Пређи на садржај

Пређи на садржај

Борба с поплавама на Кавказу

Борба с поплавама на Кавказу

Борба с поплавама на Кавказу

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ РУСИЈЕ

ПРОШЛЕ године је у северном делу Кавказа, у Русији, за само два дана пало кише колико обично падне за три месеца. Многе реке су се излиле. Чак су и мали потоци постали снажне бујице, односећи све што им се нашло на путу. Насипи су попустили тако да су куће и друге грађевине биле уништене. Одједном, хиљаде становника је остало без крова над главом. Многи који нису успели да довољно брзо изађу из својих домова, настрадали су. Други су беспомоћно стајали гледајући како снажна бујица односи њихове вољене.

У граду Невиномиску, једна породица је покушала да побегне својим трактором. Међутим, водени талас је преврнуо трактор и читава породица је настрадала. Неки су изгубили живот покушавајући да спасу друге. Према званичним подацима, 335 000 људи је било погођено поплавом. Од тог броја, више од 200 је изгубило живот, а многи су нестали.

Десетине хиљада домова је било поплављено. Водовод и канализација су били уништени. Силовита бујица је избацила на површину чак и посмртне остатке преминулих, као и тела животиња које су угинуле од антракса. Штета од поплаве је процењена на неких 16 милијарди рубаља, односно 400 милиона евра.

Ова лепа и плодна земља, која се често спомиње у песмама и поезији, постала је жалостан призор! Међутим, катастрофа није уништила праву љубав према ближњима.

Помоћ је брзо пружена

Испрва није било чисте воде, струје, гаса, а телефонске линије су биле у прекиду. Људи нису могли да ступе у контакт једни с другима. У погођеној области живи преко 3 000 Јеховиних сведока, а од тога више од 700 у Невиномиску и околини. Чим су чули извештај о поплави, Сведоци су формирали посебне одборе за пружање помоћи пострадалима. Ови одбори су били у акцији чак пре него што су стигле државне спасилачке екипе.

У малом граду Орбељановки, који се налази око 60 километара југоисточно од Невиномиска, ниво воде је нагло растао. Осморо људи, укључујући и две Сведокиње, потражило је склониште на врху једног брдашца. Међутим, то су учиниле и ситне животиње и мноштво змија. Зато је тих осморо људи целу ноћ морало да тера змије.

До следећег јутра, локални Сведоци су тражили начин да дођу до те две беспомоћне хришћанске сестре. Коначно, до раног поподнева, пронашли су један мали гумени чамац за спасавање. Међутим, пре него што су спасли сестре, Сведоци су тим малим чамцем на безбедно место превезли једног старијег парализованог човека. Након тога, док су евакуисали сестре на безбедно место, стигао је хеликоптер и покупио остале који су беспомоћно стајали на брдашцу.

Тог дана су Сведоци истим чамцем спасавали и друге људе. Када су их Сведоци питали: „Да ли знате ко смо ми?“, људи су одговарали: „Ви сте сигурно из Министарства за хитне случајеве.“ Били су изненађени када су сазнали да се ради о Сведоцима.

Сведоци из Невиномиска су купили покретну кухињу и припремали топле оброке за пострадале. Нису делили само храну, већ и воду, одећу и лекове. Тимови Сведока добровољаца су такође чистили куће и уклањали наносе из дворишта.

Један брачни пар Сведока из Зеленокумска који има своју фирму, користио је своје возило за транспорт воде, хране и одеће, које су купили у велетрговини. Када су супругу питале познанице за кога је купила те ствари, она је објаснила да је то за сувернике који су погођени поплавом. Подстакнуте њеном брижношћу, и оне су желеле да помогну. Једна пословна жена је поклонила џак тестенине, друга је дала велики пакет сапуна, а трећа шећер.

