Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Јастози проналазе пут до куће

„Бодљикави јастози имају изванредну способност да пронађу пут до куће, чак и када им се завежу очи, када се камионом возе у круг или када се избаце у непознате воде“, наводи се у канадским новинама National Post. Истраживачи су у близини острва̂ Флорида Киз ухватили мноштво јастога, сместили их у мрачне цистерне и пустили скоро 37 километара даље. Иако су им очи биле завезане, сви јастози су кренули ка месту где су били ухваћени. Истраживачи сматрају да је ово најбоља врста навигације која је икада виђена код бескичмењака. „Шта год да смо урадили, јастози су пронашли пут до куће“, рекао је др Кенет Лоуман, који је водио истраживања. „Ако мало размислите о томе, сложићете се да је то заиста изванредно откриће — ти мали љускари су способни да се некако оријентишу у околностима у којима би људи били потпуно изгубљени.“

Није кривично дело

„У Мексику се бекство из затвора не сматра кривичним делом“, извештава The Korea Herald. „Мексичко правосуђе признаје да је једна од основних жеља сваког човека да буде слободан. И зато се не кажњавају они који настоје да је испуне.“ Затвореници се терете само ако док беже прекрше неки закон, повреде неког, оштете имовину, користе мито или се удруже с другим затвореницима. Међутим, ту постоји и одређени ризик. Затворски стражари су овлашћени да пуцају у затвореника у случају његовог бекства. Ово је довело до неких врло вештих метода бежања. На пример, 1998. један затвореник који је осуђен због убиства држао је дијету док није имао свега 50 килограма, тако да је његова жена могла да га изнесе у коферу који је користила да би његово прљаво рубље носила кући. Ухапшен је након девет месеци, али је поново побегао и још није ухваћен.

Проширење Европске уније

„Пола века након што је Европа због Хладног рата била подељена, преговарачи су постигли договор... да уједине њен западни и централни део“, наводи се у париским новинама International Herald Tribune. Европској унији ће се 2004. придружити десет позваних земаља — Естонија, Кипар, Летонија, Литванија, Мађарска, Малта, Пољска, Словачка, Словенија и Чешка Република, чиме ће популација Уније нарасти за 75 милиона. Тако ће „јединствено тржиште са 450 милиона људи“ омогућити укупни економски приход од 9,3 билиона евра, што је приближно приходу од 10 билиона евра који остварују Сједињене Државе. „Први пут у историји, Европа ће бити уједињена“, изјавио је Романо Проди, председник Европске комисије. Међу бројним тешкоћама које стоје на путу проширењу Уније, биће и вођење послова на 21 званичном језику.

Јапанска венчања у западњачком стилу

Иако се само 0,8 процената јапанске популације изјашњава да су хришћани, церемоније карактеристичне за венчања у западњачком стилу — бела венчаница, букети цвећа и долазак младе до олтара — постају све популарније, извештава The Japan Times. У анкети једног часописа у којој је учествовало 4 132 пара венчаних 2001. године, показало се да је 61,2 посто венчано у западњачком стилу, 20,1 посто у шинтоистичком, а 0,9 посто уз церемоније карактеристичне за будисте. Да би се обавила венчања у западњачком стилу, агенције које организују венчања обично унајмљују „странце који нису свештеници и који су белци“. „Многи млади парови мисле да је атмосфера на венчању лепша или свечанија када ту церемонију обавља странац“, рекла је портпарол једне агенције која организује венчања. Ти „викенд пастори“ једноставно наводе брачне завете и цитирају библијске стихове пред публиком.

Опасне биљке

„Постоји једно популарно веровање да биљке уопште не штете људском телу јер потичу из природе. Међутим, то веровање је погрешно“, извештава El Financiero, лист који излази у граду Мексику. Према речима Абигаил Агилар Контрерас с Мексичког института за социјалну безбедност, самоиницијативно коришћење лековитих биљака може бити опасно. „Погрешна употреба тих биљака штети телу и чак може проузроковати смрт, јер оне поседују активне супстанце или дроге“, наводи се у овим новинама. Један пример је жути олеандар који се користи за мршављење. Ова биљка може проузроковати дијареју, повраћање и оштећење срца. Зато би пре употребе лековитих биљака било прикладно консултовати се с неким ко их добро познаје.

„Зависници од трговине деоницама“

Један немачки терапеут лечи ’зависнике од трговине деоницама‘, извештавају хамбуршке новине Die Welt. Према речима Јоакима Ота, саветника за проблеме зависности, оно што зависнике мами јесте „изузетна привлачност брзе зараде“. Они су почели да тргују деоницама „из страха да ће у супротном пропустити животну прилику“, али потом су изгубили контролу и постали зависни од „страховите брзине пословања, ризика и стања непрестане напетости“. Многи су ушли у велике дугове. Без знања својих жена, неки су прокоцкали сву уштеђевину или су свој стамбени простор дали у залог. Већина иде на терапију тек када ситуација по њихову породицу постане неподношљива.

Близнакиње различите године рођења

„Близнакиње Кали и Емили Џонсон имају много тога заједничког, али не и рођендан — на свет нису дошле исте године“, извештава њујоршки Daily News. „Кали је рођена 31. децембра у 23 сата и 24 минута. Емили је дошла на свет 1. јануара, 19 минута после поноћи. Њихова мама, Доун Џонсон из града Барнигата у Њу Џерсију, била је усхићена. Она је изјавила: „Иако су близнакиње, желела сам да буду различите. То се догодило већ на самом почетку.“ Требало је да се ове близнакиње роде 2. фебруара, али су се родиле месец дана раније.

Жаргон са Интернета се шири учионицама

„Ђаци средњих школа који говоре енглески све више користе скраћенице карактеристичне за просторије за ћаскање на Интернету и за поруке које се шаљу путем мобилног телефона или Интернета“, наводи се у новинама Toronto Star. Неки педагози сматрају да „нове технологије не утичу само на начин писања ученика, већ и на њихов начин размишљања“. Ученици су усвојили нов језик енглеских скраћеница. Те скраћенице се редовно користе како би се убрзала комуникација приликом ћаскања на Интернету или слања порука путем мобилног телефона. Сада се те комбиноване речи и скраћенице појављују и у домаћим задацима.

Нова открића о кафи

„Кафа без кофеина није здравија од обичне кафе, и од ње они који је пију могу остати будни целу ноћ баш као и од обичне“, наводи лондонски The Times. Истраживање научника с Универзитетске болнице у Цириху, указује да проблем можда није у кофеину, пошто обе врсте кафе на скоро идентичан начин делују на кардиоваскуларни и нервни систем. Координатор истраживања др Роберто Конти признаје: „До сада смо утицај кафе на кардиоваскуларни систем приписивали кофеину. Међутим, када смо кафу без кофеина давали особама које је иначе не конзумирају, установили смо да се и код њих јавља слично дејство. То показује колико мало знамо о дејству једног од најпопуларнијих напитака и стимулативних средстава у свету.“