Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како ће наша планета бити сачувана

Како ће наша планета бити сачувана

Како ће наша планета бити сачувана

УПРКОС томе што будућност животне средине изгледа мрачно, ми бисмо волели да наша планета ипак опстане. На крају крајева, то је наш дом — и надамо се да ће то бити дом и наше деце и унучади. Постоји ли ишта што можемо учинити да бисмо учврстили ту наду?

Премда је већина људи заинтересована за очување животне средине, многи мисле да нема ничег лошег у томе што бацају смеће на земљу, у реке или остављају укључено светло иако им не треба. Такви поступци изгледају безначајни, али ако би свака особа на земљи била пажљива у том погледу, ствари би другачије изгледале. Умерено трошење енергије, подржавање програма за рециклажу и адекватно уклањање отпада доприноси очувању животне средине. Таквим навикама већ сада можемо показати да бринемо о нашој планети.

Па ипак, не можемо утицати на понашање људи око нас. Да ли то значи да је ситуација безнадежна?

Боље решење на видику

Тило Бода, представник организације Гринпис, рекао је нешто што дотиче саму срж проблема везано за животну средину. Како наводи часопис Time, он је рекао: „Наш основни циљ је да наведемо корпорације да размотре како се њихови производи после употребе депонују. Они треба да размисле о следеће три ствари: производњи, коришћењу и депоновању.“ Нажалост, ми смо способни да производимо ствари, знамо како да их користимо, али не знамо исправно да их депонујемо. У неким случајевима људи једноставно не знају како то да ураде на безбедан начин.

Људи имају ограничења, али Створитељ земље нема. Он је већ показао своју ненадмашну мудрост у свему што је створио на планети Земљи. Он зна како да нешто направи, користи и на адекватан начин депонује. Многи системи које је створио јесу аутоматски. Семе биљке клија, биљка расте и онда доноси плод. Она се затим осуши и разграђује на елементе од којих је сачињена. При том, они не загађују животну средину и могу поново да се користе. То је најбољи начин рециклаже — без токсичног отпада!

Створитељ неће допустити да земља постане ненастањена депонија смећа. У Библији, у Исаији 45:18, читамо следеће: „Овако говори Јехова... једини Бог, који је саздо и утврдио земљу, начинио да не буде пуста, начинио да се у њој настава.“

Ако је Бог створио земљу да буде настањена, зашто је дозволио да она буде доведена у овакво жалосно стање? У Библији се објашњава да је човек првобитно био смештен у рај. У ствари, Божја намера је била да се тај Рај прошири по земљи и да у њему живе људи (Постање 1:28). Међутим, избила је побуна. Први човек и жена нису хтели да буду подложни Божјој владавини.

Бог је људима дозволио да сами на свој начин покушају да владају. Последица је оно што данас видимо — катастрофалан промашај. Људи су очигледно показали да не могу да реше своје проблеме. Не можемо кривити Бога за оно што се дешава. Следеће речи које се налазе у Библији могу се применити на целокупно људско друштво: „Ако с’они покварише, је ли он зато крив? Не, њихово то је неваљалство; то је народ рђав и покварен, нису синови његови!“ (Поновљени закони 32:5).

И поред тога, Бог не затвара очи пред уништавањем земље. Он ће деловати пре него што буде касно, пре него што земља постане ненастањена пустош. Како то знамо? У Откривењу 11:18 објашњава се: „Нације се разгневише, и дође твој гнев и одређено време... да се униште они који уништавају земљу.“ Да, уништавање земље биће заустављено.

Божја првобитна намера да земља буде рај ипак ће се испунити. Оно што је Бог рекао у вези с тим засигурава то. На пример, он је рекао: „Реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила“ (Исаија 55:11). Можете уживати док читате 35. поглавље Исаије, где Бог описује претварање опустошене земље у вртове и плодна поља.

Чак и сада, на подручјима где је престало загађивање, показало се да земља има изванредну способност самообнављања. Бог ју је тако створио. Ако би се прекинуло са оволиким загађивањем земље, велики број микроорганизама који се налазе у води и тлу могли би у знатној мери да поправе штету. Осим тога, имамо разлоге да верујемо да ће то обнављање земље бити још ефикасније када Бог буде интервенисао и управљао тиме. Он људе може обучити и пружити им савршена упутства, што им засад недостаје.

Дакле, будућност планете није безнадежна. Биљке и животиње биће спасене. Више неће постојати спискови угрожених врста. Наш ваздух и вода биће поново чисти. У свему томе ће уживати послушни људи. Да ли бисте и ви волели то да доживите? Пружа вам се прилика. Како? Библија детаљно објашњава шта треба да урадите. Зашто то не бисте сазнали путем систематског проучавања Библије? Обратите се издавачима овог часописа како бисте ступили у контакт с неким ко вам може помоћи у томе. Зашто бисте пропустили прилику да сазнате како ви и ваша породица можете заувек живети у беспрекорно чистој околини?