Пређи на садржај

Пређи на садржај

Алтернативни начин живота — да ли га Бог одобрава?

Алтернативни начин живота — да ли га Бог одобрава?

Гледиште Библије

Алтернативни начин живота — да ли га Бог одобрава?

„КАДА ћу знати које је моје сексуално опредељење?“ Ово питање је поставила једна 13-годишњакиња у писму за новинску рубрику у којој се дају савети тинејџерима. Њено питање одражава став многих који сматрају да, што се тиче сексуалног опредељења, људи имају право да сами изаберу какав ће живот водити.

Неки људи можда воде праву борбу са збуњујућим осећањима у вези са полном припадношћу. Други су отворено прихватили алтернативне начине живота као што је хомосексуалност. Има и оних који се бесрамно понашају и облаче као припадници супротног пола. Неки се подвргавају операцијама како би променили пол. Постоје чак и појединци који покушавају да докажу да би одраслима требало дозволити да имају полне односе с децом.

Да ли су сексуално опредељење и полна припадност заиста ствар личног избора? Шта Божја Реч каже о томе?

„Створи човека и жену“

Према библијској књизи Постања, Бог је створио мушкарца и жену као различите особе. Извештај наводи: „Бог створи човека по обличју своме... створи човека и жену. И благослови их, и рече им Бог: Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом“ (Постање 1:27, 28).

Бог је створио људе са слободном вољом и омогућио им је да уживају у томе (Псалам 115:16). Поред тога што је човеку била поверена одговорност да брине о свим живим бићима на земљи, било му је дозвољено и да изабере одговарајућа имена за њих (Постање 2:19). Међутим, када се радило о сексуалности, Бог је тај који им је пружио јасне смернице (Постање 2:24).

Због Адамове непослушности, сви ми смо наследили несавршеност. Због тога морамо да се боримо с телесним слабостима и снажним жељама које су у супротности с Божјом првобитном намером. Зато је, у законима датим преко Мојсија, Бог навео који су сексуални поступци одвратни у његовим очима — наиме прељуба, инцест, хомосексуалност и бестијалност (Левитска 18:6-23). Бог је такође посебно забранио да се неко облачи и понаша као припадник супротног пола с неморалним намерама (Поновљени закони 22:5). Библија доследно поучава да Бог одобрава сексуалне односе само између особа различитог пола, и то у оквиру брачног уређења (Постање 20:1-5, 14; 39:7-9; Пословице 5:15-19; Јеврејима 13:4). Да ли су таква мерила разумна?

Ко одлучује?

Библија упоређује положај човека у односу на његовог Створитеља с глином у рукама лончара. Она каже: „О човече, ко си у ствари ти да се усуђујеш да одговараш Богу? Зар ће обликована ствар рећи ономе који ју је обликовао: ’Зашто си ме направио овако?‘“ (Римљанима 9:20). Начин на који је Бог створио мушкарца и жену јасно показује да је природно да они осећају сексуалну привлачност једно према другом. Према томе, неприродно је осећати такву привлачност према припаднику истог пола, према животињи или детету (Римљанима 1:26, 27, 32).

Особе које поступају према тим неприродним сексуалним нагонима у ствари се супротстављају Богу. Стога, Библија упозорава: „Тешко оном који се с творцем својим препире — црепу међу цреповима земаљским! Каже л’ глина лончару који је ради: ’Шта то радиш?‘“ (Исаија 45:9). Сасвим је прикладно да Створитељ људи пружи упутства у вези са сексуалношћу. Зар није исто тако разумно да људи следе та упутства?

Овладати својим сопственим судом‘

Библијски писац апостол Павле користио је слично поређење када је давао савет хришћанима у погледу сексуалног понашања. Он је рекао: ’Нека свако од вас зна како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части, не у лакомој полној похоти какву имају нације које не познају Бога‘ (1. Солуњанима 4:4, 5). Павле је упоредио људско тело с једним судом. Овладати тим судом значи довести мисли и жеље у склад с Божјим моралним мерилима.

Додуше, то може бити тешко. Неко ко је као дете био жртва сексуалног злостављања, ко је имао родитеље или старатеље који су пружали искривљену слику о мужевности или женствености, или је у раном узрасту био изложен порнографији може имати потешкоће, што је сасвим разумљиво. Генетски, хормонални и психолошки фактори такође могу проузроковати противприродне сексуалне нагоне. Међутим, утешно је знати да наш Створитељ може пружити потребну помоћ и подршку (Псалам 33:20; Јеврејима 4:16).

