Пређи на садржај

Пређи на садржај

Највеће семе на свету

Највеће семе на свету

Највеће семе на свету

Када је пре много година једно необично велико семе допловило до обала Малдивских острва и Индонезије, заголицало је машту људи. Кружиле су различите приче о његовом пореклу. Неки су мислили да потиче са дрвета које расте под водом. Зато су га назвали coco-de-mer или морски кокосов орах. Било је чак и оних који су веровали да је то забрањени плод који је Адам јео у Еденском врту. Међутим, права истина је коначно откривена средином 18. века. То мистериозно семе је потицало са једне врсте палме која расте само на Сејшелима — малој групи острва у Индијском океану.

Највише сејшелских кокосових палми расте у Вале де Меу, на острву Прален. Ове палме могу достићи висину и до 30 метара, а процењује се да живе неколико стотина година. Једна занимљивост везана за сејшелску палму је то да је она дводомна, што значи да постоји мушко и женско дрвеће. Да би женско дрво произвело плод, треба да буде опрашено поленом с мушког дрвета ове палме. Стога, мора постојати одрасло дрвеће оба пола да би врста опстала у дивљини.

Плод са женског дрвета сејшелске кокосове палме заиста је јединствен. На дрвету изгледа као огромно, зелено срце. Али, у њему се налази велико семе с два извијена дела које може бити тешко и до 20 килограма. У неким плодовима се може наћи и више од једног семена. Зато не изненађује што је сејшелска кокосова палма доспела у Гинисову књигу рекорда као дрво са највећим семеном на свету.

Док испод дрвета гледа гроздове с плодовима који подсећају на велико обло камење, посматрач је задивљен таквим чудом стварања. Али, због тога се може наћи у прилично незавидној ситуацији. Ти гроздови могу бити тешки и до 180 килограма. Право је чудо што нема извештаја о томе да је плод који је отпао икада повредио некога. Ипак, по веома олујном времену није баш мудро посетити Вале де Ме. Најбоље је дивити се овом необичном плоду када је време мирно.