Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Аутомобил који као гориво користи смеће

Један пољопривредник из Финске поседује аутомобил који као погонско гориво користи гас ког ослобађа смеће приликом распадања. У финском часопису Suomen luonto извештава се да „тај аутомобил покреће биогас ког ослобађа смеће које је очишћено и херметички затворено у биогасном реактору који се налази на имању власника тог аутомобила“. Биогас је данас најчистије гориво које се користи за погон возила и уопште није штетан по животну средину зато што се може произвести приликом рециклаже смећа. Штавише, један од нуспроизвода који настаје приликом производње биогаса јесте квалитетно вештачко ђубриво. Аутомобили који су конструисани да као погонско гориво користе природни гас — а којих широм света има око два милиона — могу користити и биогас. У Шведској, многи градски аутобуси иду на биогас који се, поред осталих врста горива, већ може наћи на неким бензинским пумпама. У горе поменутим новинама запажена је још једна предност биогаса: „Он је много јефтинији од бензина и дизела.“

Како мрави преживе поплаву

Шта мрави раде кад пада киша? Премда не живе све врсте мрава под земљом, каже се у новинама The New York Times, неке од оних које живе примењују изванредне технике за преживљавање поплава. Стручњаци који проучавају мраве, др Едвард Вилсон и Берт Холдоблер објашњавају да неке врсте мрава из тропских шума „реагују чим испред улаза у мравињак падне једна једина кап кише тако што трче по њему оглашавајући узбуну, и обично изађу на споредне излазе. Они помоћу мириса усмеравају друге мраве до безбедних пролаза, а понекад све до излаза из мравињака“. За мање од 30 секунди могу да мобилишу највећи део колоније. Према новинама The Times, у југозападном делу Сједињених Држава и на северу Јужне Америке врста мрава из рода Solenopsis „излази из мравињака на земљу, формира велику групу у којој су одрасли мрави, матица и њено легло и плута по надолазећој води. Многи преживе... Та група се на крају закачи за траву или жбуње и када се вода повуче преживели се врате у гнездо“.

Претерано пијење алкохола односи данак

Лондонске новине The Independent извештавају да је „због тога што жене и млади претерано конзумирају алкохол у Британији дошло до огромног пораста броја смртних случајева изазваних алкохолом. У протеклих 20 година смртност изазвана претераним конзумирањем алкохола се удвостручила, углавном због хроничног обољења јетре и цирозе“. Надаље, жртве су све млађе. „Пре једну деценију, горња старосна граница мушкараца и жена који су умирали услед претераног конзумирања алкохола била је око седамдесет и нешто година. Најновији подаци за период између 1998. и 2000. показују да се та граница спустила на касне педесете“, каже се у овом извештају. Међутим, у последице злоупотребе алкохола не убрајају се само болести. Дневни лист Le Monde извештава да је у Француској „алкохол по свему судећи одговоран за 10 до 20 посто незгода на послу“. Надаље, у саобраћајним несрећама које изазову возачи под утицајем алкохола, у Француској годишње страда 2 700 људи, док 24 000 њих буде повређено. Осим тога, алкохол је одговоран за око 30 посто свих насилних дела. Злоупотреба алкохола представља и велико финансијско бреме. Новине Le Monde процењују да је 1996. године злоупотреба алкохола у Француској довела до губитка од 17, 6 милијарди евра.

Стрес и болест

Холандска организација за научна истраживања известила је о једној студији којом је у Холандији било обухваћено више од 8 000 запослених. У том извештају стоји: „Стрес на послу и умор повећавају опасност од појаве акутних инфекција као што су назеб, болести сличне грипу и гастроентеритис... Овом студијом је утврђено да људи који имају захтевна радна места у 20 посто случајева чешће оболевају од назеба од људи који не раде на тако захтевним радним местима.“ Други фактори за које је установљено да повећавају опасност од инфекција јесу ноћни рад и несигурност коју доноси реорганизација фирме. „Људи који раде у сменама у већој су опасности да добију инфекцију од људи који раде искључиво дању“, каже се у горе наведеном извештају.

