Пређи на садржај

Пређи на садржај

Начин живота који утиче на ваше здравље

Начин живота који утиче на ваше здравље

Начин живота који утиче на ваше здравље

ХРАНИТИ се правилно и сачувати добро здравље често представља изазов. Због свих притисака модерног живота, изгледа да је практичније купити готову, брзо припремљену храну него спремати свеже оброке. Такође, чини се да је лакше проводити слободно време испред ТВ-а или компјутера него бити физички активан. Међутим, то може проузроковати озбиљне здравствене проблеме код још већег броја одраслих и деце.

Часопис Asiaweek наводи да у Азији „преобилна исхрана и све уобичајенији седелачки начин живота, доводе до све чешће појаве дијабетеса“. Забрињавајуће је што та болест погађа чак и младе. А у Канади су „истраживачи установили да међу децом млађом од 13 година, тек свако седмо дете једе довољно воћа и поврћа [а] само се мало више од половине њих игра тек толико да се озноји“, извештава The Globe and Mail. Такав начин живота брзо ће довести те младе „у опасност да већ у тридесетим годинама добију неко срчано обољење“, наводи се у извештају.

Слично томе, стручњаци за сан кажу да је одраслима потребно око осам сати сна сваке ноћи, док је младима потребно више. У ствари, једно истраживање Универзитета у Чикагу показало је да су здрави младићи који су шест ноћи заредом спавали само по четири сата почели да показују знакове здравствених тегоба које се обично јављају код старијих особа. Иако многи људи жртвују драгоцене сате сна да би провели више времена на послу, у школи или забављајући се, тиме се може постићи супротан ефекат. „Једно је само функционисати“, запажа истраживач Џејмс Мас с њујоршког Универзитета Корнел, „а сасвим је друго бити пун елана, креативан и не задремати за воланом док возите аутопутем.“

Наравно, постоје и други фактори који могу утицати на нашу добробит. На пример, позитиван став може допринети бољем здрављу. Поред тога, када имамо прави смисао живота, то може бити подстицај да изаберемо оно што ће нам помоћи да сачувамо добро здравље.