Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да више не будем у сенци брата или сестре?

Како да више не будем у сенци брата или сестре?

Млади питају. . .

Како да више не будем у сенци брата или сестре?

„Желела сам да будем оно што јесам, али увек сам осећала као да морам да се понашам у складу с репутацијом какву су имале моје сестре. Знала сам да никада нећу моћи да постигнем оно што су оне постигле“ (Клара).

ДА ЛИ имаш брата или сестру којима као да све полази за руком? Да ли те твоји родитељи стално подстичу да и ти будеш такав? Ако је тако, можда се плашиш да ћеш увек бити у сенци свог брата или сестре — да ће се твоја вредност стално мерити тиме колико успеваш да постигнеш оно што су он или она постигли.

Викторова a два старија брата су дипломци угледне Школе за оспособљавање слугу b и имају одличну репутацију као хришћани. Виктор признаје: „Моје самопоуздање је било нарушено, јер сам био свестан да никада нећу моћи да будем тако добар као што су они у делу проповедања и у држању говора. Такође сам увидео да ми је тешко да имам своје пријатеље, јер сам ишао на неко дружење само када су моја браћа позивана. Осећао сам као да се људи пријатељски опходе са мном само због моје браће.“

Није лако не бити љубоморан када имаш брата или сестру које други често хвале. Млади Јосиф се у библијско време истицао у односу на своју браћу. Како је то утицало на њих? „Браћа... га замрзише. И не могаху са њим пријатељски да разговарају“ (Постање 37:1-4). Наравно, Јосиф је био скроман. Али, можда те твој брат или сестра подстичу на ривалство и код тебе изазивају озлојеђеност тако што стално истичу оно што су постигли.

Неки млади реагују на то бунтовним понашањем — можда тиме што попуштају у школи, слабије учествују у хришћанским активностима или се упуштају у неко шокантно понашање. Можда мисле да уколико не могу да буду тако добри као њихов брат или сестра, нема сврхе да уопште ишта покушавају. Али гледано на дуге стазе, бунтован став ће ти само штетити. Како можеш изаћи из сенке свог брата или сестре, а да при том сачуваш самопоштовање?

Имај уравнотежено гледиште

Када посматраш колико пажње добија твој брат или твоја сестра можеш почети да верујеш да су он или она савршени и да ти ама баш никада нећеш моћи да будеш такав. Али да ли је то заиста тачно? Библија отворено каже: „Јер сви су сагрешили и не достижу Божју славу“ (Римљанима 3:23).

Да, ма какве способности и таленте имали наш брат или сестра, они су још увек „људи са истим слабостима“ као и ми (Дела апостолска 14:15). Због тога нема разлога да их узвисујемо или идолизујемо. Једини човек који је пружио савршен пример био је Исус Христ (1. Петрова 2:21).

Учи од њих!

Осим тога, покушај да на своју ситуацију гледаш као на прилику да нешто научиш. Рецимо, осмотри пример Исусове браће и сестара (Матеј 13:55, 56). Помисли само колико су они могли да науче од свог савршеног брата! Па ипак, „његова браћа, наиме, нису исказивала веру у њега“ (Јован 7:5). Можда су их понос и љубомора спречили да поверују у Исуса. Међутим, Исусова духовна браћа, то јест његови ученици, послушали су његов великодушан позив: „Учите од мене“ (Матеј 11:29). Али, Исусова телесна браћа су почела да га цене тек након његовог ускрсења (Дела апостолска 1:14). До тада су пропустили многе драгоцене прилике у којима су могли да уче од свог истакнутог брата.

Каин је направио сличну грешку. Његов брат Авељ је био истакнути Божји слуга. Библија каже да је ’Јехова милостиво погледао на Авеља и на његов принос‘ (Постање 4:4). Међутим, из одређеног разлога, Бог „на Кајина и на његов принос не погледа милостиво“. Каин је могао да буде понизан и да научи нешто од свог брата. Уместо тога, ’Каин се много расрдио‘ и на крају убио Авеља (Постање 4:5-8).

Вероватно ти никада нећеш бити толико гневан на свог брата. Али може ти се десити да пропустиш драгоцене прилике да учиш уколико дозволиш поносу и љубомори да те спрече у томе. Уколико имаш брата или сестру којима добро иде математика, одлично знају историју, мајстори су у твом омиљеном спорту, имају изузетно спознање из Писма или добро држе говоре, не смеш себи дозволити да будеш љубоморан! На крају крајева, „завист је болест која кости гризе“, и може само да ти нашкоди (Пословице 14:30; 27:4). Уместо да будеш озлојеђен, покушај да учиш од брата или сестре. Прихвати чињеницу да он или она имају неке способности или вештине које ти немаш. Запажај начине на које они обављају ствари — или, још боље, замоли их за помоћ.

