Пређи на садржај

Пређи на садржај

Комуникација — неопходна за екосистем Земље

Комуникација — неопходна за екосистем Земље

Комуникација — неопходна за екосистем Земље

КАДА је Јулија била беба, њени родитељи су жељно ишчекивали тренутак када ће проговорити. „Речима се не може описати колико је леп осећај када родитељи чују своје дете како каже ’мама‘ или ’тата‘“, каже Јулијина мајка. „Када ме је Јулија први пут ословила са ’мама‘, чинило ми се као да ме је обгрлила својим ручицама и рекла: ’Ти си моја мама. Ја те волим и желим да причам с тобом.‘ Увек ћу памтити тај посебан тренутак.“ Да, способност комуникације заиста је драгоцен дар!

Наравно, људи нису једина створења која имају способност да комуницирају. Такође и међу животињама, премда су оне првенствено вођене инстинктом, постоје неки изванредни начини комуникације. На пример, царски пингвини на леденом Антарктику у време удварања уочи зиме изводе годишњи ритуал приликом чега мужјак и женка хучу једно на друго — али не из забаве. У питању је живот будућег потомства сваког пара пингвина. У ком смислу?

Након што положи јаје, женка га препушта мужјаку. Она затим одлази на отворено море да се храни, док јаје остаје код мужјака покривено једним кожним набором који се налази на његовом трбуху. Неких 65 дана касније, женка се враћа са удаљености од око 150 километара, гегајући се и клизајући се потрбушке на леду. Већ то што успе да пронађе колонију јесте својеврсно чудо. Међутим, како јој полази за руком да пронађе свог партнера и њихово тек излегло младунче међу десетинама хиљада пингвина који хучу? Током удварања свака птица тако добро запамти песму свог партнера да успева да га пронађе чак и након што су месецима били раздвојени!

Поред невероватне разноликости звукова, комуникација међу животињама укључује и гестикулацију, боје које привлаче пажњу, слање светлосних сигнала и различите мирисе. Колико год изгледало невероватно, чак и биљке могу комуницирати међу собом као и с неким врстама животиња, о чему ће касније бити речи. Да, комуникација је заиста неопходна за нераскидиво повезане и сложене екосистеме Земље.

Да ли желите сазнати више о неким задивљујућим начинима комуникације који постоје у свету око нас? Поред тога, да ли бисте желели да продубите своју захвалност за вештину комуницирања коју поседујемо, и да се чак побољшате? Наредни чланци вам у томе могу помоћи.

[Слика на 3. страни]

Како женка царског пингвина успева да пронађе свог партнера?