Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад микроби више не буду узрочници болести

Кад микроби више не буду узрочници болести

Кад микроби више не буду узрочници болести

МИКРОБИ, то јест микроорганизми, неопходни су за живот. Они у знатној мери улазе у састав земљиног тла и нашег тела. Као што се наводи у оквиру на 7. страни „Врсте микроба“, „бактерија у нашем телу има на билионе“. Већина њих су корисне, заправо, преко потребне да би човек био здрав. Премда свега релативно мали број њих изазива болести, можемо бити сигурни да на крају такви микроби неће представљати опасност.

Пре него што испитамо на који ће начин бити онемогућено свако штетно дејство микроба, погледајмо какви се напори тренутно улажу да би се сузбиле болести које они изазивају. Прочитајте пропратни оквир „Шта можете учинити“ и затим размотрите шта медицински стручњаци предузимају да би надвладали отпорне микробе.

Глобална стратегија

Др Гро Харлем Брантлан, бивши генерални директор Светске здравствене организације (СЗО), објаснила је какви се напори улажу у том правцу. Она је у Извештају о заразним болестима за 2000, под насловом „Савладавање отпорних микроба“, истакла потребу за тим да се осмисли „глобална стратегија како би се савладала отпорност“ микроба. Такође је говорила о „удруживању напора свих здравствених установа“ и истакла следеће: „У могућности смо да кренемо у велику битку против заразних болести.“

СЗО је 2001. званично изнела „Глобалну стратегију за савладавање отпорних микроба“. У овом документу је изложен план који је упућен здравственим установама и људима уопште, о томе „шта треба урадити и како то урадити“. Та стратегија укључује едукацију људи како би се заштитили од болести, као и пружање упутстава о томе како да користе антибиотике и друга антимикробна средства када добију неку инфекцију.

Осим тога, здравствени радници — лекари, медицинске сестре, као и други који раде у болницама и старачким домовима — били су подстакнути да предузму боље мере предострожности како би се избегло ширење инфекција. Нажалост, испитивања показују да многи здравствени радници и даље пропуштају да перу руке или да мењају рукавице после прегледа сваког пацијента.

Осим тога, истраживања су открила да лекари преписују антибиотике и када за то нема потребе. Један разлог је тај што људи инсистирају да им лекар препише антибиотик како би се што брже излечили. Лекари удовољавају тој молби просто зато да би угодили пацијентима. Они често не издвоје време да информишу своје пацијенте, нити располажу потребним средствима да би се утврдило о којој врсти микроба је реч. Такође, можда преписују новије, премда скупље, антибиотике са широким спектром дејства. То такође чини да проблем с микробима отпорним на лекове буде још већи.

Програм Глобалне стратегије СЗО односи се и на болнице, системе здравства, прехрамбене произвођаче, фармацеутске компаније и на законодавство. Овај програм подстиче све њих на сарадњу како би се изборили с глобалном претњом микроба отпорних на лекове. Али, да ли ће овај програм бити успешан?

Препреке на путу ка успеху

Глобална стратегија СЗО указала је на главну препреку у решавању здравствених проблема. То је тежња за профитом, то јест новцем. Библија каже да је љубав према новцу узрок „свих штетних ствари“ (1. Тимотеју 6:9, 10). СЗО каже: „Потребно је такође узети у обзир однос с фармацеутском индустријом, спровести одговарајућу контролу понуде фармацеутских производа болничком особљу, као и надгледати образовне програме за здравствене раднике, што финансира фармацеутска индустрија.“

Фармацеутске компаније су најпре нападно презентовале своје производе лекарима. Сада их путем телевизијских реклама на исти начин пропагирају директно јавности. То очигледно доприноси прекомерној употреби лекова, што је пак главни фактор у ширењу микроба отпорних на лекове.

У Глобалној стратегији СЗО, у поглављу које говори о употреби антимикробних средстава при узгоју стоке, наводи се: „У неким земљама ветеринари од продаје лекова зараде чак 40% своје плате или више. Зато и не постоји мотивација да се ограничи употреба антимикробних средстава.“ Као што је то добро потврђено, отпорни микроби настају и шире се због прекомерне употребе антибиотика.

