Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Оптимизам продужава живот

Једна недавно завршена студија открила је да су старији људи који су оптимисти када се ради о животу и старењу „живели 7,5 година дуже од оних који нису имали такво оптимистичко гледиште о старењу“, каже се у часопису Journal of Personality and Social Psychology.  У овој студији, у којој је током више од 23 године испитано 660 особа у доби од 50 година навише, установљене су две ствари: Песимистичко гледиште о старењу „може смањити животни век“, док оптимистичко гледиште „може продужити животни век“. Заиста, позитивно гледиште о себи више доприноси дужини живота него, рецимо, низак ниво холестерола у крви и нормалан крвни притисак, наводи се у извештају. У закључку се друштво у целини подстиче да усвоји позитивније гледиште о старијима тако што ће их укључивати у различите активности и „стављати мањи нагласак на негативне, уобичајене представе о старењу“, које људи лако прихватају — па чак и несвесно — и то на своју штету.

Смртоносне кесе

Процењује се да сваке године широм света угине више од 100 000 сисара, птица и риба услед тога што поједу бачене пластичне кесе или се том приликом удаве. Само у Аустралији, потрошачи годишње употребе 6,9 милијарди пластичних кеса, што у просеку износи 360 кеса по потрошачу. Процењује се да од тог броја 25 милиона пластичних кеса заврши у ђубрету. Сиднејски Sunday Telegraph је крајем 2002. године известио да ће, уместо традиционалних најлон-кеса, у супермаркетима у Аустралији почети да се користе кесе које су биолошки разградљиве, с циљем да се смањи огроман број угинулих животиња. Иако нове кесе подсећају на пластичне и по изгледу и приликом додира, оне су у ствари направљене од скроба касаве и у року од три месеца ће се разградити. „То су прве кесе у Аустралији које су биолошки разградљиве и чија је цена приближно једнака цени обичних пластичних кеса“, каже Пол Шенстон, вођа групе Planet Ark, која се бави заштитом животне средине. Једна недавна студија је открила да се „81 посто потрошача ’потпуно слаже‘ с тим да треба користити биолошки разградљиве кесе“.

Аспирин и пацијенти с бајпасом

„Када се пацијентима у првих 48 сати након уградње бајпаса на срцу да аспирин, то може значајно смањити ризик од смрти и озбиљних компликација на срцу, мозгу, бубрезима и дигестивном тракту“. Тако се наводи у једној студији која је објављена у The New York Times-у. Стопа смртности међу онима који су добили аспирин била је за 67 посто нижа од стопе смртности међу онима који га нису добили. Стопа добијања шлога и срчаног удара била је смањена за половину, стопа престанка рада бубрега била је нижа за 74 процента, а стопа озбиљних компликација са цревима била је смањена за 62 процента. Ова студија, иако се не ради о темељном испитивању на принципу случајног одабира, обухватила је 5 065 пацијената који су лечени у 70 болница у 17 земаља. У прошлости, хирурзи у начелу нису дозвољавали пацијентима да узимају аспирин неколико дана пре операције или одмах након ње, плашећи се да би то појачало крварење. Међутим, ова студија је показала да је код оних којима је кратко након операције дат аспирин у ствари било мање случајева крварења и да су мале дозе довољне — као, на пример, таблете које су мање од стандардних. Процењује се да би се примењивањем ових открића широм света годишње могло спасти око 27 000 живота.

Спавање је од пресудне важности за учење нових покрета

Научници кажу да је добар ноћни сан након учења нових контролисаних покрета важан како би се они запамтили. Иако су научници дуго знали за важност одговарајућег сна када се ради о памћењу различитих врста информација, још увек није било сасвим јасно како спавање утиче на контролисане покрете, који се доводе у везу с различитим деловима мозга. Нова истраживања у Немачкој и Сједињеним Државама откривају да, поред тога што је спавање важно да би мозак исправно запамтио новонаучене покрете, на спавање се, према часопису Proceedings of the National Academy of Sciences, мора отићи „у оквиру одређеног времена“. Људи који су неке покрете научили увече и који су били тестирани након доброг ноћног сна, извели су их много боље од оних који су покрете научили ујутро и који су били тестирани након 12 сати, пре него што су отишли на спавање.

