Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се може решити проблем малтретирања

Како се може решити проблем малтретирања

Како се може решити проблем малтретирања

’Малтретирање је понашање које се учи, а од свега што човек научи од тога може и да се одучи‘ (Др Ц. Сали Марфи).

ПОМОЋ је потребна како особи која малтретира друге тако и жртви малтретирања. Првој је потребно да научи како да се опходи с другима а да при том не злоупотребљава своју снагу, док друга треба да предузме неке практичне кораке да би изашла на крај с тим проблемом.

Често онај ко малтретира друге не зна како треба да се опходи с њима и не разуме како се осећају они које застрашује. Такву особу би требало пажљиво посматрати и поучити је да на исправан начин комуницира с другима. Књига Take Action Against Bullying каже: „Особе које малтретирају друге радиће то целог живота уколико не науче и не усвоје нове обрасце понашања. Оне ће малтретирати свог брачног друга, своју децу, а можда и оне који су им подређени на радном месту.“

Шта може помоћи

Уколико се деца од раног узраста поучавају да буду саосећајна према другима то може спречити да израсту у грубијане. У неким земљама педагози примењују нови вид образовања који се зове учење саосећајности. Циљ је да се деца још од пете године живота поуче да разумеју осећања других и да се љубазно опходе према њима. Премда још увек нема пуно статистичких података о дугорочном утицају овакве обуке на децу, први резултати показују да су они који су имали такву обуку мање агресивни од оних који је нису имали.

Наравно, ви као родитељ не треба да такво поучавање потпуно препустите неком школском програму. Уколико не желите да ваше дете постане грубијан, потребно је да га и речима и примером поучите како да показује поштовање према другима. Шта вам може помоћи у томе? Вероватно вам је лако доступан један одличан, премда потцењен извор поуке у овом погледу — Божја Реч, Библија. Како вам она може користити?

Пре свега, она јасно говори какво је Божје гледиште о малтретирању. Њему је такво понашање одвратно! Библија каже о Богу: „[Онога] ко воли насиље мрзи душа његова“ (Псалам 11:5). Осим тога, Бог и те како види оно што се дешава. У Библији се каже да је Јехова осећао сажаљење, то јест било му је жао када су Израелци патили јер су их други ’мучили и угњетавали‘ (Судије 2:18). Бог је у више наврата казнио оне који су злоупотребљавали своју моћ и малтретирали слабије и незаштићене (Излазак 22:22-24).

У Библији се налази један од најпознатијих савета о томе како показати саосећање према другима. Исус је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Није лако поучавати децу да прихвате то Златно правило — да га воле и примењују у свом животу. То од родитеља изискује да им пруже добар пример, да истрају у томе и да се марљиво труде, посебно зато што су мала деца по природи егоцентрична. Али сав тај труд се исплати. Уколико ваше дете научи да буде добро и саосећајно, њему ће и сама помисао да малтретира некога бити одвратна.

Помоћ за жртве

Жртве малтретирања, посебно млади, суочавају се с једним тешким изазовом, наиме, да сачувају равнотежу под притиском. Када вас неко малтретира, он вероватно жели да вас избаци из емоционалне равнотеже. Он се нада да ћете се разгневити или уплашити. Уколико се разбесните на онога ко вас малтретира или се расплачете и покажете да вас је повредио или застрашио, он је постигао оно што жели. Зато ће можда увек изнова покушавати да вас испровоцира.

Шта можете урадити? Осмотрите следеће предлоге. Они су првенствено написани за младе, али та начела се могу применити и на старије који су жртве малтретирања.

Остани смирен; немој се разбеснети. Библија мудро саветује: „Збаци гнев и остави јарост“ (Псалам 37:8). Када се разљутиш, тада онај ко те малтретира има контролу над тобом, и може се десити да урадиш нешто због чега ћеш зажалити (Пословице 25:28).

Настој да не размишљаш о томе да се осветиш. Освета обично може имати контраефекат. У сваком случају, она не доноси задовољство. Једна девојка коју је петоро младих истукло када је имала 16 година, присећа се: „Решила сам да им вратим мило за драго. Неки моји пријатељи су ми помогли и осветила сам се двема особама које су ме напале.“ Какве су биле последице? „Осећала сам се празно“, каже она. Након тога се и њено понашање погоршало. Имај на уму мудре речи из Библије: „Никоме не враћајте зло за зло“ (Римљанима 12:17).

