Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли нас Бог благосиља богатством?

Да ли нас Бог благосиља богатством?

Гледиште Библије

Да ли нас Бог благосиља богатством?

„Благослов Јеховин богатство даје, а труд мало му додаје“ (ПОСЛОВИЦЕ 10:22).

ДА ЛИ овај библијски стих указује на то да Бог награђује своје слуге материјалним богатством? Неки људи верују у то. Осмотрите изјаву једног аустралијског пентекосталног проповедника и писца: „У [мојој] књизи објаснићу зашто вам је потребно више новца, а затим и како га можете стећи... Ако можете да промените своје размишљање и развијете здрав став према новцу, верујем да ћете од Бога добити благослов и богатство и да више никада нећете имати финансијских проблема.“

Међутим, на основу те тврдње могло би се закључити да сиромашни људи немају Божју наклоност. Да ли је материјално благостање заиста доказ Божјег благослова?

Благословљени с одређеном намером

У Библији се спомињу верне слуге које је Бог благословио богатством. На пример, Јаков је напустио родитељски дом носећи само свој штап, али се након 20 година вратио с толико оваца, стоке и магараца да је могао да их распореди у две чете. Према Библији, Јаковљево богатство било је дар од Бога (Постање 32:10). Следећи пример такве особе је Јов. Он је изгубио све што је имао, ипак Јехова га је касније благословио са „четрнаест хиљада оваца, шест хиљада камила, хиљаду јармова волова и хиљаду магарица“ (Јов 42:12). Јехова је такође краљу Соломону дао огромно богатство о коме се и дан-данас прича (1. Краљевима 3:13).

С друге стране, Библија садржи бројне извештаје о верним, послушним обожаваоцима Бога који су били сиромашни. Сигурно је да Бог није неке особе кажњавао сиромаштвом док је друге награђивао благостањем. С којом намером је Бог неким особама даровао богатство?

Одговор се разликује од случаја до случаја. Захваљујући материјалном богатству које је Јаков стекао могла је да настане читава нација, што је било део припреме за долазак обећаног Семена (Постање 22:17, 18). Јовово благостање јасно је показало ко је проузроковао његову несрећу, и тиме је посвећено Јеховино име (Јаков 5:11). Соломон је већи део свог богатства које је добио од Бога употребио да изгради величанствени храм (1. Краљевима 7:47-51). Занимљиво је то што је Јехова користио Соломона да на основу личног искуства пише о ограниченој вредности богатства (Проповедник 2:3-11; 5:10; 7:12).

Како Бог нас награђује

Исус је поучавао своје следбенике да имају здрав став према новцу када им је рекао да ’не брину‘ за материјалне ствари. Он их је навео на размишљање говорећи о томе како се чак ни Соломон у свој својој слави није обукао као један од љиљана у пољу. Штавише, Исус је рекао: „А ако Бог тако одева пољско биље... неће ли много више оденути вас, маловерни?“ Исус је обећао својим следбеницима да ће увек имати храну, одећу и кров над главом ако буду најпре тражили Краљевство и Божју праведност (Матеј 6:25, 28-33). Како је то обећање испуњено?

Примена библијских савета првенствено води до духовних благослова (Пословице 10:22). Међутим, то нам може користити и на друге начине. На пример, Божја Реч поучава хришћане: „Ко је крао више да не краде, него нека напорно ради“ (Ефешанима 4:28). Она каже и следеће: „Ко немарном руком ради просиће, а богатство вредна рука тече“ (Пословице 10:4). Поштени, вредни хришћани који следе овај савет често су веома цењени као радници. То може бити благослов.

Библија такође учи хришћане да избегавају коцкање, које спада у похлепну забаву, затим пушење и пијанство који нарушавају здравље (1. Коринћанима 6:9, 10; 2. Коринћанима 7:1; Ефешанима 5:5). Они који примењују овај савет увидели су да су им се животни трошкови смањили, а здравље побољшало.

Нешто вредније од сребра и злата

Материјално благостање није обавезно показатељ Божјег одобравања и благослова. На пример, Исус је разоткрио духовно сиромашно стање неких хришћана у Лаодикији када им је рекао: „Ти кажеш: ’Богат сам и стекао сам богатство и ништа ми више не треба‘, а не знаш да си јадан и жаљења вредан и сиромашан и слеп и го‘“ (Откривење 3:17). Насупрот томе, материјално сиромашним али духовно здравим хришћанима у Смирни, Исус је рекао: „Знам твоју невољу и сиромаштво — али ти си богат“ (Откривење 2:9). Ти хришћани су вероватно осиромашили јер су били прогоњени због своје верности. Упркос томе, они су поседовали богатство далеко вредније од сребра и злата (Пословице 22:1; Јеврејима 10:34).

Јехова Бог благосиља напоре оних који се труде да врше његову вољу (Псалам 1:2, 3). Он их јача и помаже им да се боре са искушењима, да се брину за своје породице и да најпре траже Краљевство (Псалам 37:25; Матеј 6:31-33; Филипљанима 4:12, 13). Стога, уместо да гледају на материјалне ствари као на главни благослов од Бога, прави хришћани настоје да буду ’богати у добрим делима‘. Развијајући близак однос са Створитељем, хришћани ’поуздано сакупљају себи добар темељ за будућност‘ (1. Тимотеју 6:17-19; Марко 12:42-44).