Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Испитивање матичних ћелија Ретко кад износим своја запажања о вашим чланцима; већ сам навикао на то да је Пробудите се! увек одличног квалитета. Међутим, био сам подстакнут да вам пишем и да кажем да је серија чланака „Матичне ћелије — да ли је наука отишла предалеко?“ (22. новембар 2002) најбољи пример тога како се на изванредан начин може писати о тешко разумљивим темама. У медијима се толико пуно говори о испитивањима матичних ћелија да је све те чињенице тешко разумети. Ваши чланци су то објаснили на разумљив начин, имајући у виду и морална, етичка и социјална питања.

К. М., Сједињене Државе

Притисак вршњака Пуно вам хвала за чланак „Млади питају... Притисак вршњака — да ли је заиста толико снажан?“ (22. новембар 2002). Увек сам мислила да не подлежем притиску вршњака. Али у средини где живим, многи ступају у брак док су још јако млади. Сматрала сам да је добро да неко време останем неудата и да постанем духовно зрела особа. Али људи ми прилазе и питају ме: „Када ћеш се удати?“ (Имам тек 16 година.) Почела сам да мислим да није добро што сам неудата! Овај чланак ми је помогао да увидим да је притисак вршњака заиста снажан.

А. А., Сједињене Државе

Пружање хуманитарне помоћи Пуно вам хвала за чланак „Љубав на делу — маратонско пружање хуманитарне помоћи“ (22. новембар 2002). Изненадила сам се када сам сазнала колика је поплава задесила Хјустон у Тексасу. Нисам знала с каквим су се тешким околностима суочавала моја хришћанска браћа и сестре. Добро организована хуманитарна помоћ пружила ми је предслику тога како ће након Армагедона земља бити враћена у прелепо стање.

М. И., Јапан

Генетски код Желео бих да скренем пажњу на начин на који се у вашим публикацијама користи израз „генетски код“. Примера ради, у чланку „Како су настали свемир и живот?“ (8. јун 2002) говорите о „недавном откривању људског генетског кода“. Хтео бих, као биолог, да укажем на то да такво коришћење тог израза није исправно.

А. Р., Русија

„Пробудите се!“ одговара: С једне стране, наш читалац је у праву. Научници не користе израз „генетски код“ да би описали саме гене. Уместо тога, реч код се односи на механизам или скуп правила по којима ћелије „читају“, то јест декодирају гене и производе протеине. Међутим, „Пробудите се!“ је намењен широј јавности, а не научницима. У општој употреби, израз „генетски код“ се користи у ширем, и не тако стручном смислу.

Пречишћавање вода Као шеф погона у једном постројењу за пречишћавање воде, уживао сам читајући чланак „Куда одлази вода?“ (8. октобар 2002). Пречишћавање воде спасава милионе људи од патогених инфекција. У прошлости су светом харали тифус, колера и друге болести које се преносе путем воде. Занимљиво је то што се данас пречишћавање воде врши помоћу природних процеса, уз мало хемијских додатака или без њих. У постројењу где ја радим користи се ултраљубичаста светлост да би се дезинфиковала пречишћена вода. Хвала вам што сте приказали како се врши животоважно пречишћавање воде.

А. П., Сједињене Државе

Ћилибар Заиста сам уживала у чланку „Заробљеници ’златасте сузе‘“ (22. септембар 2002). Морам признати да никада нисам обраћала пажњу на накит од ћилибара. Али откад сам прочитала овај чланак, сваки пут када прођем поред неке продавнице накита не могу да се нагледам накита од овог чудесног материјала који сам раније сматрала тако обичним и не баш привлачним.

Ф. Л., Француска