Пређи на садржај

Пређи на садржај

Парно купатило — некад и сад

Парно купатило — некад и сад

Парно купатило — некад и сад

ВЕКОВИМА су људи из различитих култура уживали у парним купатилима. Инипи северноамеричких Индијанаца, руска бања, турски хамам и јапански мушибуро само су нека од многих врста парних купатила.

Купатила су постојала и у древном Риму. У оквиру њих су се налазиле просторије за топле и за парне купке. Од досад откривених купатила, међу најлепша и најлуксузнија спадају Каракалине терме. Оне су се простирале на површини од 11 хектара и имале су капацитет од 1 600 места.

Позивамо вас да упознате две врсте парних купатила која се још увек користе. Једна врста је мексички темаскал, а друга је финска сауна. Након што будете сазнали нешто више о њима, можда ћете пожелети и да одете у неко од њих!

Темаскал

Пре шпанских освајања, мексичка племена Астеци, Запотеци, Микстеци и Маје, користила су темаскал за лечење и прочишћење — при обредима везаним за различите периоде у животу, рођењу детета, сахрањивању рођака или при неким другим племенским обредима. Реч темаскал потиче од речи темаскали која на урођеничком нахуатл језику значи „купатило“. Темаскал је била правоугаона или округла грађевина од сушене опеке с кровом у облику лука. У њој су се вулканске стене загревале до високих температура, а пара се добијала тако што су се на њих стављале ароматичне биљке као што су рузмарин и еукалиптус. Купачи су лагано ударани биљкама које су се користиле у обредима или за лечење, а на крају су се прскали хладном водом.

Шпански калуђери су се борили против овог обичаја зато што су сматрали да је заједнички боравак мушкараца и жена у темаскалу неприкладан. Па ипак, темаскал је опстао и још увек се користи у неким деловима Мексика, и то углавном за купање, лечење или за опоравак након порођаја. Међутим, постоји све већи интерес за оживљавање традиционалних религиозних аспеката темаскала као дела наслеђа ове земље.

Финска сауна

Финска сауна је можда најпознатија врста парног купатила. У ствари, реч „сауна“ је финског порекла. Сауна постоји око 2 000 година, и у почетку је то била примитивно покривена рупа у земљи у чијем се центру или с краја налазила јама у којој је горела ватра. Сауне у облику кабина на отвореном појавиле су се почетком 12. века н. е.

Просечан дом у данашњој Финској има сауну обложену дрветом која се загрева електричном енергијом или дрвима. У брвнарама и у сеоским подручјима још увек се пуно користе сауне које се загревају помоћу дрва. Било да се ради о електричној енергији или о дрвима, горња површина пећи је прекривена камењем. Влажност се повећава тако што се на угрејано камење кутлачом сипа вода. Значајна разлика између финске сауне и римског или турског купатила јесте та што је већина сауна обложена дрветом и опремљена дрвеним намештајем. Пошто дрво слабо проводи топлоту, при високим температурама корисници сауне се неће опећи о клупе, шипке или зидове.

Сауна је толико важан део финске културе да, како се процењује, на свака 3 Финца долази по 1 сауна. Већина Финаца користи сауну отприлике једном недељно. Током летњег одмора, често на неком од језера, многи је користе скоро сваки дан! Обично купачи наизменично бораве у топлој сауни и пливају у хладној језерској води. За оне који у оваквом купању уживају преко целе године, велики број сауна налази се у близини замрзнутих водених површина, при чему се за брзо урањање у воду држи отворена једна рупа у леду.

Здравствене користи од парних купки

Финци већ дуго заступају коришћење сауне због тога што она повољно утиче на здравље. Једна финска пословица каже: „Сауна је лек за сиромашног човека.“ И заиста, осим као купатило, сауна се до 19. века користила као нека врста болнице и одељења за породиље.

У сауни се обично борави око 10 до 15 минута на температури од 80-100 Целзијусових степени. Многи је користе неколико пута заредом, при чему се у паузама одмарају или туширају. Подстакнута топлотом, крв брже струји, поре се отварају и излучују се отпадне материје попут млечне киселине, при чему се организам прочишћава, то јест ослобађа токсичних материја. Сауна се често користи како би се отклонили болови након вежбања и ублажиле алергије, назеби и болови услед артритиса. Иако постоје различита мишљења о наведеним здравственим користима, поборници сауне кажу да она заиста ствара осећај задовољства, лакоће и чистоће. Неки у сауни уживају крајем дана како би се опустили. Други то чине током дана јер сматрају да наизменично топло-хладно купање подмлађује. a

Широм света сауна постаје све популарнија, нарочито у хотелима и спортским центрима. Међутим, једна реч опреза: Нажалост, у неким земљама се термин „сауна“ користи за места на којима има проституције. Зато, проверите да ли је сауна коју желите да посетите права сауна, која се користи у пристојне сврхе.

На неким местима сауна се не одржава на исправан начин. На пример, када се сипа вода на пећ на којој нема довољно камења то може изазвати нагло испаравање што би могло бити непријатно. Такође, вода може доћи у додир с ватром или електричним грејачима што може оштетити пећ. Зато, увек водите рачуна о томе да се следе упутства произвођача, да је сауна чиста и да се добро проветрава. Уколико вам на располагању стоји сауна која испуњава ове услове, можда ћете пожелети да пробате ову древну али још увек модерну врсту купања.

[Фуснота]

a Уколико сте у позним годинама, трудни сте или имате срчане проблеме, пре одласка у сауну консултујте се с лекаром.

[Оквир⁄Слике на 23. страни]

Савети за коришћење сауне

● Пре одласка у сауну избегавајте алкохол и тешку храну.

● На почетку се истуширајте.

● Седите на пешкир.

● Упамтите да што је клупа ниже, температура је мања.

● Повећајте влажност сипајући помало воде на камење које је на пећи.

● Немојте се такмичити с другима у томе ко може да издржи јако високе температуре или дуг боравак у сауни — то може бити опасно.

● На крају се истуширајте хладном водом.

[Слика на 21. страни]

Парно купатило „темаскал“

[Извор]

Каракалино купатило у Риму

[Слика на 21. страни]

Courtesy of James Grout/ Soprintendenza Archeologica di Roma