порнографија их понижава и одузима им достојанство и права. Корисник порнографског материјала учествује у том искоришћавању и подржава га. „Без обзира на то колико човек мисли за себе да је добар, када прећутно одобрава порнографију тада је у најбољем случају [неосетљив] према жени о којој, како тврди, искрено брине, а у најгорем случају је чак мрзи“, кажу истраживачи Стивен Хил и Нина Силвер.

Прекинути с навиком гледања порнографије

Шта можете учинити уколико се тренутно борите са зависношћу од порнографије? Да ли постоји начин да је се ослободите? Библија пружа наду! Пре него што су стекли спознање о Христу, неки од првих хришћана су били блудници, прељубници и похлепне особе. „Али опрани сте“, запазио је Павле. Како је то било могуће? Он је објаснио: „Посвећени сте... духом нашег Бога“ (1. Коринћанима 6:9-11).

Немојте никада потценити моћ Божјег светог духа. „Бог је веран“, каже Библија, „и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети.“ Да, он ће створити излаз из кушње (1. Коринћанима 10:13). Од помоћи је и усрдна молитва, то јест ако стално износите свој проблем Богу. Његова Реч подстиче: „Судбину своју [„бреме своје“, ДК] на Јехову стави, и он ће те подржати“ (Псалам 55:23).

Наравно, потребно је и да поступате у складу са својим молитвама. Треба да донесете свесну и искрену одлуку да престанете с гледањем порнографије. При томе од непроцењиве помоћи може бити подршка и охрабрење поузданог пријатеља или члана породице. (Видите оквир „Добијање помоћи“.) Ако сте свесни тога да ће такво поступање сигурно угодити Богу, бићете одлучнији да истрајете у томе (Пословице 27:11). Сем тога, схватање чињенице да гледање порнографије вређа Бога може послужити као додатна мотивација да престанете с тим (Постање 6:5, 6). Таква борба неће бити лака, али то је борба коју можете добити. Навика гледања порнографије заиста се може савладати!

Порнографија представља озбиљну опасност. Она је штетна и деструктивна. Она искварује и оне који се баве њом и оне који је гледају. Порнографија је увреда за мушкарце и жене, опасност по децу и навика с којом треба прекинути.

[Фусноте]

a Ради детаљнијег разматрања о опасностима повезаним с порнографијом на Интернету, молимо вас видите серију чланака под називом „Порнографија на Интернету — какву штету може причинити?“ у издању Пробудите се! од 8. јуна 2000, на странама 3-10.

b Да бисте сазнали какво је библијско гледиште о порнографији, молимо вас видите издање Пробудите се! од 8. јула 2002, стране 19-21.

[Оквир⁄Слика на 10. страни]

Добијање помоћи

Борба да се престане с гледањем порнографије није лака, напротив, она може бити веома тешка. Др Виктор Клајн, који је лечио многе зависнике од секса, каже: „Обећања не вреде. Добре намере не значе ништа. [Зависник од секса] се дословно речено не може сам ослободити те навике.“ Према Клајновим речима, уколико је особа у браку, предуслов за успешно лечење је да у то буде укључен и њен брачни партнер. „Лечење је много брже уколико у томе учествују оба партнера“, тврди он. „Оба партнера су повређена и обома је потребна помоћ.“

Уколико особа није у браку, често јој поверљив пријатељ или члан породице може бити ослонац. Али, према Клајновим речима, без обзира на то ко учествује у лечењу постоји једно непроменљиво правило: Разговарајте отворено о проблему као и о поновним падовима. „Ћутање ’убија‘“, каже он. „Оно изазива осећања стида и кривице.“

[Табела на 9. страни]

Коју ћете поруку прихватити?

Порука порнографије Гледиште Библије

◼ Имати полни однос с било ◼ „Нека брак буде частан међу

ким, у било које време, свима, и нека брачна постеља

под било којим околностима буде неокаљана, јер ће Бог

и на било који начин није судити блудницима и

погрешно и нема никакве прељубницима“ (Јеврејима 13:4).

последице.

 

„Ко чини блуд греши против

свог тела“ (1. Коринћанима

6:18; видите такође

Римљанима 1:26, 27).

◼ Брак представља сметњу ◼ „Радуј се са женом младости

сексуалном задовољењу. своје... Љубављу њеном нека си

увек занесен“ (Пословице

5:18, 19, NW; видите такође

Постање 1:28; 2:24;

1. Коринћанима 7:3).

◼ Једина сврха жениног ◼ ’Јехова Бог, рече:

постојања јесте да задовољи Начинићу му помоћника њему

сексуалне потребе мушкарца. слична‘ (Постање 2:18; видите

такође Ефешанима 5:28).

◼ Мушкарци и жене су робови ◼ „Зато своје телесне удове

својих сексуалних нагона. који су на земљи усмртите

с обзиром на блуд, нечистоћу,

полну похоту, штетну жељу и

лакомство, које је

идолопоклонство“

(Колошанима 3:5).

 

„Свако од вас [треба да зна]

како да овлада својим

сопственим судом у посвећености

и части“ (1. Солуњанима 4:4).

 

Опходи се са ’старијим женама

као са мајкама, са млађим

женама као са сестрама са

свом честитошћу‘ (1. Тимотеју

5:1, 2; видите такође

1. Коринћанима 9:27).

[Слика на 7. страни]

Неки истраживачи кажу да изложеност порнографији може да омета нормалан развој мозга код деце

[Слика на 8. страни]

Порнографија може разорити поверење и отворену комуникацију у браку

[Слика на 10. страни]

Усрдна молитва помаже