Пређи на садржај

Пређи на садржај

Супротна гледишта о порнографији

Супротна гледишта о порнографији

Супротна гледишта о порнографији

„Она буди нагоне који не би требало да постоје, изазива жудње које никада не би требало да буду задовољене“ (колумниста Тони Парсонс).

ЏОН никада није ни помислио да би могао постати зависник од ’секса на Интернету‘. a Једног дана, док је користио Интернет, и он је, попут многих других људи, случајно наишао на сајт на ком су се налазиле просторије за ћаскање о порнографији и сексу. Убрзо је постао опседнут сексом на Интернету. „Чим би моја супруга отишла на посао“, присећа се он, „устајао сам из кревета и проводио сате и сате пред компјутером.“ Све време док је био на Интернету, није чак ни јео нити пио. „Нисам ни осећао потребу за храном“, каже он. Лагао је жену како би прикрио оно што ради. Та навика је такође почела да утиче на његову концентрацију на послу и све више је живео у страху. Штетно је утицала и на његов брак и на крају, када се с једном од својих партнерки са Интернета договорио да се састану и упознају, његова супруга је то сазнала. Џон се данас лечи од своје зависности.

Они који се ангажују у борби против порнографије указују на овакве приче као на доказ њеног деградирајућег утицаја. Они тврде да порнографија разара међуљудске односе, понижава жене, злоупотребљава децу и ствара изопачено и искварено гледиште о сексу. С друге стране, они који оправдавају порнографију кажу да је то један вид слободе избора и сматрају оне који се боре против ње претерано чеднима. „Људи не треба да се стиде свог сексуалног опредељења, нити својих пожуда“, пише један од поборника порнографије. „Порнографија може послужити као покретач и подстицај за отворене разговоре о сексу.“ Неки чак наводе да је њена све већа заступљеност обележје слободног, здравог друштва. „Када је једно друштво довољно зрело да се суочи са отвореним приказивањем секса између одраслих особа које су спремне на то, у њему ће вероватно бити места и за разноликост у погледу сексуалних односа као и за равноправност жена“, каже писац Брајан Макнер.

Да ли се порнографија може сматрати прихватљивом зато што у друштву владају подељена гледишта о њој? Зашто је толико заступљена? Да ли је заиста опасна? Наредни чланци ће пружити одговоре на ова питања.

[Фуснота]

a Имена су промењена.