Пређи на садржај

Пређи на садржај

Праг — посетите наш историјски драгуљ

Праг — посетите наш историјски драгуљ

Праг — посетите наш историјски драгуљ

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЧЕШКЕ

ДА ЛИ бисте желели да посетите град који постоји више од хиљаду година — град богате архитектуре са грађевинама на којима се могу видети различити стилови — романски из 10. века, затим готски, ренесансни, барокни, рококо, класични, неокласични, и Art Nouveau, стил који је настао почетком 20. века? Онда посетите с нама Праг, драгуљ Средње Европе. Пошто чешки језик није баш једноставан, понесите неки приручник који ће вам помоћи да се снађете у свакој прилици. Али, пре свега, где је Праг?

Ако погледате карту Европе, видећете да се Праг налази око 750 километара северно од Београда. Јужно и источно од Прага налазе се Беч (Аустрија) и Будимпешта (Мађарска), који су од њега удаљени свега неколико сати вожње колима.

Праг лежи на реци Влтави. Да бисмо га лакше упознали, поделићемо његов централни део на пет делова. (Видите карту на 23. страни.) Први део се налази на западној обали реке, високо на брду. Овде ћете видети прашки замак и Храдчане, градић који је настао поред замка, око 1320. године. Унутар зидина замка налази се велика готска катедрала св. Вита, чија је градња започела 1344, али је довршена тек 1929. године. У њој се чува крунски накит, а ту је такође и гроб кнеза Вацлава I. Да бисте дошли до замка, можете користити јавни превоз или пешачити. Пут је веома стрм, зато је најбоље да носите удобне ципеле! Док се налазите у области замка, не пропустите да завирите у продавнице сувенира и да погледате необичне минијатурне куће у Златној улици (чешки Zlatá Ulička). Те куће су саграђене крајем 16. века за чуваре замка. Касније, у 17. веку, у њих су се уселили златари. Одатле потиче назив улице.

Јужно од замка налази се четврт Malá Strana. У једном водичу пише: „У овој четврти се налазе многе раскошне барокне палате и старе куће с натписима који привлаче пажњу.“ Праг је познат као град стотину црквених торњева, иако их у ствари има много више, што нас подсећа на време када је религија имала снажан утицај на чешки народ. У овој малој четврти, налазе се многе цркве које су сада, у посткомунистичко доба, веома слабо посећене. Једна од најпознатијих је црква св. Николе. Грађена је од 1703. до 1761. године. Пројектовала су је двојица архитеката, отац и син, али изградња је трајала толико дуго да ниједан од њих није доживео да је види након што је завршена.

На другој страни Влтаве

Постоји барем седам мостова преко Влтаве којима се стиже у источни део Прага. Најчувенији је Карлов мост (Karluv Most), намењен искључиво пешацима. Да бисте заиста осетили прави дух Прага, морате прећи преко овог 520 метара дугачког моста. Предлажемо да то учините и рано ујутро и увече. Вредно је труда, јер различита јутарња и вечерња светлост на посебан начин утиче на изглед моста и околине.

Овај мост повезује четврт Malá Strana на левој обали реке са Старим градом на источној, десној обали. Карлов мост врви од туриста, уличних забављача и продаваца, а све то доприноси опуштеној, ведрој атмосфери. Вероватно ћете чути и неке од изузетно добрих чешких џез бендова како свирају познате мелодије. Они продају и компакт дискове и касете са својом музиком. На другим местима можете видети студенте који покушавају да зараде нешто новца продајом предивних порцеланских минијатура најчувенијих грађевина које се налазе на Староградском тргу. Тако се у вашем ормарићу са сувенирима може наћи скоро комплетна реконструкција трга, са чувеним астрономским сатом!

Сада обратите пажњу на многобројне статуе католичких светаца које се налазе са обе стране моста. Оне говоре много о чешкој религиозној историји. Потичу из различитих периода — статуа Јана Непомука постављена је 1683, а Ћирила и Методија 1938. године. Међутим, за многе изучаваоце Библије, најупечатљивија је статуа Христа из 1629. године. Шта њу чини тако посебном?

Око ове статуе налази се позлаћени натпис на хебрејском који садржи тетраграм, четири хебрејска слова. Она представљају Божје име, Јехова, које се у Хебрејским списима појављује скоро 7 000 пута.

Стари град ће вас заиста изненадити

Кад пређете преко Карловог моста, обратите пажњу на скулптуру водомара на источној фасади староградске куле испод које ћете проћи. Та птица је била омиљени лични симбол краља Вацлава IV. На крају стижете у Стари град, где ћете пожелети да фотографишете све што видите! Ово подручје с предивним грађевинама прави је рај за очи. Ако наставите право идући од моста, стићи ћете у Карлову улицу (Karlova), која води до лавиринта уских, кривудавих уличица с мноштвом малих радњи пуних купаца. Обратите пажњу на различите стилове ренесансе и барока који вас окружују.

Док шетате и дивите се ономе што видите, изненада ћете се наћи на Староградском тргу. Можда ћете најпре приметити мноштво људи који нетремице гледају у један часовник, нарочито ако ускоро треба да откуца пуни сат. То је фасцинантан астрономски сат који се налази на Старој скупштини града. Али, немојте очекивати астрономску тачност. Сат потиче из доба када су људи веровали да се Земља налази у центру свемира и да Сунце и звезде круже око ње. Упркос томе, то је ремек-дело часовничарства и технике. a (Видите оквир на овој страни.)