Деца и певање

Певање је „важан начин испољавања емоција који поспешује развој личности код детета“, написао је за немачки часопис о здрављу Gesundheit др Михаел Фукс, специјалиста за ухо, грло и нос са Универзитета у Лајпцигу. Међутим, Фукс је са жаљењем приметио да су се „вокалне способности деце очигледно погоршале у последњих 20 година. И њихови гласови су се изменили“. Фукс као разлог наводи две ствари. Прво, „деца данас мање певају код куће. Док су породице некада често проводиле слободно време певајући и свирајући, данас заједно седе пред телевизором и у музици уживају само као пасивни посматрачи“. Друго, чак и када певају, деца покушавају да имитирају промукле гласове рок и поп певача. Фукс пише: „Када покушавају да имитирају те звезде, деца превише напрежу своје говорне органе.“ То може довести до затезања мишића грла и врата. Таква затегнутост може изазвати појаву чворића на њиховим гласним жицама, због чега глас звучи још лошије.

Безбедни камини

„Ватра у камину или у пећи на дрва може бити извор загађености, како у кући тако и ван ње. Осим тога, она може бити и потенцијални узрочник пожара“, истиче UC Berkeley Wellness Letter. Да би се помогло људима да не дођу у опасност од пожара као и да избегну здравствене проблеме који су често повезани са загађењем проузрокованим оваквим начином грејања, Wellness Letter препоручује следеће:

● „Одржавајте димњак у исправном стању... чистите га и поправљајте.“

● „Размотрите могућност постављања детектора за угљен-моноксид... нарочито уколико у просторијама не циркулише ваздух.“

● „Заложите мању ватру, а не прејаку услед које настаје велики дим.“

● „Користите сува дрва која су ускладиштена најмање шест месеци. Од тврдих врста дрвета ватра је боља и дуже траје.“

● „Отворите прозор неколико центиметара да би циркулисао ваздух.“

● „Проверите да ли вам је пећ на дрва добро постављена, то јест да ли је удаљена најмање један метар од зидова и намештаја који су запаљиви.“ Користите „неку заштитну плочу како бисте заштитили под од топлоте“.

● „Немојте стављати у ватру дрвене предмете који могу бити опасни када се запале, затим шперплочу, иверицу, обојено или лаковано дрво, папир у боји или пластику. Све ово може да изазове отровне гасове.“

● „Поставите заштитно стакло испред отворене ватре.“

Зима и витамин Д

Витамин Д је неопходан за апсорпцију калцијума како би овај минерал одиграо своју улогу у изградњи костију и јачању скелета да не би дошло до прелома“, објашњава Tufts University Health & Nutrition Letter. „Уопштено говорећи, 90 посто витамина Д који се налази у нашем организму ствара се у кожи након излагања сунчевој светлости. Али, током зимских месеци, сунчева светлост у северним климатским областима није толико јака да би изазвала синтезу витамина Д. Што је још горе, тешко да ико од људи у средњим или у позним годинама узима и 10 посто витамина Д путем исхране.“ Стога, Амерички национални институт за здравље препоручује да особе које имају преко 50 година и живе у северним климатским областима, током зиме треба да уносе више витамина Д путем исхране. Таква исхрана треба да укључује маснију рибу, рибље уље или узимање препарата витамина Д, премда се дневно не сме узети више од 2 000 међународних јединица, или 50 микрограма.

Малолетне пијанице у Јужној Африци

„Јужноафриканци би могли постати нација пијаница, пошто деца већ у веома раном узрасту почињу да користе алкохол“, упозоравају новине The Star које излазе у Јоханесбургу. Извештава се да у неким школама деца од само девет година долазе на наставу јако мамурна од пића, и та злоупотреба алкохола постаје све гора. Откуда тај проблем? Као један од разлога, полиција наводи „рекламне кампање путем којих се презентује известан начин живота који је привлачан тинејџерима“. Други разлози који се наводе у овом часопису јесу лак приступ алкохолу, попустљив став друштва, дозвола од родитеља као и слобода и новац које деца имају. „Такође деца су остављена без родитељског надзора и недостаје им поштовање према ауторитету — што у основи значи потпуни колапс друштвеног уређења“, каже један психолог.