Заправо, производња антибиотика је запањујуће велика. Само се у Сједињеним Државама годишње произведе 20 хиљада тона! За потребе људи се издваја само око половину укупне светске производње. Остатак се користи за прскање усева или се даје стоци. Антибиотици се обично мешају са сточном храном јер се тиме подстиче раст стоке која се користи у људској исхрани.

Улога влада

Значајне су следеће речи које се налазе у Резимеу Глобалне стратегије СЗО: „Одговорност за спровођење ове стратегије у дело, у великој мери лежи на свакој земљи појединачно. Кључну улогу у томе имају владе.“

Додуше, многе владе већ примењују програме за борбу против отпорних микроба, и при том су нагласиле важност сарадње унутар земље, али и изван ње. Ови програми обухватају пажљивије вођење евиденције о коришћењу антимикробних средстава, као и о отпорним микробима, боље спречавање заразе, адекватну употребу антимикробних средстава у медицини и пољопривреди, испитивања како би се разумела отпорност микроба на лекове и добијање нових лекова. Извештај СЗО о заразним болестима за 2000. није оптимистичан. Зашто?

У њему се указује на „недостатак политичке воље влада, чији приоритет није здравље људи“. У њему још стоји: „Болести — а тиме и отпорни микроби — умножавају се тамо где су грађански немири, сиромаштво, масовно исељавање и све загађенија животна средина, пошто је велики број људи изложен заразним болестима.“ Нажалост, баш те проблеме људске владавине никада нису могле да реше.

Међутим, Библија говори о једној владавини која не само што ће решити проблеме који узрокују болести, већ ће потпуно уклонити и саме болести. Можда мислите да ће неки микроби увек изазивати болести, али постоје чврсти разлози да се то у будућности неће догађати.

Микроби више неће бити узрочници болести

Библијски пророк Исаија је пре много година указао на једну владавину из надљудског извора и означио је њеног владара. Запазите како гласи то пророчанство: „Јер се роди дете, син се нама даде, и власт ће да буде на рамену његовом; назваће се: Дивни саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мира“ (Исаија 9:6, курзив наш).

Ко је то дете, то јест кнез, који ће примити власт? Погледајте како се на њега указивало чак и пре него што се родио. Анђео Гаврило је рекао девици Марији: „Ево, затруднећеш и родићеш сина, и треба да му даш име Исус. Он ће бити велики... и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:31-33).

Када је Исус достигао физичку зрелост, доказао је да је он заиста обећани Владар Божјег Краљевства. Не само што је по земљи објављивао „добру вест о краљевству“ већ је показао и да има моћ да отклони све болести. Библијски извештај каже да му је ’пришао силан народ, доводећи са собом хроме, сакате, слепе, неме и многе друге, те их такорећи бацише пред његове ноге, а он их излечи; тако да народ беше задивљен видевши да неми говоре, хроми ходају и слепи виде‘ (Матеј 9:35; 15:30, 31).

Заиста, Исус је лечио све врсте болести и немоћи. Чак је и неколико људи који су умрли вратио у живот! (Лука 7:11-17; 8:49-56; Јован 11:38-44). Истина, они који су били излечени и чак ускрснути, на крају су умрли. Ипак, Исусова чуда показују шта ће он у будућности учинити за људе који буду живели на земљи под владавином Краљевства. Библија обећава да у то време „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24ДК; Откривење 21:3, 4).

Као што смо сви тога и те како свесни, понекад и болно, данас је свако подложан болести и смрти. Микроби код милиона људи изазивају болести које се често завршавају смрћу. Међутим, људско тело је створено на тако чудесан начин да се неки питају како човек уопште може да се разболи. Лекар Луис Томас је писао о веома важној улози бактерија и запазио да је болест „попут неког несрећног случаја“. Он је рекао: „Изгледа да одбрамбени систем оболеле особе има неки посебан недостатак.“

Заиста, они који имају јак имунолошки систем, ретко, а можда и никад не оболе од неке заразне болести. Па ипак, људи на крају остаре и умру. Према Библији, недостатак одговоран за болест и смрт јесте грех који су људи наследили од првог човека, Адама, који је у почетку био савршен. „Преко једног човека [је] у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“, објашњава Библија (Римљанима 5:12).

