Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Опасности паралелног обављања послова

Паралелно обављање послова — покушај да се у исто време уради више ствари — „може заправо довести до тога да будете мање ефикасни, али и глупљи“, наводи се у новинама The Wall Street Journal. „Покушај да две или три ствари урадите истовремено или у брзом следу може вам одузети више времена него када бисте их обављали једну по једну. Такође, ваша интелектуална способност потребна за обављање сваког посла може бити умањена.“ Међу знаке упозорења спадају краткотрајан губитак памћења (на пример, када заборавите оно што сте управо рекли или урадили), проблеми с пажњом, губитак концентрације, симптоми стреса (као што је отежано дисање) и проблеми при комуницирању с другима. Ефикасност је најмања када обављање послова захтева коришћење истих делова мозга, као када причате преко телефона и истовремено слушате дете које вас дозива из суседне собе. Паралелно обављање послова је посебно опасно у току вожње. Узимање хране или пића, покушај да се нешто дохвати, учешће у живом разговору с неким сапутником или преко телефона, поправљање шминке или чак само подешавање радио-апарата или неког другог уређаја, може вам накратко одвратити пажњу и довести до несреће.

Никада не дрмусајте бебу!

Снажно дрмусање бебе може проузроковати нагли трзај главе услед ког „може доћи до крварења у глави и повећаног притиска у мозгу, проузрокујући његово раздвајање“, каже се у новинама Toronto Star. Мишићи бебе нису потпуно развијени и њено мождано ткиво је врло осетљиво. Услед тога, „дрмусање бебе у трајању од само неколико секунди може јој нанети повреде опасне по живот. У те повреде могу спадати оштећења и отеклине на мозгу, церебрална парализа, ментална ретардираност, успорен развитак, слепило, губитак слуха, парализа и смрт“. Др Џејмс Кинг, педијатар у Дечјој болници Источни Онтарио, испитивао је последице дрмусања беба. Он каже да јавност треба да буде едукована, јер у многим случајевима повреде нису тако лако видљиве те се код бебе може поставити дијагноза грознице или неког вирусног обољења. „Упозорење да бебу никада не треба дрмусати треба истаћи јасно и гласно“, каже др Кинг. „Они који су одскора родитељи треба да знају за то.“

Незаинтересовани за религију

Јапански народ, „док се бори да изађе на крај с тренутно суморним животним приликама, изгледа да се не окреће религији како би пронашао решење“, извештавају новине IHT Asahi Shimbun. На питање: „Да ли сте верник или вас занима религија, односно неко веровање?“, само 13 процената мушкараца и жена одговорило је потврдно, док је 9 процената мушкараца и 10 процената жена рекло да је то „донекле“ случај. „Посебно вреди споменути да мали број жена у 20-им годинама — свега 6 процената њих — показује интересовање за религију“, додају новине. Годишња анкета је открила да у Јапану 77 процената мушкараца и 76 процената жена уопште није заинтересовано за религију нити за било какво веровање. Интерес за религију у Јапану опао је скоро за половину од последње такве анкете која је спроведена 1978. Генерално гледано, они који су рекли да их религија занима у одређеној мери били су старији испитаници, а посебно они који имају преко 60 година.

Веза између депресије и других болести

„Светска здравствена организација предвиђа да ће до 2020. водећи узрок радне неспособности широм света после срчаних болести бити депресија“, наводи се у часопису U.S.News & World Report. Све више се сматра да овај озбиљан здравствени проблем није више „само психичке природе“. Према Филипу Голду, начелнику неуроендокринологије на Националном институту за ментално здравље, „депресија је заправо једино системско обољење које утиче — и то неповољно — на скоро све друге болести“. Она такође може изазвати друге поремећаје, као што су срчане болести и дијабетес. На пример, испитивања показују да срце људи који су депресивни „има мању еластичност и не може у нормалној мери да удовољи различитим потребама тела за крвљу и кисеоником“, наводи се у чланку. Такође, „мозак депресивне особе шаље сигнале да му треба више енергије, што може подстаћи стварање кортизола, а тиме и повећање шећера у крви.“ Такође је уочено да су остеопороза и рак повезани с депресијом. Сада се врше испитивања како би се утврдило да ли лечење депресије може допринети опоравку од тих здравствених поремећаја.