„Више не жели да припада Католичкој цркви“

У Италији, особи која је крштена као католик и која „више неће да буде члан Католичке цркве“ сада може бити испуњена та жеља, извештавају новине Il Sole-24 Ore. Раније су захтеви да се нечије име избрише из спискова крштених одбијани са образложењем да „би то било равно уништењу ’трагова‘ хришћанске историје“. Међутим, након захтева већег броја људи који су тражили да се њихово име уклони из званичних црквених спискова, гарант за заштиту приватних информација дао је овлашћење да се у парохијске спискове крштених унесе примедба: „Више не жели да припада Католичкој цркви.“ Гарант је већ у најмање три случаја затражио од парохијских свештеника да испуне захтев за иступање из цркве.

Повећан број домаћинстава услед распада породица

Једно међународно истраживање које је спровео др Џангуо Лиу с Мичигенског државног универзитета (САД), открило је да се чак и у земљама у којима популација опада број домаћинстава повећава, јер се породице распадају, а деца оснивају свој дом. Пошто се за исти број људи гради више кућа, градови се шире а животна средина уништава. „На пример, за кућу с три собе потребна је иста површина, количина материјала и горива за грејање без обзира да ли у њој живи двоје или четворо људи“, извештава New Scientist. Истраживачи предвиђају да ће, уколико се садашњи тренд настави, до 2015. број домаћинстава порасти за 233 милиона.

Мајке адолесценти

У Мексику се проценат трудноћа код адолесценткиња између 10 и 19 година „повећао за 50 посто у последње три деценије“, наводи се у часопису Cambio који излази у граду Мексику. До пораста је дошло упркос програмима за планирање породице и течајевима сексуалног образовања у јавним школама. Студије које су спровеле здравствене установе откривају да су „адолесценткиње које пуше, користе алкохол или узимају неку од дрога, четири пута склоније томе да имају сексуалне односе у раном узрасту“. Такође, 30 посто мајки адолесценткиња непланирано су добиле друго дете у року од једне године од рођења свог првог детета, а 50 посто њих у току наредне две године. Да проблеми који прате тинејџерске и предтинејџерске трудноће буду већи, 60 посто ових младих мајки своју децу мора да подиже без подршке њихових очева.

Напад киселине

У Националној библиотеци у Паризу, у опасности од пропадања налази се скоро 65 посто књига и докумената објављених између 1875. и 1960, извештавају новине Le Monde. Ово наслеђе у виду писаног материјала полако се распада због присуства сумпорне киселине која проузрокује да се странице троше и пропадају. Одговорне службе Националне библиотеке годишње од киселине спасу око 20 000 књига, што кошта око 7 до 8 евра по књизи. Од 1980-их већина књига се штампа на папиру који не садржи киселине.

Крштење да, поступање не

„Шпанија је још увек нација крштених [католика], међутим, она сваке године постаје све мање католичка“, извештавају шпанске новине El PPaís. Током диктатуре генерала Франка, „католичанство је била званична државна религија, а све друге религије су биле забрањене и њихови припадници прогањани. У сеоским подручјима је било обавезно да се сваке недеље иде на мису, а они који су се усудили да прекрше такво црквено правило ризиковали су да буду кажњени новчано или на неки други начин“, каже се у овим новинама. Данас је ситуација потпуно другачија. Према једном истраживању које је спровео Центар за социолошко испитивање, само 18,5 посто Шпанаца редовно присуствује миси. „Иако је Католичка црква опстала упркос себичном учешћу у грађанском рату и подржавању Франкове диктатуре, према истраживањима Центра за социолошко испитивање, врло тешко се може преокренути процес њеног постепеног пропадања“, запажа горе наведени лист.