Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нафта — да ли ће нестати?

Нафта — да ли ће нестати?

Нафта — да ли ће нестати?

„Без [енергије] индустрија не може функционисати... Не би се могли правити аутомобили, камиони, возови, бродови или авиони... Без енергије, домови би били хладни и мрачни, а храна се не би могла припремити... Без извора̂ енергије буквално бисмо се вратили у камено доба“ (Америчко геолошко испитивање светских резерви нафте 2000).

ЕКСПЕРТИ за енергетику износе теорију да ће резерве нафте на крају бити исцрпљене. Неки процењују да ће светске резерве нафте трајати још 63 до 95 година. У међувремену се експлоатишу други извори енергије, од којих се неки користе деценијама. Међу изворима енергије који се могу обнављати — или брзо надопунити — налазе се следећи: соларна енергија, енергија ветра, таласа, хидроелектрична енергија и термална енергија океана. Међутим, главни проблем и даље представља производња и дистрибуција енергије из тих извора.

Могућност да се извори енергије који се не могу обновити исцрпе и да се људи тек онда окрену изворима који се обнављају не изгледа нимало весело. Нафтне компаније су процениле колико ће трајати резерве нафте и спремне су да то ограничено време искористе. Нажалост, све указује на то да треба очекивати да ће исто толико трајати и проблеми које нафта проузрокује, наиме, друштвени проблеми и проблеми који се тичу животне околине. Сувишно је рећи да нафта сама по себи није узрок ових проблема. Узрок је човекова похлепа и жудња за моћи која је нафти донела лошу репутацију.

На срећу, будућност нафте — као и свих других извора енергије — није у људским рукама. Она је у рукама Створитеља земље и Онога који се брине о њој, Јехове Бога, који је обећао да ће ускоро бити решени сви друштвени и еколошки проблеми, а који су последица коришћења и злоупотребе земљиних богатстава (Откривење 4:11). Као што Библија каже, близу је време када ће Бог ’уништити оне који уништавају земљу‘. Праведна владавина од Бога успоставиће „ново небо и нову земљу“, један свет без себичног искоришћавања и неправде, свет у ком ће се земљина богатства користити несебично на добробит свих послушних људи (Откривење 11:18; 21:1-4).

[Слике на 12. страни]

Алтернативни извори енергије укључују соларне плоче и турбине за ветар