Допусти Великом Лончару да те обликује

Парче глине мора бити постављено на средину лончарског точка пре него што лончар почне да га обликује. Док се точак окреће, лончар вешто и благо притиска глину прстима како би јој дао жељени облик. Да бисмо се могли обликовати у особу која је пожељна у Божјим очима, морамо бити усмерени на Божја непроменљива начела и законе. Када почнемо да улажемо труд, Бог ће нас с љубављу нежно обликовати путем Библије, свог светог духа и хришћанског братства. Тада почињемо да осећамо и лично доживљавамо Божју бригу.

Наравно, ми морамо стећи поверење у Створитељеву мудрост и бити уверени да он зна шта је најбоље за нас. То уверење се развија путем молитве и марљивог проучавања Библије. Особа која има такав став док се бори с неисправним сексуалним осећањима постаје погодна за обликовање у рукама Створитеља. Прва Петрова 5:6, 7 каже: „Понизите се, дакле, под моћну Божју руку, да вас узвиси у право време; док све своје бриге бацате на њега, јер се он брине за вас.“

Редовним читањем Библије упознајемо се с многим верним Божјим слугама које су се бориле с телесним жељама али никада нису одустале. Ти примери су заиста охрабрујући! Можемо разумети обесхрабрење које је апостол Павле осећао када је узвикнуо: „Јадан сам ти ја човек! Ко ће ме избавити од тела које је подвргнуто овој смрти?“ Па ипак, он је такође указао на главни извор помоћи када је одговорио: „Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ (Римљанима 7:24, 25).

Сила која даје снагу да се променимо

Божји свети дух нам такође може помоћи. Та моћна сила може нам дати снагу да се променимо. Божји дух нам помаже да ’скинемо стару личност‘ и да ’обучемо нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:22-24). Наш небески Отац пун љубави увек је спреман да одговори на искрене молитве за помоћ светог духа да бисмо извршили те промене. Исус нам је обећао да ће Отац „дати светог духа онима који га моле“ (Лука 11:13). Међутим, морамо истрајати у молитви, као што показују његове речи: „Стално молите, и даће вам се“ (Матеј 7:7). То је нарочито важно када се особа труди да држи под контролом снажне сексуалне жеље.

Бог нам такође помаже путем хришћанског братства које се састоји од особа различитог порекла. Пре него што су постали хришћани, неки чланови коринтске скупштине из првог века, били су међу ’мушкарцима који се држе за неприродне сврхе‘ и ’мушкарцима који лежу с мушкарцима‘. Па ипак, они су се променили. Очишћени су Христовом крвљу и постали су прихватљиви у Божјим очима (1. Коринћанима 6:9-11). Данас неки морају предузети сличне промене. У хришћанској скупштини они могу добити подршку која им је потребна да би се изборили с неисправним жељама.

Да ли то значи да ће таква особа, самим тим што је постала хришћанин, аутоматски постати имуна на неприродне жеље или да више неће осећати збуњеност у вези са полном припадношћу? Не мора да значи. Стална примена библијских начела омогућила је некима да воде нормалан живот. Па ипак, ти хришћани често морају свакодневно да воде борбу против неисправних жеља. Они служе Богу упркос томе што имају симболични „трн у телу“ (2. Коринћанима 12:7). Све док су истрајни у борби против штетних нагињања и док поступају праведно, Бог на њих гледа као на верне слуге и они су чисти у његовим очима. Могу се радовати будућности када ће цело човечанство „бити ослобођено од ропства распадљивости и имати славну слободу Божје деце“ (Римљанима 8:21).

У међувремену, сви они који желе да угоде Богу морају се држати његових праведних мерила. Прави хришћани су одлучни да служе Богу, а не да следе своја себична нагињања. Они који се понизно подложе Божјој вољи у свим подручјима живота биће награђени вечном радошћу и срећом (Псалам 128:1; Јован 17:3).

[Истакнути текст на 13. страни]

Када се радило о сексуалности, Бог је људима пружио јасне смернице

[Истакнути текст на 14. страни]

Неки чланови коринтске скупштине из првог века, били су некада међу ’мушкарцима који се држе за неприродне сврхе‘ и ’мушкарцима који лежу с мушкарцима‘. Па ипак, они су се променили

[Слика на 15. страни]

Проучавање Библије помаже нам да се држимо високих моралних мерила