Пређи на садржај

Пређи на садржај

Штапић који чисти зубе

Штапић који чисти зубе

Штапић који чисти зубе

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЗАМБИЈЕ

АФРИКА је континент на ком многи људи имају предивне зубе иако можда немају четкицу за зубе! Како је то могуће? Тајна многих који имају беле зубе лежи у једном једноставном парченцету дрвета — штапићу за жвакање!

Штапиће за жвакање су најпре користили Вавилонци, а касније и Египћани, Грци и Римљани. Ове мале дрвене „четкице за зубе“ такође су биле распрострањене у Арабији у време пре настанка ислама. Европљани су пре око 300 година престали да користе штапиће за жвакање, али су они и дан-данас популарни у многим деловима Африке, Азије и Блиског истока.

На Блиском истоку се за добијање штапића за жвакање најчешће користи дрво из породице Salvadora persica. У западној Африци се користи дрво лимуна и поморанџе, а на Индијском полуострву дрво маргосе. Ови штапићи се у источној Африци праве од скоро 300 различитих врста дрвета и жбунова. Како овај штапић чисти зубе?

Приликом жвакања, влакна на крајевима штапића омекшају и формирају храпаву „четкицу“. Даљњим жвакањем истискују се остаци хране који се налазе између зуба и стимулише се циркулација крви у деснима. Такође се поспешује лучење пљувачке, која делује као природно средство за испирање уста јер уклања бактерије и спречава њихово ширење. a

Међутим, штапић за жвакање није само једна врста четкице за зубе. Гранчице и корење неких биљака садрже и једињења која успоравају стварање зубног каменца. Показало се да екстракти који се добијају из неких штапића имају антибактеријска и антигљивична својства. Гранчице поменутог дрвета Salvadora persica чак могу помоћи да се спречи настанак чирева. У Намибији се од биљке из породице Diospyros lycioides праве штапићи који онемогућавају размножавање микроорганизама који проузрокују каријес, болести десни и упалу грла. Ово природно средство за чишћење зуба може спречити појаву каријеса, али и ојачати десни и корен зуба. Неке компаније производе пасте за зубе које садрже влакна и смоле тих биљака.

Наравно, неки више воле да користе уобичајену четкицу за зубе. Било да се одлучите за њу или за овакав штапић попут неких људи из прошлости, једна ствар је сигурна — хигијена зуба је веома важан део личне хигијене.

[Фуснота]

a Наравно, и исхрана је веома важна. Афричко сеоско становништво чешће једе храну од пуног зрна и поврће него њихови сународници који живе у градовима. Они такође уносе мање шећера, прерађене хране и газираних пића који су познати узрочници каријеса.

[Слика на 11. страни]

Маргоса је једно од дрвета од којег се праве штапићи за жвакање

[Извор]

William M. Ciesla, Forest Health Management International, www.forestryimages.org