Када изгледа да се ситуација заоштрава, брзо се удаљи. Библија каже: „Уклони се пре но распра се распали“ (Пословице 17:14). Настој да се држиш подаље од оних који су склони малтретирању. Пословице 22:3 кажу: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну.“

Уколико малтретирање и даље траје, можда ће би ти потребно да разговараш са оним ко те малтретира. Изабери тренутак када си смирен, гледај га право у очи и говори одлучно, али мирно. Реци да ти се не свиђа то што ради, да то није нимало смешно и да те погађа. Немој прибегавати увредама и претњама (Пословице 15:1).

Разговарај о том проблему с неком одговорном, брижном одраслом особом. Испричај јој о чему се конкретно ради и замоли је да ти помогне. Исто то кажи и Богу у молитви. То може бити изврстан извор помоћи и утехе (1. Солуњанима 5:17).

Имај на уму да ти вредиш као особа. Онај ко те малтретира можда жели да мислиш супротно и да заслужујеш да се према теби грубо поступа. Али није он твој судија, већ Бог. Бог код свакога од нас тражи оно што је добро. Зато је у његовим очима онај ко малтретира друге мање вредан пошто се тако понаша.

Родитељи, заштитите своју децу

Док су деца још мала, родитељи могу почети да их припремају да се мудро поставе према онима који су склони малтретирању. Примера ради, док се играју с децом они могу представити једну такву ситуацију да би их научили како да показују самопоуздање.

Чак и твоје држање, то јест усправан став, преноси одређену поруку која може одвратити неке особе склоне малтретирању других. Такође ти може помоћи и ако такве особе гледаш право у очи, опуштено држиш руке и говориш одлучним, смиреним гласом. Родитељи су подстакнути да своју децу поучавају да се једноставно удаље, да избегавају грубијане и да затраже помоћ од поуздане особе, као што је наставник.

Образовање у породици је први корак ка искорењивању малтретирања. Када су родитељи приступачни и када пажљиво и саосећајно слушају оно што њихову децу интересује и забрињава, она ће имати осећај да су потребна и вољена и да имају подршку својих родитеља. Многи саветници за родитеље који се баве и проблемима младих подстичу родитеље да помогну својој деци да стекну позитивно гледиште о себи. Када имају такво здраво гледиште мање ће привлачити пажњу грубијана.

Али није довољно само рећи им шта треба да раде, потребно је више од тога. Сваки члан породице треба да учи да показује поштовање према другима и да буде саосећајан. Стога немојте дозволити да у вашем дому постоји било који облик малтретирања. Нека ваш дом буде сигурна лука у којој владају поштовање и љубав.

Крај малтретирању

„Човек над човеком влада, да га несрећним учини“ (Проповедник 8:9). Овим речима Библија сажима људску историју. Заиста, малтретирање је једна од невоља које већ хиљадама година погађају човечанство. Један библијски писац је рекао: „Разматрао сам затим и све неправде које се под сунцем чине, и гле, потиштени сузе лију, и никог нема да их утеши! У рукама су оних који их муче, и нико их не теши!“ (Проповедник 4:1).

Међутим, Бог сигурно види свако малтретирање било где у свету и жао му је оних који су њиме погођени. Али, да ли ће он икада предузети нешто у вези с тим? Наравно да хоће! Запазите његово обећање које је записано у Михеју 4:4: „Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће; јер су уста Јехове над војскама проговорила.“

Замислите како ће свет изгледати када се испуни ово обећање. Нико се никог неће плашити — неће бити оних који малтретирају друге! Зар то не звучи привлачно? Али Бог нам је пружио много више од обећања. Већ сада се широм света одвија један веома ефикасан програм образовања на темељу Библије који доноси позитивне резултате. Они који учествују у њему уче да мењају своје насилне карактерне црте, да живе у миру једни с другима и да се с поштовањем опходе према свим људима (Ефешанима 4:22-24). Ускоро ће се резултати те ненадмашне поуке проширити на целу планету што ће заувек окончати малтретирање. Божја обећања записана у Библији постаће стварност. Сви који тада буду живели уживаће у једном свету у ком малтретирање неће постојати!

[Слика на 8. страни]

Не треба да се стидиш да се удаљиш од особе која те малтретира

[Слика на 9. страни]

У здравој породичној атмосфери, деца уче како да се суоче са свим облицима малтретирања

[Слике на 10. страни]

Поучите своју децу да одлучно, а ипак тактично разговарају са особом која их малтретира