Помоћ из далека

Пошто су многи Сведоци у Русији желели да знају како могу помоћи у тој ситуацији, основан је један посебан фонд за прикупљање помоћи пострадалима од поплаве. Помоћ су послали чак и добровољци који раде у подружници Јеховиних сведока у Русији, која се налази близу Санкт Петербурга. Неки добровољци су купили нове ствари за пострадале. Једна од њих је објаснила: „Дала сам најбоље ствари које сам имала зато што ја бар имам нешто, али моја браћа и сестре немају ништа.“

Подружница је такође послала писма за око 150 скупштина Јеховиних сведока у Санкт Петербургу и Москви, пружајући упутства како браћа могу приложити новац, храну и одећу. Иако је економска ситуација у Русији неповољна и многи Сведоци у материјалном смислу имају мало, њихови прилози су били великодушни. То је подсећало на поклоне које су сиромашна браћа из Македоније послала својој браћи и сестрама у Јудеји када су ови били у потреби (2. Коринћанима 8:1-4).

Након што су разврстане на главном сабирном месту, поклоњене ствари су натоварене на камионе и транспортоване у погођено подручје. Поред тога, подружница је купила десет тона хране, 500 комплета постељине, средства за хигијену, као и алат и радну одећу за чишћење након катастрофе. Све у свему, шест камиона носивости од по 50 тона, упутило се са залихама помоћи у подручје северног Кавказа.

Сведочанство захваљујући великодушности

Посао који су обавили Сведоци током рашчишћавања погођене области није прошао незапажено. Осмотри случај града Кисловодска, лепог туристичког места у ком има више од 300 Сведока. Они су понудили своју помоћ градској управи и добили су да очисте један део града.

Дана 28. јуна у 8 часова ујутро, око 150 Сведока, укључујући и целе породице, сакупило се за тај посао доневши свој алат. Да би учествовали у чишћењу, неки су узели неплаћено одсуство с посла. Кратко након тога, стигао је један аутомобил и из њега је изашао потпредседник општине. „Ко су ови људи?“, упитао је.

„То су Јеховини сведоци“, добио је одговор. „Дошли су да чисте град након поплаве.“

Изненађен што види толико много људи, потпредседник је рекао: „То је врло похвално! Хвала вам! То је изванредно!“

Касније, мало пре ручка, појавио се аутомобил једне жене из градске управе. Зауставила се, изашла из аутомобила и пришла Сведоцима. „Посматрамо вас како радите, и заиста смо задивљени“, рекла је. „Никада нисмо видели људе који раде попут вас. Урадили сте велики посао!“

Отприлике у исто време, једна старија жена која је била у пролазу, застала је и упитала: „Зашто ови људи тако марљиво раде?“ Када је чула да су то Јеховини сведоци који помажу у чишћењу града, очи су јој засузиле. „Ви сте прави верници“, рекла је. „У невољи се јасно види какав је карактер човека.“ Једна друга жена је рекла: „То што радите је дивно! Тако нешто дуго нисам видела!“

Следећег дана у локалним новинама На ВоДах, Јеховини сведоци су били похваљени речима да су уклонили више од 100 тона муља с градских улица. Градски званичници из Кисловодска написали су Јеховиним сведоцима писмо захвалности у ком се каже: „Ваш непроцењив допринос повратио је граду његову лепоту... Без сумње, ваша највећа награда ће бити речи захвалности бројних посетилаца нашег града.“

Иако је природна катастрофа која је погодила северни део Кавказа проузроковала много штете и недаћа, Јеховини сведоци су били срећни што могу да покажу љубав својим суверницима и ближњима. То им посебно доноси радост зато што знају да такво показивање љубави слави Јехову, нашег Створитеља.

[Мапе на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Црно море

КАВКАЗ

Невиномиск

Орбељановка

Зеленокумск

Кисловодск

Каспијско море

[Извор]

Глобус: Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слика на 17. страни]

Сведоци су купили ову покретну кухињу и припремали оброке за пострадале

[Слика на 17. страни]

Ова Сведокиња је користила породично возило за транспорт хране и других потрепштина

[Слика на 18. страни]

Званичници Кисловодска су похвалили Сведоке за помоћ коју су пружили у чишћењу града