Приближавамо се Староградском тргу чије прекрасне грађевине и разнолика архитектура напросто одузимају дах. Трг је толико простран да на њему чак и мноштво људи изгледа мало. Постоји много тога што треба видети. Немојте журити и користите свој водич да бисте сазнали нешто о знаменитостима које гледате. Огромна црква у даљини, с две куле и многим звоницима позната је као Тин црква и потиче из 1365. године. На овом изузетном тргу налазе се многе величанствене грађевине, попут Гоз-Кински палате саграђене у рококо стилу, али немамо довољно простора да бисмо их подробније описали.

У централном делу трга налази се импозантан споменик чешком религиозном реформатору Јану Хусу (1372-1415). Иако је био католички свештеник, изазвао је гнев цркве јер се усудио да разоткрије корумпираност свештенства и да их оптужи због продаје опроштајница греха. Иако му је загарантована безбедност ако буде присуствовао Сабору у Констанцу да би објаснио своје ставове, Хус је осуђен као јеретик и спаљен је на стубу.

Јеврејска историја Прага

Четврти део, који обавезно треба посетити јесте Јеврејска четврт, на чешком Josefov. Име је добила 1784. године, по Јосефу II, у време када се дискриминација Јевреја смањила. Једна од атракција ове четврти је синагога. Пошто је изграђена око 1270, то је најстарија синагога у Европи која се још увек користи. То је такође једна од најранијих готских грађевина која се може видети у Прагу. Можете ући у синагогу и, ако пажљиво разгледате, пронаћи ћете место на којем је написано Божје име на хебрејском, али немојте ништа фотографисати. У синагогама то није дозвољено и ако не будете поштовали забрану, чувар ће вас можда убрзо отпратити до излаза.

Недалеко од синагоге налази се старо јеврејско гробље. Можете бацити поглед кроз капију и видети хиљаде надгробних споменика с натписима на хебрејском. У близини је и јеврејска градска кућа на којој су два часовника — на једном су римски бројеви, а на другом хебрејска слова.

Оближња Пинкас синагога „сада служи као споменик који подсећа на 77 297 чешких и моравских Јевреја који су умрли у нацистичким гасним коморама“. Њихова имена, као и имена 36 000 Јевреја из Прага исписана су на унутрашњим зидовима (Prague Art and History).

Древни „Нови град“

Последњи део који ћемо посетити је Нови град (Nové Mĕsto). Иако носи то име, овај део града је у ствари основао Карло IV 1348. да би служио као место где се продају коњи. Његово најупечатљивије обележје је Вацлавов трг, који је описан као „потрошачки центар данашњег Прага“. Ту се може видети неколико примера Art Nouveau стила, као што је фасада дивног хотела Европа, али највише пажње привлачи статуа Вацлава на коњу, постављена 1912. године.

Посета Прагу не би била потпуна ако не бисмо споменули његово културно наслеђе, посебно на пољу музике. Зато, немојте пропустити да посетите Народно позориште и оперу. Милиони љубитеља класичне музике већ су слушали „Симфонију из новог света“ коју је написао Антоњин Дворжак. Дворжаков музеј се налази у једној црвено-окер барокној вили. „Оцем чешке музике“ назван је Беджих Сметана, „композитор са искреним чешким срцем“, како га је описао Франц Лист. Сметана је нарочито познат по свом циклусу симфонијских поема „Má Vlast“ (Моја домовина) и једној од тих поема названој Влтава, што је музички опис реке која протиче кроз Праг. Музеј посвећен Беджиху Сметани налази се на обали Старог града.

У Прагу има још много тога што треба видети и у чему се може уживати! Али, морате се лично уверити. Дођите и упознајте се с његовом хиљадугодишњом историјом и културом.

[Фуснота]

[Оквир⁄Слика на 23. страни]

Астрономски сат

Овај сат се састоји од три дела. Када треба да откуца пун сат, отварају се два прозора на горњем делу и појављује се 12 апостола у поворци. Занимљиво је то што су Јуда Искариотски и Јаков, Алфејев син, замењени Павлом и Варнавом који у Библији нису убројени међу 12 апостола. Испод њих се налази костур који представља Смрт. Он се појављује први, најављујући долазак апостола. У левој руци држи подигнут пешчани сат и окреће га. Појављују се и друге фигуре — петао који кукуриче, Турчин који одмахује главом, Сујета приказана као човек који гледа у огледало и Циција, представљен као похлепни зеленаш.

Између осталог, астрономски сат показује три начина рачунања времена — стари чешки систем приказан арапским цифрама, савремени систем означен римским бројевима и 12-часовну поделу дневног светла према вавилонском систему. Сада вам је јасно зашто је потребно издвојити време да би се проучио овај китњасти сат!

[Мапа на 23. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Центар Прага

Прашки замак и Храдчани

Четврт Malá Strana

Река Влтава

Јеврејска четврт

Стари град

Нови град

[Слика на 22. страни]

Хебрејски натпис с тетраграмом

[Слика на 24. страни]

Палата у Art Nouveau стилу с барокним детаљима

[Слика на странама 24, 25]

Карлов мост

[Слика на 25. страни]

Кула са сатом и Црква светог Николе

[Слика на 25. страни]

Унутрашњост катедрале светог Вита

[Слика на 25. страни]

Вацлавов трг