Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посета Јерусалиму у Квибеку

Посета Јерусалиму у Квибеку

Посета Јерусалиму у Квибеку

ОНИ који данас посете Јерусалим једино могу покушати да замисле како је он изгледао у библијска времена. Међутим, у јединственом погледу на овај древни град може се уживати око 8 500 километара западно од Јерусалима, у једном малом граду који се налази на реци Сен Лоренс у Канади. Ту се посетиоцима пружа прилика да виде огромну панораму Јерусалима и околине. Али, како је то могуће? Хајде да то објаснимо.

У једној округлој згради у градићу Сент Ан де Бопре у Квибеку, смештена је једна од највећих насликаних панорама на свету, Велика кружна панорама Јерусалима. Ова огромна уметничка слика висока је 14 метара, а обим јој је 110 метара. Иако неки детаљи на њој нису сасвим тачни, слика привлачи пажњу изучавалаца Библије, јер пружа изванредно реалистичан приказ живота у Јерусалиму у библијска времена.

Посматрајући слику с платформе која се налази у средишту зграде, посетиоци пажљиво разгледају околину Јерусалима из првог века. Док прате панораму, пред њима се пружа поглед на славни град с његовим импресивним зидинама, величанственим храмом, и раскошним палатама. Затим следи још један сликовит призор последњих тренутака Исусовог земаљског живота. Ово изванредно дело изгледа тако стварно, да посматрачи имају осећај да се налазе на месту збивања, и да се пробијају кроз мноштво народа на улицама Јерусалима.

Зачудо, ова узбудљива слика која делује тродимензионално није савремено остварење. У ствари, насликао ју је чувени париски уметник Пол Филипото у периоду између 1878. и 1882. године. Док је стварао своје ремек-дело, помагало му је још пет сликара — двојица из Сједињених Држава, двојица из Француске и један из Енглеске. Међутим, првобитна замисао за стварање ове слике приписује се немачком сликару Бруну Пиглхајну. Пошто јавност није била упозната са свакодневним животом у библијским временима, он је одлучио да учини нешто како би то исправио. Након што је довршено у Минхену у Немачкој, ово дело је излагано у великим европским престоницама, а од 1895. године његова стална поставка је у Канади.

[Извор слике на 31. страни]

Све слике: Cyclorama de Jérusalem inc.