Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уравнотежено гледиште о моди

Уравнотежено гледиште о моди

Уравнотежено гледиште о моди

БИБЛИЈА каже да Бог ’сваку лепу ствар у своје време чини‘ (Проповедник 3:11). У свему што нас окружује видимо лепоту. Видимо је и код људи.

Модни креатори желе да нас одећа коју носимо учини још лепшима. Међутим, како је показано у претходном чланку, модна индустрија је такође променила опште схватање о томе шта се сматра лепим. Професорка психологије Рут Стригл Мур запажа: „Толико смо се навикли на јако мршаве жене, да смо почели да сматрамо да је то пример идеалне лепоте.“

Очигледно, било би немудро да подлегнемо притиску да прихватимо садашњу представу о лепоти коју истиче овај свет. Дорис Пузер у својој књизи Always in Style, истиче да „није неопходно да данашња жена мења свој изглед или прикрива своје недостатке кад год се појави неки нови ’идеал‘“. Заиста, зашто бисмо допустили медијима да нас утисну у свој калуп? Госпођа Пузер каже: „Колико је лакше бити оно што јесмо, уместо да избезумљено настојимо да то променимо.“

Непролазна лепота

Самопоуздање и задовољство у животу не зависе искључиво од доброг изгледа. Џуди Сарџент, која је некада патила од анорексије, пише да „истинска срећа долази изнутра. Она није условљена стањем које показује вага у купатилу“. Библија у погледу овога иде корак даље. „Ваша лепота“, написао је апостол Петар, „треба да се састоји од истинске унутрашње особе, непролазне лепоте благог и тихог духа, која је од највеће вредности у Божјим очима“ (1. Петрова 3:4Today’s English Version)

Непролазна лепота о којој Петар овде говори надмашује физичку привлачност зато што има трајну вредност у Божјим очима. Један мудри краљ је пре много векова запазио: „Љупкост је замамна, лепота је ташта, али жена која има страха од Јехове, то је она која ће однети хвалу“ (Пословице 31:30).

Иако физичка лепота данас може привући више пажње, ипак многи људи поштују особу која испољава хришћанске особине. Апостол Павле је подстицао хришћане: „Обуците нову личност... обуците се у самилосну нежну наклоност, љубазност, понизност, благост и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:10, 12).

Мода је сама по себи таква да се мења. У најбољем случају, најновији модни стил нас може учинити лепима, али само привремено. Али било који добар утисак који смо оставили брзо ће нестати ако наша личност не допуњава наш изглед. Упамти, „плод духа“ — у који спадају особине као што су љубав, радост, мир, дуготрпљивост, доброта и самоконтрола — никада не излазе из моде (Галатима 5:22, 23; 1. Тимотеју 2:9, 10).

Међутим, мора се признати да је сасвим на месту да свом одевању поклонимо прикладну пажњу. Алин из Француске признаје да јој је у том погледу било тешко да задржи равнотежу. „Док сам била тинејџерка“, каже она, „изузетно ми је било стало до добре одеће. Желела сам да следим најновије модне трендове зато што ми је то пружало осећај самопоуздања. Још боље бих се осећала ако бих успела да купим одећу неког познатог креатора.

„Међутим, када сам одрасла“, наставља Алин, „морала сам да научим да се сама издржавам и такође сам почела доста времена да проводим у хришћанској служби. Схватила сам да више не могу да робујем моди ако хоћу да живим у оквиру својих материјалних могућности. Почела сам да купујем одећу када су распродаје и у продавницама где су ниже цене. Увидела сам да још увек могу добро да се обучем — и то четири пута јефтиније. Тајна је у томе да научите да купујете одећу која вам пристаје, која је практична, која се добро слаже са оним што већ имате и која неће брзо изаћи из моде. Уместо да дозволим да ми мода диктира шта ћу купити, сада покушавам да увидим који ми стил највише одговара. Не бих могла да кажем да ме одевање више не занима. Али то колико вредим као особа много више зависи од неких других ствари које немају везе с мојим изгледом.“

У друштву у којем се изглед много више цени од особина, хришћани треба да задрже на уму следеће упозорење из Библије: „Све што је у свету — жеља тела и жеља очију и упадљиво разметање својим животним средствима — не потиче од Оца, него потиче од света. Сем тога, свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:16, 17).

[Слика на 9. страни]

Оно што вас заиста чини лепим јесте ваша личност, а не одећа коју носите

[Слика на 10. страни]

Бирајте одећу која је практична и која се добро слаже са оним што већ имате