Пређи на садржај

Пређи на садржај

Безбедна поправка аутомобила

Безбедна поправка аутомобила

Безбедна поправка аутомобила

Кевин је из искуства знао како да промени уље у мотору свог аута. Знао је како да скине дренажни чеп, испусти уље из картера, врати чеп и да га притегне. Међутим, када је у једној прилици снажно окренуо кључ, он је склизнуо с главе завртња. Руком је ударио у оштар комад метала и толико посекао длан да је било непходно да се та посекотина зашије.

ПОПУТ Кевина, многи људи раде око својих аутомобила — неки једноставно зато што тиме штеде новац. Међутим, када се науче основне ствари око одржавања и поправке аута, то може донети и друге користи. „Током једног дугачког путовања, мој аутомобил се покварио“, каже жена по имену Кети. „Сама сам га поправила јер сам научила то да радим, и наставила сам путовање.“

Можда бисте и ви желели да научите да одржавате и поправљате свој ауто. Међутим, како то можете чинити на безбедан начин?

Размишљајте унапред!

Приоритет треба да буде безбедност. a Као што то показује Кевинов случај, лако дође до повреде када се ради на малом простору или када се снажно рукује алатом. Како можете избећи повреде? Када затежете завртањ, пазите на то да кључ правилно належе на њега. Запитајте се: ’Ако алат склизне, да ли ћу ударити руком у нешто?‘ Извесну меру заштите могу вам пружити рукавице или крпе омотане око шака. Да бисте контролисали своје покрете, ако је могуће, алат повлачите ка себи уместо да га гурате од себе. Слично томе, када желите да одврнете снажно затегнути завртањ, при сваком покушају треба да га окренете само за једну четвртину пуног круга. Ове принципе предострожности треба увек примењивати. Никада их немојте занемарити због тога што журите!

Повреде се често догађају при покушају да се алат користи за нешто чему није намењен. На пример, Том је имао проблема када је мењао свећице на свом аутомобилу. Зашто? Кључ је стално клизио са свећице. Коначно је Том додао један наглавак на кључ, а затим је преосталих пет свећица заменио за исто време као и прву — и то безбедно! Шта учимо из овог примера? Неопходно је имати прави алат.

Када радите испод аута или испод блатобрана, може вам нешто упасти у око. Како то можете спречити? „Носите неку врсту заштите за очи, као што су заштитне наочаре“, каже Шон, који ради као механичар више од десет година. „У сервису где радим“, додаје он, „обавезно је коришћење такве заштитне опреме.“ Заштиту за очи треба да користите и када радите у близини опасних течности, као што је на пример киселина у акумулатору.

Када радите испод свог аута, увек користите приручну аутомобилску дизалицу са одговарајућим постољем, професионалну дизалицу или канал за оправку аута од армираног бетона. Никад се немојте завлачити испод возила које подупире само приручна аутомобилска дизалица. Неки приручници за одржавање аута показују где треба поставити дизалицу и њено постоље како би ауто имао одговарајући ослонац. Међутим, имајте на уму да нагли трзај — на пример приликом одвртања чврсто затегнутог завртња — може проузроковати да се ауто помери и склизне са свог ослонца.

Спречити неочекивано

Неки делови вашег аута могу се јако загрејати и опећи вас уколико их додирнете. Примера ради, вода у хладњаку је врела још неко време након што угасите мотор. Зато немојте скидати чеп хладњака док се довољно не охлади да га можете ухватити голом руком. Код неких аутомобила, вентилатор хладњака се покреће на струју и почиње да ради аутоматски — чак и након гашења мотора. Да се не бисте повредили, пре него што почнете да радите скините кабл уземљења са акумулатора.

Скините прстење и накит, посебно уколико мотор ради. Поред тога што се може закачити за делове који штрче, метални накит може изазвати кратак спој и усијати се! Покретни делови аута могу ухватити широке рукаве, кравату, мараму, такође и дугу косу.

Чак и када мислите да сте завршили посао, постоји још једно, последње правило које треба испоштовати. „Увек проверите оно што сте урадили“, каже Дирк, пословођа у једном прометном сервису. Он наставља: „Једном је након поправке кочница један механичар заборавио да то уради. Кочнице су отказале и кола су ударила право у мој радни сто!“

Решавање хитних случајева

Том је једног дана приметио да се мотор његовог аута прегрејао. Једно црево је пукло и вода је исцурила из хладњака. Изолир траком коју је држао у колима, Том је привремено залепио црево и у хладњак усуо мешавину антифриза и воде. Затим се одвезао до продавнице ауто-делова и купио ново црево. Томово искуство показује да треба бити приправан тако што се у ауту држе ствари које служе за поправку.

У току вожње, обратите пажњу на неуобичајене звуке или мирисе. Ивон је осетила да из мотора њеног аута допире неки чудан мирис. Њен муж је подигао хаубу и видео да из мале рупе у горњем делу црева хладњака прска антифриз. Пошто су проблем открили пре него што се мотор прегрејао, Ивон и њен муж су се без проблема одвезли до сервиса за поправку аутомобила.

Шта да урадите ако вам се ауто поквари на аутопуту? Најпре померите ауто с пута што је могуће више. Путници, а посебно деца, треба да остану унутра везани сигурносним појасевима. Уколико морате да будете ван аута, одмакните се што више од саобраћаја. Укључите сва четири показивача правца. Оставите подигнуту хаубу јер ћете на тај начин другима сигнализирати да имате проблем са аутом. Светлосне сигнале или друге знаке упозорења шаљите пажљиво.

Уколико је акумулатор празан, помоћу одговарајућих каблова можете га спојити са акумулатором другог аута. Међутим, при томе водите рачуна јер аутомобилски акумулатори стварају врло запаљив гас. Једна варница га може запалити, што би проузроковало експлозију услед које би вас могла попрскати нагризајућа киселина. Зато, ако ни ви ни особа која вам помаже нисте сигурни како да спојите акумулатор другог аута, сачекајте помоћ.

Као што видимо, одржавање аутомобила је озбиљна одговорност. Без обзира да ли отклањате неочекивани квар или једноставно одржавате свој аутомобил у добром стању, увек имајте на уму да треба водити рачуна о безбедности!

[Фуснота]

a Уколико нешто први пут радите, потрудите се да набавите примерак упутства за одржавање вашег аута или питајте неког искусног пријатеља за помоћ. Ако су неки делови вашег аута компјутеризовани или се ради о некој другој врсти високе технологије, препоручљиво је да возило одвезете код сервисера који има неопходну опрему и искуство у таквим поправкама.

[Истакнути текст на 21. страни]

Повреде се често догађају при покушају да се алат користи за нешто чему није намењен

[Оквир⁄Слике на 19. страни]

Ствари које треба држати у ауту

Резервни точак и приручна аутомобилска дизалица

Каблови за спајање акумулатора

Сигнална светла или рефлектори

Алат и заштитне наочари

Џепна лампа

Разне течности за доливање (уље, вода, антифриз, уље за кочнице)

□✔ Изолир трака

□✔ Резервни осигурачи

□✔ Уже за вучу (Напомена: На неким местима само овлашћена возила могу шлеповати аута)

□✔ Кутија у којој се алат може држати у уредном стању, а амбалажа у усправном положају

Можда волите да носите додатне ствари које служе за поправку аута. Међутим, неки ауто-мото савези који пружају помоћ у хитним случајевима нису вољни да поправљају покварене аутомобиле уколико је власник сам започео поправку. Уколико сте члан неког ауто-мото савеза, информишите се које су поправке дозвољене.