Међутим, да би човечанство ослободио од последица греха, Бог је послао свог Сина на земљу да положи свој савршени живот као откупнину (Матеј 20:28). Библија каже: „Плата коју даје грех [јесте] смрт, а дар који даје Бог је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23; 1. Јованова 5:11). Под владавином Божјег Краљевства, видеће се резултати Христове откупне жртве. Тада микроби, па и они који сада изазивају болести, више никоме неће бити претња.

Зар стога није разумно сазнати нешто више о Божјем Краљевству о ком Библија говори, које ће решити проблеме човечанства? Јеховиним сведоцима би било веома драго да вам у томе помогну.

[Оквир на 9. страни]

Шта можете учинити

Шта можете учинити како бисте се заштитили од отпорних микроба? Светска здравствена организација пружа неке савете. Пре свега, износи неке мере предострожности којима се може умањити ризик од добијања болести и спречити ширење инфекције. Затим објашњава како људи могу на још бољи начин користити антимикробна средства.

Наравно, најбољи начин да се умањи ризик од добијања болести и спречи ширење инфекције јесте да се учини све што је могуће да би се сачувало здравље. Шта можете урадити како бисте се заштитили од болести?

Како се заштитити од болести

1. Дајте све од себе да се придржавате следећа три савета: исправно се храните, редовно се бавите физичком активношћу и довољно се одмарајте.

2. Одржавајте личну хигијену. Здравствени стручњаци истичу да је прање руку најефикаснији начин да се заштитите од болести и спречите ширење инфекције.

3. Засигурајте да је храна коју једете ви и ваша породица исправна. Посебно настојте да вам руке буду чисте док припремате храну, а такође и површина на којој то радите. Осим тога, перите руке и храну чистом водом. Пошто се микроби умножавају у храни, добро скувајте месо. Храну складиштите на одговарајућим местима и чувајте је у фрижидеру.

4. У земљама где летећи инсекти преносе озбиљне болести, настојте да ноћу и рано ујутру мање времена проводите напољу пошто су тада ови инсекти најактивнији. Такође, редовно користите заштитне мреже.

5. Вакцинисање може помоћи вашем имунолошком систему да се избори с неким микробима који су уобичајени у подручју где живите.

Коришћење антимикробних средстава

1. Пре него што купите или узмете неки антибиотик или други антимикробни медикамент, посаветујте се с неким медицинским стручњаком. Избегавајте узимање лекова који се могу купити без рецепта, јер од тога често више користи имају продавци него ви.

2. Немојте инсистирати на томе да вам доктор препише антибиотик. Уколико тако радите, он ће вам га можда преписати само зато што се плаши да вас не изгуби као пацијента. На пример, прехладу изазивају вируси и зато се она не лечи антибиотицима. Уколико узимате антибиотике када имате неки вирус, то може спречити дејство корисних бактерија, и тако омогућити отпорним микробима да се множе.

3. Немојте тражити најновији лек, јер то можда није најбољи лек за вас, и можете се изложити непотребном трошку.

4. Информишите се о сваком леку из поузданог извора. За шта се он користи? Који су могући нежељени ефекти? Какво је узајамно дејство са осталим лековима? Који су други разлози због којих би било опасно користити га?

5. Уколико је неки антибиотик стварно одговарајућ, углавном се саветује да испијете целу дозу која вам је преписана, чак и ако се осећате боље пре него што сте је потрошили. Последњи део преписане дозе засигурава да се инфекција повукла.

[Слика на 10. страни]

Под Божјом праведном владавином, људи ће уживати у животу ког неће кварити ниједна болест проузрокована микробима