Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да будем вешт говорник?

Како да будем вешт говорник?

Млади питају. . .

Како да будем вешт говорник?

„Чинило ми се да други запажају сваку моју грешку и несигурност. Нисам могла да се усредсредим на свој говор. Осећала сам као да ми се потајно смеју“ (Сандра). a

ШКОЛСКА сала је крцата. Преко разгласа чујеш своје име и одједном су очи свих упрте у тебе. Неколико корака који те деле од подијума изгледају као километри. Дланови почињу да ти се зноје, подрхтавају ти ноге и суше ти се уста. Затим зној почиње да ти цури низ лице пре него што га можеш зауставити. Баш непријатно! Свестан си да не идеш на стрељање, али баш тако се осећаш.

Треба признати: Већину нас уплаши и сама помисао да треба да говоримо пред другима (Јеремија 1:5, 6). Неки људи су признали да се више плаше говорења пред публиком него смрти! Ма како да се ти осећаш када је реч о томе, постоје добри разлози због којих би требало да будеш заинтересован за јавно говорништво. Хајде да осмотримо неке од њих и видимо како можеш постати добар говорник.

Потреба да говориш пред другима

„Јавно говорништво је вештина која је сваком потребна.“ То се наводи у једној реклами за курс јавног говорништва. Да, пре или касније, можда ћеш морати да говориш пред публиком. Тако се на пример, јавно говорништво истиче у многим школама. Млада жена по имену Татјана се присећа: „Много пута сам морала да говорим у школи пред својим школским друговима.“ Бројне су прилике у којима ученици морају да буду спремни да говоре пред другима, од лектире и других усмених радова до излагања уз коришћење аудио и видео опреме или дискусија о некој теми.

Када се будеш запослио, можда ће бити потребно да поучаваш групу својих колега, изнесеш понуду неком клијенту или финансијски извештај пред неким извршним одбором. Заправо, говорничке вештине су корисне за велики број послова, у које спадају новинарство, менаџмент, односи с јавношћу и трговина.

Међутим, шта ако изабереш да радиш као обичан радник или службеник? У том случају, способност да добро говориш приликом разговора с послодавцем може пресудно утицати на то да ли ћеш уопште добити посао. Способност да се добро изражаваш може ти користити и на самом послу. Након што је завршила школу, Катарина је три године радила као конобарица. Она каже: „Ако умеш лепо да се изражаваш, други ће те сматрати зрелијим и способним за веће одговорности. То ти такође може донети и бољи посао, већу плату или у најмању руку више поштовања од стране других.“

Осим тога, млади хришћани често говоре пред другима, што је део њиховог обожавања Бога (Јеврејима 10:23). „Важно је имати способност јасног изражавања“, примећује Тања. „Имамо предност да проповедамо добру вест о Божјем Краљевству“ (Матеј 24:14; 28:19, 20). У скупштини и јавној служби, млади хришћани не могу да ’не говоре о ономе што су видели и чули‘ (Дела апостолска 4:20; Јеврејима 13:15).

Дакле, ако добро овладаш говорничким вештинама то ти може користити на више начина. И поред тога, можда и даље осећаш узнемиреност при помисли да стојиш пред публиком. Постоји ли нешто што можеш учинити како би савладао нервозу? Да, постоји.

Савладавање страхова

„Не морате бити изванредни или савршени да бисте били добри“, каже др Мортон Орман, стручњак на подручју стреса и професионални јавни говорник. „Суштина јавног говорништва је ово: пружите својим слушаоцима нешто вредно.“ Другим речима, концентриши се на поруку, а не на себе или на своју узнемиреност. У првом веку неки су мислили да апостол Павле није био нарочито речит говорник, међутим, захваљујући томе што је увек пружао својим слушаоцима нешто вредно, он је ипак био успешан (2. Коринћанима 11:6). Слично томе, уколико говориш о нечем важном у шта стварно верујеш, лакше ћеш савладати своју нервозу.

Рон Сатхоф, такође запажени говорник и инструктор, даје следећи предлог: Немој на свој говор гледати као на предавање, већ као на разговор. Да, настој да комуницираш са својим слушаоцима — не као с великом групом — већ као с појединцима, баш као и у обичном разговору. Покажи искрено ’лично занимање‘ за своје слушаоце и говори онако као што иначе говориш (Филипљанима 2:3, 4). Што више развијаш разговорни стил, то ћеш бити опуштенији.