Виктор, споменут раније, научио је нешто из доброг примера своје браће. Он каже: „Видео сам како су моја браћа срећна док спремно помажу другима у скупштини и у делу проповедања. Зато сам решио да опонашам њихов пример и почео сам да учествујем у изградњи Дворана Краљевства и бетелских домова. Искуство које сам стекао дало ми је самопоуздање и помогло ми да ојачам свој однос с Јеховом.“

Тражи своје јаче стране

Можда се плашиш да ћеш опонашајући добре стране брата или сестре изгубити своје карактерне црте. Али то не мора да се деси. Апостол Павле је подстакао хришћане из првог века: „Угледајте се на мене“ (1. Коринћанима 4:16). Да ли то значи да је Павле хтео да се они одрекну своје индивидуалности? Никако не. Разноликост у личностима може доћи до изражаја на многим подручјима. Уколико ти математика не иде тако добро као твом брату или сестри то не значи да с тобом нешто није у реду. То једноставно значи да си другачији.

Павле је дао следећи практичан савет: „Нека свако докаже какво је његово дело, и онда ће у самом себи имати разлог за велику радост, а не у поређењу с неким другим“ (Галатима 6:4). Зашто не би развијао вештине и способности које имаш? Пробај да учиш неки страни језик, да свираш неки музички инструмент, или да користиш компјутер. То ти може помоћи да имаш више самопоштовања, али и да стекнеш неке корисне вештине. Немој тежити ка перфекционизму! Учи да будеш темељан, савестан и вичан у оном што радиш (Пословице 22:29). Можда по природи ниси надарен за нешто, али „рука ће марљивих људи владати“, каже се у Пословицама 12:24 (NW).

Надасве, нарочито је важно да се трудиш да развијаш своју духовност. Духовне способности имају далеко трајнију вредност од било којих талената којима можеш привући пажњу других. Узми за пример близанце Исава и Јакова. Њихов отац је много хвалио Исава зато што је био „добар ловац, човек који се држи поља“. У почетку се лако могло десити да Јаков буде превиђен, пошто је он био „беспрекоран човек и живео је у шаторима“ (Постање 25:27NW). Исав је пропустио да јача своју духовност и изгубио је благослове. Јаков је развијао љубав према духовним стварима и Јехова га је богато благословио (Постање 27:28, 29; Јеврејима 12:16, 17). Какву поуку можемо да извучемо из овог примера? Развијај духовност, ’нека твоје светло светли‘ и твој ’напредак ће свима бити очигледан‘ (Матеј 5:16; 1. Тимотеју 4:15).

Клара, споменута на почетку, каже: „Најпре сам прихватила да живим у сенци мојих старијих сестара. Али онда сам одлучила да послушам библијски савет да се ’раширим‘ у показивању наклоности. Ишла сам у службу с различитим особама из скупштине, и тражила сам практичне начине да помогнем онима у скупштини којима је то било потребно. Такође сам позивала браћу и сестре различитих година код нас кући и тада бих припремила неки оброк за њих. Сада имам широк круг пријатеља и више самопоуздања“ (2. Коринћанима 6:13).

Твоји родитељи ће те можда с времена на време грешком подстицати да се више угледаш на брата или сестру. Али ако имаш на уму чињеницу да ти они желе само најбоље, тада те то неће толико заболети (Пословице 19:11). Међутим, можда би било добро да с поштовањем кажеш родитељима како се осећаш када те упоређују с братом или сестром. Можда ће покушати да нађу неки други начин којим ће показати да брину о теби.

Никад не заборави да ће те Јехова Бог запазити уколико му служиш (1. Коринћанима 8:3). Виктор резимира то следећим речима: „Схватио сам да што више служим Јехови то сам срећнији. Људи ме прихватају онаквог какав јесам и цене ме, баш као што цене и моју браћу.“

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Школа коју организују Јеховини сведоци.

[Слика на 25. страни]

Да ли су твој брат или сестра често у центру пажње?

[Слика на 26. страни]

Откриј своје таленте и интересовања

[Слика на 26. страни]

’Нека твоје светло светли‘ тиме што развијаш духовне вештине