Пређи на садржај

Пређи на садржај

Средство за заштиту мајмуна од инсеката!

Средство за заштиту мајмуна од инсеката!

Средство за заштиту мајмуна од инсеката!

ТРОПСКЕ шуме Венецуеле дом су једног веома интелигентног примата, једне врсте мајмуна капуцина. Када наступи кишна сезона, у џунглу долазе и ројеви немилосрдних комараца. Поред тога што су досадни и представљају праву напаст, ови инсекти су и опасни. Они често носе јаја једног паразита, инсекта из породице мува под називом штркаљ, која уколико се положе испод коже мајмуна могу проузроковати слабост и гнојаве цисте.

Очигледно да би се заштитили од насртљивих комараца, мајмуни капуцини мажу своје тело једним моћним природним средством против инсеката — материјом коју лучи једна врста стоноге која живи у џунгли. Та стонога лучи две супстанце које успешно одбијају инсекте. У ствари, те супстанце су чак јаче од вештачких средстава против инсеката која користи војска!

Дакле, током кишне сезоне, мајмун капуцин чепрка и претражује по кори дрвећа или термитњацима у потрази за стоногом дугачком око 10 центиметара. Када је нађе, њоме трља цело тело — од главе до пете. „Ово средство је толико тражено међу мајмунима да се чак и до четири мајмуна могу истрљати једном стоногом“, каже се у часопису Journal of Chemical Ecology. Када је у питању масажа стоногом, мајмуни игноришу чак и хијерархију која је очигледна приликом узимања хране или у другим ситуацијама.

[Слика на 15. страни]

Материја коју лучи стонога

[Извор]

Thomas Eisner/Cornell University

[Извор слике на 15. страни]

Dr. Zoltan Takacs