Још један уобичајени разлог за узнемиреност јесте страх од тога да ћеш се збунити или да ће те твоји слушаоци критиковати. Лени Ласковски, професионални говорник и инструктор, подсећа нас да слушаоци настоје да према сваком говору имају позитиван став. „Они желе да успете, а не да доживите неуспех“, каже Ласковски. Зато имај позитиван став. Ако је могуће, настој да се поздравиш с некима од твојих слушалаца када стигну. Настој да их гледаш као пријатеље, а не као непријатеље.

Такође, упамти да то што си нервозан има и позитивних страна. „Супротно популарном веровању“, каже један стручњак, „нервоза је добра за вас и ваше излагање.“ Зашто? Зато што је извесна доза нервозе показатељ скромности. То ће те чувати да не стекнеш претерано самопоуздање (Пословице 11:2). Многи спортисти, музичари и глумци сматрају да их блага нервоза стимулише и омогућава им да имају бољи наступ, а то се исто може рећи и за јавне говорнике.

Предлози за побољшање

Примењивањем следећих, као и неких других предлога, неки млади хришћани већ су стекли одређену меру искуства и напредовали су у говорништву у школи, на послу и у скупштини. Размисли да ли би ти неки њихови предлози могли помоћи.

Стефан: „Задато градиво изнеси својим речима. Буди уверен да је оно што имаш да кажеш нешто вредно. Уколико је теби твој говор важан, биће важан и твојим слушаоцима.“

Марија: „Мени помаже кад саму себе снимим видео-камером. Иако тада јасно запажам своје грешке, то је ипак корисно. Такође, настој да изабереш тему која ти се нарочито допада, и то ће се видети у твом говору.“

Маргарета: „Када користим предложак уместо да пишем све од речи до речи тада мој говор звучи природније и наликује разговору. Такође, пре него што почнем дубоко удахнем, што ми помаже да се опустим.“

Катарина: „Имај смисла за хумор и смеј се на свој рачун. Свако прави грешке. Једноставно покушај да даш све од себе.“

Наравно, као и у свим другим настојањима, у спорту, уметности или у музици, искуство и много вежбања јесу незамењиви. Татјана препоручује да се говор почне припремати доста унапред тако да остане довољно времена за вежбање. Такође, не одустај. „Што чешће говорим пред другима“, каже она, „то ми је лакше.“ Међутим, постоји још један извор помоћи који не треба да заборавиш, нарочито када је потребно да заступаш право обожавање.

Помоћ од Великог Комуникатора

Још као млад човек, Давид, будући израелски краљ, био је познат по томе да „лепо говори“ (1. Самуилова 16:18). Откуда му та способност? Очигледно, док је био млад, током дугих сати које је проводио под ведрим небом чувајући овце, Давид је путем молитве развио близак однос с Великим Комуникатором, Јеховом Богом (Псалам 65:3). Захваљујући том односу, могао је да говори јасно, снажно и уверљиво чак и у искушавајућим околностима (1. Самуилова 17:34-37, 45-47).

Буди сигуран да ће Бог, док му служиш, помагати и теби да говориш уверљиво као што је помагао Давиду, дајући ти ’вешт језик‘ (Исаија 50:4; Матеј 10:18-20). Да, тиме што сада користиш прилике да побољшаш своје говорничке вештине, ти можеш постати добар јавни говорник!

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Оквир на 18. страни]

Школовани као говорници

У скупштинама Јеховиних сведока широм света, постоји недељни програм обуке заснован на Библији под називом Теократска школа службе. Сви учесници школе имају удела у заједничким разматрањима, износе говоре пред скупштином и примају личну помоћ како би напредовали. Да ли је ова школа ефикасна? Искуство 19-годишњег Кристијана пружа одговор.

„Пре него што сам почео да учествујем у Теократској школи службе, осећао сам се непријатно у присуству много људи“, каже он. „Мислио сам да никада нећу моћи да изађем на подијум. Међутим, знајући колико би ми снаге требало за то, неки у скупштини су ме храбрили речима да ће уживати у мом говору чак и ако све време будем замуцкивао. Затим су ме након сваког говора похваљивали. То ми је било од велике помоћи.“

Данас, након пет година учествовања у овој школи, Кристијан се припрема да изнесе свој први говор од 45 минута. Да ли и ти извлачиш користи из ове школе?

[Слике на странама 16, 17]

Ако си вешт говорник, то ће ти користити у свим аспектима живота