Брак и срце

„Истраживања показују да квалитет брака неке особе може помоћи у процени опоравка након операције срца“, стоји у лондонским новинама The Daily Telegraph. Према др Џејмсу Којну са Универзитета у Пенсилванији, у Сједињеним Државама, срећан брак може подстаћи пацијента да се бори како би се опоравио. С друге стране, „лош брак за пацијента може бити нешто горе него да уопште није у браку“. Др Којн и његов тим су видео-камером снимали препирке које су брачни парови имали у кући и открили да је вероватноћа да срчани болесници који су били нељубазни према свом брачном партнеру умру у наредне четири године скоро двапут већа у односу на оне који су били љубазнији. Др Линда Вејт, професор социологије на Универзитету у Чикагу, закључује да се добар брак може сврстати „у исту категорију као и здрава исхрана, вежбање и уздржавање од пушења“.

Виолинско дрво“ у опасности

„Да би се направило квалитетно гудало за виолину, потребна је посебна врста дрвета. Међутим, тог дрвета има све мање“, запажа се у немачком научном часопису natur & kosmos. Гудало се прави од дрвета под називом Caesalpinia echinata, односно пернамбук. Оно обично расте у приобалним шумама у Бразилу. Међутим, те шуме брзо нестају јер се крче због потреба пољопривреде. Шуме тог дрвета сада прекривају само 4 процента свог првобитног подручја и налазе се на списку угрожених врста. Поред тога, за израду гудала погодан је само средишњи део стабла жуте или црвенобраон боје које је старо 20 или више година. У чланку се наводи да, према речима Томаса Гербета, стручњака за израду гудала, адекватне замене нема, јер „вештачки материјали још увек не поседују тај ниво квалитета“. Произвођачи гудала и музичари сада се све више залажу за очување ’виолинског дрвета‘.

Стара болест која још није нестала

„Према подацима Светске здравствене организације, у свету је током 2002. откривено више од 700 000 нових случајева губе“, извештавају шпанске новине El PPaís. Губа је болест која још од библијских времена изазива страх. Данашњи облик ове болести се може излечити. Заправо, за последњих 20 година, од губе се излечило око 12 милиона људи. Међутим, „још увек не можемо да тврдимо да је губа ствар прошлости“, каже истраживач Џенет Фарел. Здравствене институције и стручњаци још нису успели да искорене ову болест, и непрестано се појављују нови случајеви. Међу главне земље које су још увек погођене губом спадају Бразил, Бурма, Индија, Мадагаскар, Мозамбик и Непал. С обзиром да је недавно дешифрован људски геном, научници се надају да ће пронаћи одговарајућу вакцину.

„Забрињавајућа неравнотежа полова“ у Кини

„Према резултатима петог пописа кинеског становништва, однос рођених дечака и девојчица сада је 116,9 према 100 у корист мушке новорођенчади, у поређењу са односом од 113,8 према 100 из 1990. године“, каже се у часопису China Today. „Обе ове бројке далеко надмашују међународни стандард од 105 према 100, и указују на то да се ионако алармантна неравнотежа полова у Кини погоршава.“ Предвиђа се да у будућности око 50 милиона кинеских мушкараца, када сазру за брак, неће моћи да нађу жену. У чланку се додаје: „Џенг Циџен, директор Института за социологију и демографију покрајине Гуангдонг, цитиран је како каже да ће ова дуготрајна неравнотежа у односу полова новорођенчади негативно утицати на структуру популације, друштва и морала у Кини.“