Пређи на садржај

Пређи на садржај

Златан дар са далеког севера

Златан дар са далеког севера

Златан дар са далеког севера

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШВЕДСКЕ

„Шта је специфично за нашу земљу што бисмо могли да понесемо као дар?“, питали смо се моја супруга и ја док смо се спремали да кренемо из Шведске у посету пријатељима у Енглеској. Одлучили смо се за домаћи нордијски џем од лососових бобица. Пошто смо желели да наши домаћини сазнају нешто више о тим бобицама, на теглу смо ставили етикету са занимљивим информацијама темељеним углавном на ономе што смо запазили, као и на неким приручницима. Ево шта смо сазнали.

Шта су лососове бобице?

Лососова бобица, на латинском Rubus Chamaemorus, плод је биљке која је нижа од 30 центиметара. На свакој биљци расте само један бели цвет и једна бобица. Пре него што сазри, бобица је црвена и тврда, али док сазрева, она поприма златножуту боју, то јест боју ћилибара и постаје мека и сочна. На енглеском се назива cloudberry (cloud — облак; berry — бобица), вероватно због тога што у северној Енглеској ове биљке расту на планинама које су покривене облацима. Такође се могу наћи и у влажним подручјима, углавном у тундрама и мочварама широм јужног Арктика. У Шведској обично сазревају у августу, док се приближава нордијска јесен.

Злато из мочвара

Вековима су Лапонци, становници далеког севера, сакупљали лососове бобице за зиму. Оне су богате витамином Ц и другим витаминима, а пошто садрже природни конзерванс, џем направљен од њих може да стоји годинама ако се држи на хладном месту. Пошто су се рани досељеници хранили углавном месом и рибом, лососове бобице су постале важна витаминска допуна исхрани. Зато није ни чудо што су назване „злато из мочвара“!

Данас се велике количине лососових бобица сакупљају да би се испоручиле супермаркетима и фабрикама. На пример, годишње се у Шведској у просеку прода преко хиљаду тона лососових бобица — а све оне се беру ручно! Марљиви берачи, најчешће ђаци на распусту, могу тако зарадити леп џепарац. Финци су чак одали почаст овом плоду тиме што су га ставили на свој новчић од два евра!

Укусан доживљај

Лососове бобице су освежавајуће, слатко-киселкастог укуса. У већим европским и америчким градовима у продавницама деликатеса може се купити џем или слатко, као и ликер од ових бобица. Парфе сладолед од лососових бобица често се служи као десерт на годишњој гала вечери која се приређује за добитнике Нобелове награде у Стокхолму, у Шведској. У ексклузивним ресторанима врућ џем се користи као прелив за сладолед од ваниле. Поред тога, он даје одличан укус шведском колачу са сиром или прженом сиру камамбер, а такође је и веома укусан фил за пецива. Златножути ликер се прави у Финској, а однедавно се у шведским продавницама може купити и вино од ових бобица.

Ако некад будете путовали тамо где расту лососове бобице, уберите их и уживајте у њиховом укусу док их једете свеже, или ако више волите посуте прах шећером и с пуно шлага. Видећете да су заиста злата вредне, што вас може подстаћи да захвалите Створитељу за овај изврстан дар.