Пређи на садржај

Пређи на садржај

Катастрофа на мору — трагедија на копну

Катастрофа на мору — трагедија на копну

Катастрофа на мору — трагедија на копну

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ЈЕДНА еколошка и економска катастрофа отпочела је 13. новембра 2002, када се на танкеру Prestige који је пловио узбурканим морем, појавила пукотина. Покушаји да се спасе оштећени брод нису успели, и на крају се, након шест дана — током којих је исцурило близу 20 000 тона нафте — танкер раздвојио на два дела и потонуо, неких 200 километара од шпанске обале.

Када је потонуо, у броду се налазило преко 50 000 тона нафте, а дневно је из њега и даље истицало око 125 тона нафте. Појавиле су се нове нафтне мрље које су таласи незадрживо носили ка обали. Због своје вискозности и токсичних својстава, нафта је посебно штетна по околину.

Загушљива испарења отежавала су рад многобројним волонтерима који су покушавали да очисте плаже. Поред тога, нафта је образовала усталасану масу од катрана који се лепио на стене као црна жвакаћа гума. „То је једна од најкатастрофалнијих нафтних мрља у историји“, тужно је прокоментарисао Мишел Гарен, директор Центра за документацију, истраживање и експериментисање у вези са загађењима воде проузрокованим несрећним случајем.

Херојски напори

Стотине рибара је седмицама испловљавало на море да би се борили с нафтним мрљама које су угрожавале њихове изворе прихода. Рибари су се свим снагама трудили да уклоне нафту пре него што обоји њихове плаже у црно и уништи једно од најбогатијих рибарских подручја на свету. Неки су рукама скупљали из воде густи масни талог. „Био је то исцрпљујући рад, али ми који смо били у малим чамцима нисмо имали избора“, објаснио је Антонио, рибар из тог краја.

Док су се рибари борили с нафтом на мору, хиљаде волонтера из целе Шпаније чистили су плаже. Одевени у беле комбинезоне за једнократну употребу и с маскама на лицу, изгледали су као да су укључени у биолошки рат. Али, њихов задатак се састојао од напорног скупљања нафте лопатицама у кофе, које су одношене даље. Попут рибара, неки волонтери су рукама уклањали нафту која је упрљала плаже.

Трагичне последице

„Када сам први пут видео црне таласе како носе нафту ка кеју у Мухији, мислио сам да ћу умрети од туге“, изјавио је Рафаел Мусо, градоначелник Коркубиона у северној Галицији, где је обала била опустошена. „Нафта која је истекла штетно је утицала на изворе прихода многих људи у нашем граду.“

Нажалост, дивни нови шпански национални парк Атлантска острва био је највише погођен једном од нафтних мрља. Огромне колоније морских птица гнезде се на ових пет некад нетакнутих острва недалеко од галицијске обале. Оближњи гребен нарочито је обиловао различитим морским врстама.

До почетка децембра, 95 процената приобалног дела парка било је загађено нафтом. Орнитолози су израчунали да је озбиљно угрожено око 100 000 птица. Рониоци су чак видели велике количине згуснуте нафте како пливају по дну мора нарушавајући тако осетљиви морски екосистем.

Џеј Холкам, који је основао центар за спасавање птица, известио је: „Птице обично угину или се утопе услед хипотермије. Нафта им натопи перје, уништавајући при том његова изолациона својства и непромочивост. Затим, оне тону услед тежине нафте, баш као што би пливач могао да потоне због потпуно мокре одеће... Велико је задовољство спасти неке птице, иако је то релативно мали број.“

„Несрећа која сваког часа може да се деси“

У енергетском погледу свет зависи од нафте, али да би се смањили трошкови, она се често транспортује лоше одржаваним бродовима, што је ризично. Због тога је The New York Times то описао као ’несрећу која сваког часа може да се деси‘.

Prestige је трећи танкер који је у последњих 26 година потонуо недалеко од галицијске обале. Десет година пре тога, танкер Aegean Sea потонуо је близу Ла Коруње у северној Галицији; из њега је истекло 40 000 тона сирове нафте. Неки делови оближње обале још се нису опоравили од тога. У истом заливу је 1976. године потонуо танкер Urquiola из ког је исцурило преко 100 000 тона нафте. Нафтна мрља која је тада настала проузроковала је огромну штету.

Имајући у виду последњу катастрофу, Европска унија је одлучила да забрани коришћење свих танкера који немају дупло корито. Ипак, остаје да се види да ли ће ова мера бити довољна да се заштите оштећене европске морске обале.

Очигледно је да људске владе нису успеле да спрече загађење — било да су у питању нафтне мрље, токсични отпад или атмосферско загађење. Међутим, хришћани очекују време када ће под управом Божјег Краљевства наша планета бити претворена у рај који више никада неће бити загађен (Исаија 11:1, 9; Откривење 11:18).

[Слика на странама 20, 21]

Када је танкер Prestige потонуо, у њему се налазило 50 000 тона нафте

[Извор]

AFP PHOTO/DOUANE FRANCAISE